Εκπαίδευση
ΥΠΕΞ για δίδακτρα Βρετ. Πανεπιστημίων: «Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τον διάλογο» [ΒΙΝΤΕΟ]
Πηγή: ant1.com.cy
Συνδεσιμότητα και δίδακτρα για Κύπριους φοιτητές συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Βρετανίας.
γώνα δρόμου δίνει η κυβέρνηση για να μην αυξηθούν τα δίδακτρα για τους κύπριους που θα αρχίσουν τις σπουδές τους από το 2021 στα Βρετανικά Πανεπιστήμια.
Μάλιστα, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Βρετανό ομόλογό του Ντομινίκ Ραμπ χθες το απόγευμα τόσο για τον Τουρισμό όσο και για τα δίδακτρα στα Βρετανικά Πανεπιστήμια, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου οι ευρωπαίοι φοιτητές από την ακαδημαϊκή περίοδο 2021 -22 και μετά, να μην τυγχάνουν των διευκολύνσεων μειώσεων στα δίδακτρα, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, μίλησε για τις επαφές που είχε με Βρετανούς αξιωματούχους για το ζήτημα των Βρετανικών Πανεπιστημίων.
Συγκεκριμένα, ο κος Χριστοδουλίδης είπε πως «εκείνο που προκύπτει είναι ότι αντιλαμβάνονται τη σημασία του θέματος για την Κυπριακή Δημοκρατία. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τον διάλογο, αφού υπάρχει και το χρονικό περιθώριο που επιτρέπει και τη συνέχιση του διαλόγου».
Πρόσθεσε δε, πως πρέπει «να δούμε και τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε σχέση με Πανεπιστήμια στην Σκωτία, στην Βόρειο Ιρλανδία και στην Ουαλία».
«Να πούμε ότι η απόφαση αφορά κάποια Πανεπιστήμια στην Αγγλία, αλλά επαναλαμβάνω, ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί έτσι ώστε να δούμε οδηγηθούμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα, ο κος Χριστοδουλίδης, εξήγησε πως δεν είναι ευχάριστα τα νέα σε σχέση με τα γνωστά δάνεια που έδιναν τα βρετανικά τραπεζικά ιδρύματα στους κύπριους σπουδαστές και πως η περίπτωση είναι δύσκολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, ο Υπουργός εργάζεται για να υπάρξει ένα ειδικό καθεστώς για τους Κύπριους φοιτητές, μία έκπτωση στα δίδακτρα στο πλαίσιο της κοινοπολιτείας όπως επίσης και για να υπάρξει μία ειδική ρύθμιση για τους στρατευσίμους, αυτούς δηλαδή που εξασφάλισαν θέσεις στα Βρετανικά πανεπιστήμια από φέτος αλλά λόγο της στρατιωτικής τους θητείας θα μπορούν να φοιτήσουν σε αυτά από την επόμενη χρονιά, ώστε να εξασφαλίσουν και αυτοί το πλεονέκτημα της εγγραφής, με βάση και το παλιό καθεστώς.
Παράλληλα υπάρχει στο τραπέζι και μία πρόταση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, την οποία θα δούμε ενδεχομένως να αναπτύσσεται σε επίπεδο των δύο ηγετών των χωρών και αφορά την κάλυψη μέρους των διδάκτρων ως υποτροφίες από τα Βρετανικά πανεπιστήμια.
Την ίδια ώρα, κακά νέα φαίνεται να υπάρχουν στο θέμα με τα γνωστά δάνεια που έδιναν βρετανικά τραπεζικά ιδρύματα αφού οι φοιτητές πλέον, όσοι δεν είναι Βρετανοί, δε θα μπορούν να εργάζονται στη χώρα.