Επιχειρήσεις
«Σαμποτάρει» τους κυπριακούς αερομεταφορείς το κράτος – Σκέψεις για αλλαγή έδρας από την Cyprus Airways
Απέρριψε αίτημα της Cyprus Airways και τερμάτισε πρόγραμμα αποζημίωσης για κάλυψη κόστους από το τουρκικό εμπάργκο
Δύο μέτρα και σταθμά φαίνεται ότι υπάρχουν στον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται και αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις που προκύπτουν από το τουρκικό εμπάργκο αλλά και από την λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου στον τομέα των αερομεταφορών. Από την μια στο συμβόλαιο με την διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Hermes Airports περιλαμβάνεται σχετικός όρος αποζημίωσης και μέχρι στιγμής έχει καταβάλει μέχρι στιγμής 45 εκατομμύρια ευρώ. Από την άλλη αποφασίζει ότι ανάλογες αποζημιώσεις που προκύπτουν λόγω του τουρκικού εμπάργκο προς τις κυπριακές αεροπορικές εταιρείες, θα σταματήσουν να δίνονται. Πρόκειται για χρήματα τα οποία δίνονταν από το 2011 ως αντιστάθμισμα για την απαγόρευση εκτέλεσης πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας στην προσπάθεια μείωσης του επιπλέον κόστους με το οποίο επιβαρύνονται οι εγχώριες αεροπορικές εταιρείες. Από το καθεστώς αποζημίωσης επωφελήθηκε μέχρι σήμερα μόνο ο πρώην κρατικός αερομεταφορέας. Σημειώνεται ότι οι κυπριακές αρχές περιόρισαν την διάρκεια του καθεστώτος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
Η περίπτωση των Cyprus Airways
Η τελευταία περίπτωση που εταιρεία αιτήθηκε αποζημίωσης για το τουρκικό εμπάργκο, και δεν έλαβε είναι αυτή της Cyprus Airways με το ποσό να ανέρχεται στις 800 χιλιάδες ευρώ.
Πηγές στην Cyprus Airways αναφέρθηκαν στην συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου της 15ης Μαΐου 2019, κατά την οποία το υπουργικό τερμάτισε το σχέδιο αποζημίωσης προς τους κυπριακούς αερομεταφορείς, και απέρριψε το αίτημα της Cyprus Airways για αποζημίωση για το 2017 και 2018. Ακολούθως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο επικεφαλής της εταιρείας Γιώργος Μαυρόκωστας έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενημερώνοντας τον σχετικά ενώ αναπάντητες έμειναν και οι κρούσεις που έγιναν τόσο στο Υπουργείο Μεταφορών όσο και στο Υφυπουργείο Τουρισμού.
Στην περίπτωση που το σχέδιο δεν αποκατασταθεί τότε η εταιρεία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αναζητήσει λύσεις εκτός Κύπρου
Η εταιρεία Cyprus Airways θεωρεί ότι η απόφαση του Υπουργικού δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς. Τονίζει δε την σημασία των ίσων ευκαιριών για κυπριακές και ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ επικαλείται και το γεγονός ότι το σχέδιο αντιστάθμισης είναι εγκεκριμένο από την ΕΕ. Από τον Αύγουστο η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης και τον Γενάρη αναμένεται η πρώτη δικάσιμος.
Οι ζημιές από αυτή την εξέλιξη δεν περιορίζονται μόνο στο ποσό που δεν θα δοθεί ως αποζημίωση αλλά το ουσιαστικό κόστος αφορά στην βιωσιμότητα των κυπριακών εταιρειών. Από την στιγμή που προορισμοί δεν είναι δυνατοί λόγω του εμπάργκο και λόγω της απουσίας αποζημιώσεων, τότε το πτητικό πρόγραμμα δεν μπορεί να αναπτυχθεί στον βαθμό που θα του επέτρεπαν υγιείς συνθήκες, και κατά συνέπεια η εταιρεία καθίσταται ευάλωτη απέναντι στον ανταγωνισμό.
Στην περίπτωση της Cyprus Airways θεωρείται ότι με αυτή την εξέλιξη στην ουσία η εταιρεία δεν μπορεί να προχωρήσει με το δρομολόγιο Λάρνακα Νοβοσιμπιρσκ, πόλη στην οποία δραστηριοποιείται ο βασικός μέτοχος της εταιρείας S7.
Σκέψεις για αλλαγή έδρας
Στην περίπτωση που το σχέδιο δεν αποκατασταθεί τότε η εταιρεία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αναζητήσει λύσεις εκτός Κύπρου. Εξάλλου στόχος της Cyprus Airways είναι η αύξηση των δρομολογίων και του στόλου της μέσα στο 2020. Στα πλάνα περιλαμβάνεται και η δημιουργία βάσης στην Θεσσαλονίκη και στο Τελ Αβίβ ώστε να μπορεί επενδύσει σε νέα δρομολόγια προς την ανατολική και κεντρική Ευρώπη. Αν και μια τέτοια επένδυση δεν θα έχει ουσιαστικό αποτύπωμα στον κυπριακό τουρισμό.