CoronaVirus
Ακροβάτης η ιδιωτική εκπαίδευση – Ποιοι κινδυνεύουν;
Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν εξαιτίας του Κορωνοϊού, είναι και τα ιδιωτικά σχολεία. Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Πανεπιστήμια ανέστειλαν την λειτουργία τους μετά την εξαγγελία του σχετικού Διατάγματος, μέχρι τις 10 Απριλίου.
Το πρόβλημα είναι αν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν και να καταφέρουν να επιβιώσουν στηριγμένοι στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και αφορούν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.
Η Brief, επικοινώνησε με τα αρμόδια άτομα των Συνδέσμων των ιδιωτικών νηπιαγωγείων ΣΙΠΕΚ, με τον υπεύθυνο σύνδεσμο για τα ιδιωτικά σχολεία ΣΙΚ και με την πρόεδρο του ΔΙΠΑΕ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και σας παρουσιάζει τι επικρατεί την δεδομένη στιγμή στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Αρχικά σημειώνεται ότι, τα νηπιαγωγεία αποτελούν μια διαφορετική κατηγορία καθως δεν δύναται να προσφέρουν εξ αποστάσεως μάθηση, εφόσον έχουν να κάνουν με πολύ μικρά παιδιά και βρέφη.
Τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά ιδρύματα παρέχουν μέσω ηλεκτρονικής μάθησης το πρόγραμμά τους, όμως δεν παύει να θεωρείται ζημιογώνος η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και γι’ αυτούς.
1.ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
Επικοινωνώντας με τον Σύνδεσμο Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΙΠΕΚ) μας ενημέρωσαν πως ενώ τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία εμπίπτουν στο σχέδιο αναστολής λειτουργίας που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, εντούτοις δεν γνωρίζουν αν και για πόσο θα παραταθεί η αναστολή. Επίσης, το σχέδιο καλύπτει μόνο τους μισθούς του προσωπικού και όχι την ίδια την επιχείρηση.
«Τα πλείστα νηπιαγωγεία δεν έχουν πληρωθεί για τον μήνα Μάρτιο, αλλά οφείλουν να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους, τουλάχιστον ως την τελευταία μέρα που λειτουργήσαν», είπε αρμόδιο άτομο του ΣΙΠΕΚ στην Brief.
Όπως μας εξήγησε, το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι ότι παραμένοντας κλειστά, δεν έχουν εισοδήματα, αλλά θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι την τελευταία ημέρα που λειτούργησαν, μισθούς των υπαλλήλων.
Παράλληλα, εκείνο που προκαλεί απογοήτευση για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία είναι ότι για τις επιχειρήσεις που έχουν σταματήσει υποχρεωτικά την λειτουργία τους, τα σχέδια δεν θα καλύψουν το 100% του προσωπικού που επηρεάζεται, αλλά μόνο το 90%.
Το ερώτημα που δημιουργείται όπως μας είπε είναι πως μπορούν να καλψουν το υπόλοιπο 10% του προσωπικού χωρίς έσοδα.
Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις πέραν των μισθών θα πρέπει να καλύψουν και τα λειτουργικά τους έξοδα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ενοίκια. Πρόκειται για ενοίκια ιδιαίτερα ψηλά, αφού τα νηπιαγωγεία, ως επί το πλείστον, στεγάζονται σε μεγάλα σπίτια με αυλή. Σε περίπτωση που η αναστολή λειτουργίας συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα βιωσιμότητας και γι’ αυτό αναμένουν κρατική βοήθεια που θα καλύψει το 100% του προσωπικου και τα ενοίκια όσο είναι κλειστά τα νηπιαγωγεία, ή τις δόσεις στις τράπεζες (στην περίπτωση ιδιόκτητων χώρων που αποκτήθηκαν με δάνειο, συνεπώς και υψηλές δόσεις)
«Δύο μέτρα και δύο σταθμά, ο ιδιωτικός τομέας με το δημόσιο»
Επιπλέον αυτό που τόνισε είναι ότι, η πιο μεγάλη αδικία που βιώνουν, είναι ότι ένα δημόσιο νηπιαγωγείο έχει την ασφάλεια της χρηματοδότησης που παρέχει το κράτος, πληρώνονται οι μισθοί όλων των υπαλλήλων, συνεχίζει κανονικά, χωρίς καμιά επίπτωση και από την άλλη το ιδιωτικο νηπιαγωγείο εχει να αντιμετωπίσει όλα αυτά.
