CoronaVirus

Τρία σενάρια για το μέλλον των τελειόφοιτων

Πηγή άρθρου: kathimerini.com.cy

Δεν αποκλείεται να διεξαχθούν οι παγκύπριες εξετάσεις, ωστόσο μελετάται και το ενδεχόμενο εισδοχής στα Πανεπιστήμια με άλλα κριτήρια

 

Καυτή πατάτα αποτελεί για το Υπουργείο Παιδείας για το τι μέλλει γενέσθαι με τους τελειόφοιτους μαθητές και πιο συγκεκριμένα ο τρόπος που θα επιτευχθεί η είσοδός τους στα πανεπιστήμια, εξαιτίας των νέων δεδομένων που προκαλεί η πανδημία. Ήδη εκπαιδευτικοί κύκλοι επικεντρώνονται σε τρία σενάρια για το πώς θα επιτευχθεί η είσοδος των τελειοφοίτων στα πανεπιστήμια. Το πρώτο σενάριο θέλει να πραγματοποιούνται –έστω και με σχετική καθυστέρηση– οι παγκύπριες εξετάσεις. Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι να ληφθούν υπόψη οι βαθμολογίες είτε της τρέχουσας χρονιάς είτε των δύο τελευταίων χρόνων, ενώ το τελευταίο σενάριο αφήνει την τελική απόφαση στα ίδια τα πανεπιστήμια. Τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα δηλαδή να θέσουν τα κριτήρια εισδοχής νεοεισερχόμενων φοιτητών.

 

Παγκύπριες με καθυστέρηση

Κύκλοι του Υπουργείου Παιδείας θεωρούν ως πολύ πιθανό το σενάριο να πραγματοποιηθούν τελικώς οι παγκύπριες εξετάσεις. Αυτό που συζητείται, ωστόσο, είναι να μετατεθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει σειρά νέων ζητημάτων για το Υπουργείο Άμυνας, δεδομένου ότι αυτή η καθυστέρηση δίνει την αίσθηση ότι οδηγεί αφενός σε καθυστέρηση κατάταξης των νεοσύλλεκτων και αφετέρου στη μη απόλυση και παράταση της στρατιωτικής θητείας των εθνοφρουρών που υπηρετούν ήδη. Παράταση που θα προκαλέσει σίγουρα περαιτέρω αντιδράσεις, δεδομένου ότι δεν μπορεί, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές της «Κ», να αναβληθεί η κατάταξη των νεοσυλλέκτων. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως ενώ για την Α΄ και Β΄ Λυκείου έχει αποφασιστεί να καλυφθεί η διδακτέα ύλη για τους τελειόφοιτους, μέσω της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, για την Γ΄ Λυκείου έχει αποφασιστεί να αρχίσουν οι επαναλήψεις όσων έχουν διδαχθεί οι μαθητές μέχρι και την τελευταία μέρα που ήταν ανοικτά τα σχολεία.

 

Είσοδος αναλόγως βαθμολογίας

Βεβαίως, το θέμα παγκύπριων εξετάσεων θα εξαρτηθεί από το μέχρι πότε θα ισχύουν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. Για την είσοδο στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα μελετάται το ενδεχόμενο να ληφθεί υπόψη η βαθμολογία της τρέχουσας χρονιάς ή των τελευταίων δύο χρόνων. Όπως σημειώνουν εκπαιδευτικοί κύκλοι αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων και προβλημάτων δεδομένου ο τρόπος βαθμολογίας διαφέρει από σχολείο σε σχολείο και από επαρχία σε επαρχία.

 

Στο χέρι των πανεπιστημίων

Μελετάται βεβαίως και το ενδεχόμενο το Υπουργείο Παιδείας να αφήσει κάτι τέτοιο στην διακριτική ευχέρεια των Πανεπιστημίων. Να θέσουν δηλαδή τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τα κριτήρια εισδοχής των νεοεισερχόμενων φοιτητών τους. Κάτι τέτοιο, σημαίνει πως ενδεχομένως να λάβουν υπόψη τη βαθμολογία των μαθητών κατά την τρέχουσα χρονιά ή να θέσουν κι άλλα κριτήρια για την εισδοχή των νεοεισερχόμενων φοιτητών. Βεβαίως, αυτό δεν θα είναι το μόνο πρόβλημα που θα απασχολήσει τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και το μεγάλο ζήτημα των μεταγραφών. Η περίοδος μεταγραφής φοιτητών από το εξωτερικό στα κυπριακά εκπαιδευτικά ιδρύματα είχε λήξει τον Μάρτιο, πριν να προκύψει η μεγάλη κρίση της πανδημίας, σε όλη της την έκταση. Με δεδομένες τις εξελίξεις τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες χώρες φοίτησης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, τίθεται θέμα αύξησης του ενδιαφέροντος φοιτητών να πάρουν μεταγραφή σε κυπριακό πανεπιστήμιο. Το ζήτημα έθιξε και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε για το πώς το Υπουργείο Παιδείας θα χειριστεί την κρίση του κορωνοϊού. Όπως είχε δηλώσει ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και τα Πανεπιστήμια θα πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μαζικών μεταγραφών από το εξωτερικό Κυπρίων φοιτητών και της αυξημένης ζήτησης. Αυξημένη ζήτηση τόσο εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί σε χώρες φοίτησης όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και για οικονομικούς λόγους που ενδεχομένως να προκύψουν σε κάποιες οικογένειες λόγω της πανδημίας.

Σχετικά νέα

X
Translate »