Όμορφα της Πόλης

Βουτιά στα 100 μέτρα με μια ανάσα, ανοιχτά της Λάρνακας (pics)

*Θερμές ευχαριστίες στους Nταν Βερχόφεν και Κώστα Κωνσταντίνου για την παραχώρηση των φωτογραφιών.

Από το μικρό ψαρολίμανο της Λάρνακας πλεύσαμε ενάμισι ναυτικό μίλι στα ανοιχτά. Μέχρι το φουσκωτό σκάφος, το οποίο εδώ και μέρες είναι αγκυροβολημένο στα 120 μέτρα βάθος, ώστε με τον αναγκαίο του εξοπλισμό να αποτελέσει σε λίγες μέρες τη βάση των 5ων Διεθνών Αγώνων Ελεύθερης Κατάδυσης, που διοργανώνει το κέντρο «Infinity Freediving» από τις 11 μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Στην ουσία πρόκειται για την υλοποίηση του ονείρου των δυτών Κώστα Κωνσταντίνου και Παύλου Κουρτέλλα. Πριν από το «Infinity Freediving», το οποίο ίδρυσαν μαζί το 2012 -χρονιά που ιδρύθηκε και ένα δεύτερο αντίστοιχο κέντρο εκπαίδευσης και προπόνησης στη Λεμεσό-, η ελεύθερη κατάδυση στην Κύπρο δεν αντικατόπτριζε την ευγενή αξίωση του ανθρώπου να φτάσει με μια ανάσα στα πιο μεγάλα βάθη της θάλασσας, σπάζοντας συγχρόνως τους όποιους σωματικούς και ψυχολογικούς φραγμούς, ό,τι δηλαδή σημαίνει το άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης, αλλά περιοριζόταν στο ψάρεμα με ψαροντούφεκο. Επίσης, χάρη στις προσπάθειές τους ο κυπριακός βυθός, το καθαρό μπλε του οποίου αναγνωρίζεται πλέον ως από τα καλύτερα περιβάλλοντα στον κόσμο για το συγκεκριμένο άθλημα, συμπεριλήφθηκε τα τελευταία δύο χρόνια ανάμεσα στις πρώτες επιλογές προπόνησης για κορυφαίους ξένους αθλητές ελεύθερης κατάδυσης. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, από κάθοδο ξένων τηλεοπτικών συνεργείων προβάλλοντας την Κύπρο, μέχρι ανάπτυξη αυτού του είδους του αθλητικού τουρισμού. Να μην παραξενευτούμε όταν τα επόμενα χρόνια σημειωθούν εδώ παγκόσμια ρεκόρ, τονίζουν επίσης.

 

ΦΩΤΟ: Nταν Βερχόφεν

 

Στα «σπλάχνα» της θάλασσας

Πλησιάζοντας τη βάρκα των αγώνων χρειάστηκε να επιστρατευτούν αρκετές φωνές για να μας ακούσει και να μετακινηθεί ένας δύτης, ο οποίος παραδομένος σε χαλαρωτική άπνοια εμπόδιζε την προσέγγισή μας. Γύρω συναντήσαμε να πλέουν κι άλλοι δύτες, ζωσμένοι με βαρίδια και φορώντας γυαλιά και μυτάκια στο πρόσωπο, όπως φυσικά και άλλοι στο βάθος, αθέατοι για λίγο, ακολουθώντας τα σχοινιά που κατέβαιναν στον βυθό από τρεις σημαδούρες. Οι αθλητές έφτασαν από διάφορα μέρη του κόσμου αρκετές μέρες πριν από την έναρξη των αγώνων την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ αναμένονται και άλλοι αυτήν την εβδομάδα, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 56 αθλητών που δήλωσαν συμμετοχή από χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστραλία, η Ταϊβάν, η Βραζιλία, η Ιαπωνία, η Αυστρία, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Αγγλία και η Ρωσία. Όπως μας εξηγεί ο εκ των διοργανωτών Κώστας Κωνσταντίνου, τώρα προπονούνται εντατικά ώστε να εξοικειωθούν με ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον από αυτό των βυθών στις χώρες τους, με διαφορετικές θερμοκρασίες και ορατότητα. Ανάμεσά τους και αθλητές διεθνούς εμβέλειας οι οποίοι θα ζητήσουν να βυθιστούν μέχρι τα 100 περίπου μέτρα. Να σημειωθεί ότι σήμερα το παγκόσμιο ρεκόρ είναι τα 130 μέτρα του Ρώσου Αλεξέι Μολχάνοφ και φέτος στους αγώνες της Λάρνακας θα επιχειρείτο η κατάρριψή του από κορυφαία ξένη αθλήτρια, όμως την τελευταία στιγμή ακυρώθηκε η συμμετοχή της λόγω χειρουργικής επέμβασης.

