Breaking News

Γενικά

Σε παγκύπρια έλλειψη το Calpol από τον Οκτώβριο

Χωρίς το πιο κοινό αντιπυρετικό – αναλγητικό φάρμακο για βρέφη, νήπια και παιδιά, το γνωστό σε όλους Calpol, έχουν μείνει εδώ και τέσσερις μήνες τα ράφια όλων των φαρμακείων, καθώς το συγκεκριμένο σκεύασμα, εν μέσω έξαρσης των ιώσεων, βρίσκεται σε παγκύπρια έλλειψη.
Επισήμως, η εταιρεία GLAXOSMITHKLINE (GSK), που είναι ο τοπικός αντιπρόσωπος και διανομέας του φαρμάκου στην Κύπρο, δεν έχει ενημερώσει για τους λόγους της έλλειψης αν και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η εξάντληση των αποθεμάτων του συγκεκριμένου σκευάσματος φαίνεται να οφείλεται στο Brexit, αφού η κατασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου είναι βρετανική.

Μιλώντας στο philenews η Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένη Πιέρα Ισσέγιεκ επιβεβαίωσε ότι όντως το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι σε έλλειψη από τον Οκτώβριο, ξεκαθαρίζοντας πως γι’ αυτό δεν ευθύνονται οι φαρμακοποιοί.

«Πρόκειται για μία σοβαρή έλλειψη που προκαλεί ταλαιπωρία», ανέφερε η κα. Ισσέγιεκ, τονίζοντας πως παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ανταλλάξιμα για το Calpol, υπάρχουν μέρες που και τα ανταλλάξιμα παρουσιάζουν ελλείψεις, δημιουργώντας πρόβλημα στη διαθεσιμότητα αντιπυρετικών στην αγορά. «Οι φαρμακοποιοί κάνουν μία υπεράνθρωπη προσπάθεια να καλύψουν το κενό με ανταλλάξιμα, ικανοποιώντας τις ανάγκες της αγοράς φαρμάκων», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Ισσέγιεκ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη έχουν παραληφθεί στα φαρμακεία τα Calpol 6 plus (για παιδιά άνω των 6 ετών), καθώς επίσης και τα σιρόπια Sudafed, που επίσης ήταν σε έλλειψη και είναι προϊόντα της ίδιας βρετανικής εταιρείας. Σύμφωνα με ανεπίσημη ενημέρωση των φαρμακοποιών, εντός Φεβρουαρίου θα πρέπει να αναμένεται και η άφιξη του Calpol, οπόταν και πιστεύεται ότι θα εξομαλυνθεί η αγορά.

Σημειώνεται πως το Calpol, όπως και όλα τα αντιπυρετικά σκευάσματα, δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των φαρμάκων που συνταγογραφούνται δωρεάν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ.

Η επίσημη θέση της GSK

Το philenews ζήτησε επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία GSK ως ο τοπικός αντιπρόσωπος και διανομέας του φαρμάκου στην Κύπρο και έλαβε την εξής λακωνική γραπτή δήλωση:

«Η εταιρεία μας θέτει ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια του ασθενή. Όπου υπάρχουν ελλείψεις στοχεύουμε στην απρόσκοπτη παροχή προμηθειών σε ασθενείς και καταναλωτές μέσω προσεκτικής διαχείρισης των αποθεμάτων στην εφοδιαστική μας αλυσίδα. Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχει ένας ασθενής ή καταναλωτής στο τέλος της εφοδιαστικής μας αλυσίδας και είμαστε αφοσιωμένοι στη συνεχή βελτίωση των διαδικασιών κατασκευής, αλλά και των δυνατοτήτων μας, προκειμένου να μπορούμε να παρέχουμε με συνέπεια εξαιρετικής ποιότητας φάρμακα και προϊόντα. Παρόλα αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που επηρεάζουν την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την προμήθεια στα ίδια επίπεδα. Εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί με τις ελλείψεις κάποιων φαρμάκων».

 

Σχετικά νέα

X
Translate »