CoronaVirus
Πρώτο παγκύπριο βραβείο για το Αθλητικό Γυμνάσιο Βεργίνας στην Λάρνακα στα πλαίσια του μαθήματος της Γεωγραφίας.
«Κάνει κρύο στην κορυφή» για τους μαθητές της Β΄ τάξης, στο Αθλητικό Γυμνάσιο Βεργίνας στην Λάρνακα. Κατέκτησαν την ΠΡΩΤΗ θέση στον Παγκύπριο Διαγωνισμό Μετεωρολογίας με τίτλο «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Η μαθητική ομάδα του αθλητικού τμήματος Β΄8, Μάριος Μούσουλου, Στέλλα Ορφανού, Γιώργος Δίγγλη, Λάιλα Αμπτουλλατίφ, Ευθύμιος Ευθυμίου και η συντονίστρια εκπαιδευτικός Φωτεινή Φωτίου (Γεωγράφος) υπέβαλαν έρευνα στον Μετεωρολογικό Σύνδεσμο και στο Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας με θέμα «Κλιματική κρίση: έρευνα για τεκμηρίωση, αίτια, συνέπειες, απόψεις των πολιτών και τρόπους αντιμετώπισης της». Μέσα από προσωπικές συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια, δευτερογενή δεδομένα από την Μετεωρολογία και ανάλυση επιστημονικών μελετών οι μαθητές επεξήγησαν το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης στον πλανήτη μας. Οι απόψεις πολίτων βοήθησαν τους μαθητές να συμπεράνουν πώς η κλιματική κρίση επηρεάζει και το νησί μας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι στην Κύπρο λόγω της κλιματικής κρίσης, πλέον υπάρχουν έντονες διακυμάνσεις στην βροχόπτωση με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν και πεδινές περιοχές όπως για παράδειγμα η Μαρίνα στην Λεμεσό.
Η έρευνα συμπεριλαμβάνει επιστημονικές πληροφορίες, συγκεκριμένα ότι ο Ειρηνικός Ωκεανός γίνεται πιο όξινος λόγω το ότι απορροφά διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, χαμηλώνει το επίπεδο pH στο νερό και το κέλυφος των καβουριών λιώνει. Επίσης, οι δασικές πυρκαγιές οι οποίες κάθε χρόνο μαστίζουν διάφορες χώρες του πλανήτη μας επιδεινώνουν την κλιματική κρίση. Έγινε αναφορά στην πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Αυστραλία όπου το Kangaroo Island καταστράφηκε ολοσχερώς.
Η εκπαιδευτικός Φωτεινή Φωτίου εκφράζει την ευχαρίστηση της για το αποτέλεσμα της έρευνας. Θερμές ευχαριστίες στην επιτροπή αξιολόγησης η οποία αποτελείται από άτομα με κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία. Επίσης δήλωσε ότι «κάθε φορά που διακρίνεται σε διαγωνισμό, η σκέψη είναι στραμμένη στους professors της στο Πανεπιστήμιο Harvard της Βοστώνης οι οποίοι της μετάδωσαν όλες αυτές τις ερευνητικές δεξιότητες τις οποίες θέλει να αποκτήσουν και οι μαθητές της. Είναι μεγάλη η χαρά που το υποβαθμισμένο μονόωρο μάθημα της Γεωγραφίας κάθε χρόνο ξεχωρίζει. Θα συνεχίσω να εργάζομαι με ζήλο και με μεθοδικότητα σε όλους τους τομείς της Δημόσιας Εκπαίδευσης».
Τέλος, ευχή όλων είναι σύντομα η Κύπρος να ξεπεράσει εντελώς την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 και να επανέλθουμε ασφαλείς στην καθημερινότητα μας.