 

ΦΩΤΟ: Κώστας Κωνσταντίνου

 

Nταν Βερχόφεν: “Από τα καλύτερα στον κόσμο”

Μαζί μας στη βάρκα και ο διάσημος Ολλανδός υποβρύχιος φωτογράφος Νταν Βερχόφεν, ο οποίος συνεργάζεται με πολλούς αθλητές από όλο τον κόσμο και καλύπτει πάρα πολλούς διεθνείς αγώνες ελεύθερης κατάδυσης, με χιλιάδες ανθρώπους ανά τον πλανήτη να ακολουθούν τη δουλειά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προτού φορέσει τη στολή του και βουτήξει κρατώντας την πανάκριβη φωτογραφική του, προλάβαμε να αλιεύσουμε ορισμένες δηλώσεις για τον «Π». Μας μίλησε για ένα extreme άθλημα που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον από ψυχολογικής άποψης, αφού ο αθλητής καλείται από τη μία να φτάσει με μια αναπνοή σε μεγάλο βάθος, κάτι ιδιαίτερα τρομακτικό και που εκτοξεύει την αδρεναλίνη του στα ύψη, και από την άλλη καλείται να παραμείνει ήρεμος και χαλαρός για να μην χάνει οξυγόνο. Αυτήν τη διαχείριση είναι που θεωρεί ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι στο άθλημα ο Nταν Βερχόφεν. Όσον αφορά τη λήψη φωτογραφιών, πιστεύει ότι τα νερά εδώ είναι από τα καλύτερα στον κόσμο, διότι τον βοηθούν να τραβά μακρινά και κοντινά πλάνα με πολύ μεγάλη καθαρότητα. Γι’ αυτόν τον λόγο, λέει, επιλέγει την Κύπρο από το 2015, φωτογραφίζοντας κορυφαίους και μη αθλητές. Επίσης, απολαμβάνει τη διοργάνωση των αγώνων από τον Παύλο και τον Κώστα, μέσα σε ένα απίθανα φιλικό περιβάλλον.

ΦΩΤΟ: Nταν Βερχόφεν

 

Σώμα και μυαλό

Ο Παύλος Κουρτέλλας είναι ο κάτοχος του παγκύπριου ρεκόρ με 80 μέτρα βουτιά στην ελεύθερη κατάδυση. Αναφέρει ότι το άθλημά του, το οποίο κάνει αλλά και διδάσκει, προϋποθέτει άριστη σωματική κατάσταση και συχνή προπόνηση. Υπάρχουν, λέει, μικρά «κολπάκια» χαλάρωσης και σωστής τεχνικής που μπορεί να μάθει ο καθένας και να αυξήσει δραματικά τις επιδόσεις στον χρόνο παραμονής κάτω από το νερό. «Οι ελεύθεροι δύτες δεν είναι υπεράνθρωποι – απλώς είναι καλά προπονημένοι και γνωρίζουν τέλεια πώς να χαλαρώνουν το σώμα τους», επισημαίνει. «Η φυσική κατάσταση σαφώς και δεν αρκεί για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα», προσθέτει ο Κώστας Κωνσταντίνου, πρώην αθλητής και νυν υποβρύχιος φωτογράφος. «Συγκεκριμένα, εκτός από τη σωματική ευεξία, το μυαλό μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση μιας βουτιάς. Πρέπει λοιπόν να ‘γυμνάζουμε’ το μυαλό μας και να τιθασεύουμε τις σκέψεις μας για να προσφέρουμε στον οργανισμό μας την ηρεμία και τη συγκέντρωση που χρειάζεται για τον στόχο μας».