«Αυτό ειναι μια μικρογραφία του τι ισχύει γενικότερα»,πρόσθεσε.
2/ ΔΗΜΟΤΙΚΑ, ΓΥΜΝΑΣΙΑ, ΛΥΚΕΙΑ
«Είναι πολλά τα θέματα όσον αφορά τα ιδιωτικά σχολεία», είπε στην Brief αρμόδιο άτομο του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων Κύπρου (ΣΙΚ).
«Βρισκόμαστε στο σκοτάδι», είπε χαρακτηριστικά καθώς δεν γνωρίζουν ακόμα πως θα εξελιχθεί η αναστολή της λειτουργίας τους, ενώ παράλληλα είπε οτι τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Οι γονείς εκ των πραγμάτων δεν πληρώνουν δίδακτρα γιατί είναι σε δύσκολη θέση, και είναι παγοποιημένα όλα.
Επιπλέον αυτούς τους δύο μήνες μας εξήγησε ότι τα ιδιωτικά σχολεία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας.
Όπως ανέφερε, αναμένουν από το κράτος να λάβει πιο δραστικά μέτρα, στηρίζοντας τους μαθητές, προσφέροντας κάποιο κονδύλι για τον κάθε μαθητή.
Χαρακτηριστικά εξήγησε ότι το κράτος για κάθε μαθητή που φοιτά στο δημόσιο ξοδεύει περίπου 10 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Άρα αν οι μαθητές φύγουν από τα ιδιωτικά και πάνε προς τα δημόσια σχολεία το κράτος θα επωμιστεί μέσο όρο 10 χιλιάδες ευρώ για τον κάθε μαθητή.
Το να στηρίξει τωρά έμπρακτα τους μαθητές που φοιτούν στον ιδιωτικό τομέα, ουσιαστικά συμφέρει και το ίδιο το κράτος και σύν τω χρόνω στηρίζει και αυτούς τους μαθητές.
3/ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
H Πρόεδρος του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) Καθηγήτρια Μαίρη Κουτσελίνη, μιλώντας στην Brief, μας διαβεβαίωσε ότι, τα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά και έγιναν και οι ενδιάμεσες εξετάσεις τους ηλεκτρονικα και τώρα υπάρχει ένας προβληματισμός για το τι θα γίνει με τις τελικες εξετάσεις. Εκεί που υπάρχουν εργαστηριακά μαθήματα και μαθήματα που έχουν να κάνουν με πιο συγκεκριμένες δομές για το εξεταστικό δοκίμιο θα εφαρμοστούν άλλες πρακτικές, όπως είναι η προφορική εξέταση εξ αποστάσεως με μικρότερο ακροατήριο και διάφορες εναλλακτικες.
«Σκόπος μας είναι να μην χαθεί το εξάμηνο και να είναι ίσης αξίας τα πτυχία τα οποία θα πάρουν τα παιδιά», τόνισε.
Τα δίδακτρα συνεχίζονται κανονικά και τα μαθήματα που είχαν συνεχίζουν να γίνονται με την ίδια φροντίδα ούτως ώστε να ολοκληρωθούν και να πάρουν πτυχίο.
Σε ερώτηση αν υπάρχουν προβλήματα με τα δίδακτρα και αντιδράσεις, μας είπε ότι μέχρι τωρα δεν υπήρξαν αντιδράσεις αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο θα μελετηθεί από τα πανεπιστήμια και θα είναι και κοινή η πολιτική τους όπως είναι και στα δίδακτρα.
«Ασφαλώς όμως θα έχουμε υπόψιν μας ότι εφόσον θα συνεχιστεί το εξάμηνο, κανονικά και θα έχουν τους τίτλους και τις τελικές τους βαθμολογίες για να μπορούν να προχωρήσουν , κανονικά τον επόμενο Σεπτέμβριο δεν μπορούν να απαιτουν να μην πληρώσουν το εξάμηνο».
Αν θα δοθεί κάποια βοήθεια από τα πανεπιστήμια σε όσους πληγουν με τον α΄ ή β΄ τρόπο, αυτό είναι ένα θέμα που ως φορέας εμεις θα το επικροτήσουμε αλλά είναι κάτι που θα εξεταστεί αν υπάρχουν τέτοια αιτήματα.