CoronaVirus
‘Ενδείξεις παραβιάσεων δικαιωμάτων του παιδιού για ίση πρόσβαση στη μάθηση εντοπίζει η αρμόδια Επίτροπος
Παράλληλα η Επίτροπος εντοπίζει «ενδείξεις παραβιάσεων δικαιωμάτων του παιδιού» αναφορικά με την παροχή δυνατότητας ίσης πρόσβασης στη μάθηση και στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και αλλού.
Η Επίτροπος, σε σχέση με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού «και ειδικότερα του δικαιώματος στην εκπαίδευση, στις ιδιαίτερες συνθήκες που προέκυψαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, καλεί όλους «να συνεχίσουν να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες της Κυβέρνησης και των ειδικών επιστημόνων σχετικά με τη λήψη μέτρων για πρόληψη της εξάπλωσης του ιού».
Προσθέτει ότι «οι αποφάσεις που λαμβάνονται θα πρέπει να αξιολογούν τους κινδύνους, υπαρκτούς, μεγαλύτερους ή μικρότερους, και αναλόγως να ακολουθούν τα όποια μέτρα έχοντας, πάντοτε, ως γνώμονα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού και ειδικότερα των δικαιωμάτων στη ζωή, στην υγεία, στην προστασία, στην εκπαίδευση, στην αξιοπρέπεια, στην ιδιωτικότητα και στη συμμετοχή».
Ειδικότερα, ως προς το δικαίωμα του παιδιού στην εκπαίδευση, την απαίτηση για παροχή δυνατότητας ίσης πρόσβασης στη μάθηση και στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, την παροχή ίσων ευκαιριών για όλα τα παιδιά, την επαναλειτουργία των σχολείων και τη διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων, η Επίτροπος απέστειλε σχετικές επιστολές ημερομηνίας 28/04/2020 και 06/05/2020 προς τους Υπουργούς Παιδείας, Μεταφορών και Υγείας, αντίστοιχα, θέτοντας ερωτήματα «που πηγάζουν από ενδείξεις παραβιάσεων δικαιωμάτων του παιδιού», όπως αναφέρει.
Η κ. Μιχαηλίδου παρενέβη και σε άλλες περιπτώσεις, σε σχέση με πρόσφατο περιστατικό βανδαλισμού σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές, αλλά και με επιστολές σχετικά με τις προϋποθέσεις για παραχώρηση της Ειδικής Άδειας σε εργαζόμενους γονείς ημερομηνίας 26/03/2020 προς την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και σχετικά με τη διερεύνηση του Σχεδίου Δράσης για την ολιστική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, ημερομηνίας 14/04/2020 προς τον Υπουργό Εσωτερικών. Όλες οι παρεμβάσεις βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Γραφείου της Επιτρόπου στην διεύθυνση : www.childcom.org.cy.
Αναφορικά με τη συνέχιση της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης μετά την επαναλειτουργία των σχολείων, κατά τρόπο που θα τηλε-ενσωματώνονται και οι μαθητές που θα βρίσκονται στο σπίτι ώστε να παρακολουθούν το μάθημα που θα γίνεται στην αίθουσα διδασκαλίας του σχολείου, η Επίτροπος εκτιμά, «ότι οι όποιες ανησυχίες και οι προβληματισμοί, κατά πόσον η προσπάθεια πρόσβασης όλων των παιδιών στην εκπαίδευση διασφαλίζει την προστασία της αξιοπρέπειας και της ιδιωτικότητάς τους, θα πρέπει να καθησυχαστούν».
Αυτό θα γίνει, «νοουμένου βεβαίως ότι, το ΥΠΠΑΝ έχει ακολουθήσει τις συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, οι οποίες αναμένω ότι θα εξισορροπούν τα αντίστοιχα δικαιώματα», συνεχίζει η Επίτροπος.
Προσθέτει ότι «θα ήταν καλό τη δεδομένη στιγμή να υπάρξει περισσότερη λεπτομερής ενημέρωση και διαφάνεια προς τους γονείς και παιδιά για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος ώστε να μην εγείρονται συνεχώς ερωτήματα και να δημιουργείται αχρείαστη ανησυχία».
Συνεπώς, αναφέρει η Επίτροπος, «τη δεδομένη στιγμή, έχοντας κατά νου τις συνθήκες της πρωτοφανούς κρίσης υγειονομικού χαρακτήρα, αλλά και της ανάγκης σταδιακής επιστροφής στην ομαλότητα υπενθυμίζω καθηκόντως στους αρμοδίους ότι στις όποιες αποφάσεις τους οφείλουν να λάβουν υπόψη τις πιο πάνω παραμέτρους».
«Εκφράζω την πεποίθηση και την αισιοδοξία μου ότι με αλληλεγγύη και αίσθημα ευθύνης αλλά και με γνώση και σωστή πρακτική θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο», καταλήγει η κ. Μιχαηλίδου.
Όπως αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου, «τα μέτρα που ανακοινώνονται εξετάζονται από το Γραφείο μου με προσοχή και όπου εγείρονται προβληματισμοί ή σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο εφαρμογής τους παρεμβαίνω ενώ ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις λαμβάνονται από το Κράτος, είτε είναι πολιτικές, είτε νομοθετικές, διοικητικές, και αφορούν σε παιδιά θα πρέπει να εκπληρώνουν την υποχρέωση που απορρέει από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού».
Η Σύμβαση προνοεί όπως με κατά τη διαδικασία λήψης απόφασης που αφορά παιδί, λαμβάνεται πρώτιστα υπόψη το Συμφέρον του Παιδιού και ως εκ τούτου για κάθε διαδικασία λήψης απόφασης που αφορά παιδί, θα πρέπει να αξιολογούνται οι πιθανές επιπτώσεις (θετικές και αρνητικές) της απόφασης, στο παιδί».
Συνεπώς, καταλήγει η Επίτροπος, «το άτομο ή το σώμα που λαμβάνει απόφαση που αφορά σε παιδί, θα πρέπει να είναι σε θέση να δικαιολογήσει πώς κατέληξε στον προσδιορισμό του τι είναι το συμφέρον του παιδιού στη συγκεκριμένη περίπτωση, και πώς το συνυπολόγισε έναντι άλλων παραγόντων/παραμέτρων».