ΦΩΤΟ: Nταν Βερχόφεν

 

ΦΩΤΟ: Κώστας Κωνσταντίνου

 

Στο DNA μας ως θηλαστικά

 Όπως είπε και ο γνωστός από τη γυρισμένη στην Αμοργό και ταινία -σταθμό για όλους τους δύτες «Απέραντο Γαλάζιο» Jacques Mayol, «υπάρχει ένα κομμάτι του πραγματικού ωκεανού μέσα σε όλους μας». Σε αυτό συμφωνεί και ο Παύλος Κουρτέλλας, ο οποίος τονίζει πως πρόκειται για ένα άθλημα που προκύπτει από την ίδια τη φύση του ανθρώπου, από την ύπαρξη των θηλαστικών που είμαστε και οι άνθρωποι. «Έχουμε περάσει μεγάλες περιόδους μέσα στο νερό κατά την εξέλιξή μας ως είδος και έχουμε προσαρμοστεί εν συνεχεία στη ζωή έξω από το νερό», προσθέτει. «Εξάλλου το γεγονός ότι ο ελεύθερος δύτης κατάφερε -με τη βοήθεια μηχανισμών βέβαια- να φτάσει μέχρι τα 213 μέτρα -το μεγαλύτερο βάθος που έφτασε ποτέ άνθρωπος- και άντεξε στην πίεση, δείχνει ότι σώμα μας μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτές τις πιέσεις». Η ελεύθερη κατάδυση, σύμφωνα με τον Κώστα Κωνσταντίνου, είναι μια «πανάρχαια δραστηριότητα» για την οποία υπάρχουν αρχαιολογικά στοιχεία για τον ελληνικό χώρο από τη Μινωική Εποχή – δηλαδή 4000 χρόνια πριν. Σήμερα αρκετοί νέοι στην Κύπρο επιδεικνύουν ενδιαφέρον, προσθέτει, αφήνοντας σε πολλές περιπτώσεις το ψαροντούφεκο και περνώντας στο κυνήγι του βάθους που προσφέρει το συγκεκριμένο άθλημα.

ΦΩΤΟ: Κώστας Κωνσταντίνου

 

Το αγώνισμα

Το αγώνισμα χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες και περιλαμβάνει κατάδυση με σταθερά βάρη και μονοπέδιλο, κατάδυση με σταθερά βάρη και διπλά πέδιλα, κατάδυση με σταθερά βάρη αλλά χωρίς πέδιλα και κατάδυση με ελεύθερη βύθιση (χωρίς βαρίδια). Η χρήση έρματος (βαρίδια) επιτρέπεται μόνο πάνω στη ζώνη ή στον λαιμό των αθλητών και οι αθλητές υποχρεούνται να επιστρέψουν στην επιφάνεια με το έρμα με το οποίο καταδύθηκαν.

ΦΩΤΟ: Nταν Βερχόφεν

 

Αδιάφορη η πολιτεία

Δυστυχώς, τονίζουν, παρά το συνεχώς αυξανόμενο ξένο ενδιαφέρον και τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Κύπρος από το άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης, η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές δεν στέκονται αρωγοί στις προσπάθειές τους. Ο ΚΟΤ και ο Δήμος Λάρνακας περιορίστηκαν στο να τους προσφέρουν πενιχρά και συμβολικά ποσά για τους αγώνες αυτούς, όταν τα έξοδα της διοργάνωσης αγγίζουν τις 20.000 ευρώ. Ίσα που θα τα καλύψουν οι συμμετοχές των αθλητών, τονίζουν, ευελπιστώντας συγχρόνως ότι στο μέλλον θα εκτιμηθεί από το κράτος και τις τοπικές αρχές η αξία τέτοιων διοργανώσεων.

 

ΦΩΤΟ: Κώστας Κωνσταντίνου

 

ΦΩΤΟ: Κώστας Κωνσταντίνου

 

ΦΩΤΟ: Κώστας Κωνσταντίνου

 

ΦΩΤΟ: Κώστας Κωνσταντίνου

Πηγή:ΠΟΛΙΤΗΣ

Σχετικά νέα

X
Translate »