Εκπαίδευση
Εισήγηση αναστολής στράτευσης για αγγλικά πανεπιστήμια
Πηγή: kathimerini.com.cy
Με στοιχεία θα συζητηθεί σήμερα το θέμα στην Επιτροπή Παιδείας, ενώ η Κυβέρνηση πραγματοποιεί επαφές σε διάφορα επίπεδα
Ως εξαιρετικής σημασίας κρίνεται το θέμα το οποίο ανέκυψε με τα βρετανικά πανεπιστήμια και ως τέτοιο ενεγράφη και θα εξεταστεί σήμερα από την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, όπου έχουν κληθεί να παραστούν όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι φορείς. Η κατακόρυφη αύξηση των διδάκτρων στην οποία προχωρούν τα πανεπιστήμια της Βρετανίας, μετά και την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνδυασμό με την μη παραχώρηση του ευρωπαϊκού δανείου σε φοιτητές που προέρχονται από κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθιστούν την φοίτηση ενός μεγάλου αριθμού μελλοντικών Κυπρίων φοιτητών στην χώρα άπιαστο όνειρο. Μάλιστα, οι προβλέψεις που γίνονται στο παρόν στάδιο για το ποσοστό της μείωσης των Κύπριων οι οποίοι θα επιλέγουν την Βρετανία για σπουδές, παραπέμπουν στην εποχή προ της εισόδου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που «καίει», όμως, πιο άμεσα και σε μεγαλύτερο βαθμό τους αρμόδιους και τους πολίτες, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διευθετηθεί το ζήτημα, δεδομένου του ότι θα υπάρξει διάκριση ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες που εξασφάλισαν θέση σε βρετανικά πανεπιστήμια, καθώς οι άρρενες υποχρεούνται να υπηρετήσουν και την δεκατετράμηνη θητεία τους στην Εθνική Φρουρά.
Τρεις πτυχές φαίνεται ότι εξετάζει η Κυπριακή Δημοκρατία, μαζί με την βρετανική κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, το οποίο έχει εγγράψει το θέμα για να συζητηθεί στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής με την μορφή του κατεπείγοντος, η αύξηση των διδάκτρων η οποία θα ισχύσει από το 2021, θέτει ζήτημα διάκρισης μεταξύ αρρένων και θηλέων. Τα αγόρια καλούνται να υπηρετήσουν την θητεία τους στην Εθνική Φρουρά και ως εκ τούτου μετά την ολοκλήρωσή της θα μπορούν να φοιτήσουν στα αγγλικά πανεπιστήμια, όταν αυτά πια θα έχουν αυξήσει τα δίδακτρά τους, την ώρα που τα κορίτσια, με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, το φθινόπωρο του 2020, θα έχουν την δυνατότητα να ξεκινήσουν την φοίτησή τους. Όπως είπε στην «Κ» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, η αύξηση των διδάκτρων θα επέρχετο, αλλά φάνηκε ότι δεν είχαμε σπεύσει να προβούμε στις απαραίτητες διευθετήσεις με κάποιες ενέργειές μας, χωρίς να σημαίνει ότι αν γίνονταν διαβήματα εκ των προτέρων προς την βρετανική κυβέρνηση θα είχαμε κάποια ρύθμιση του θέματος.
Στοιχεία τα οποία συνέλεξαν και θα καταθέσουν στην Επιτροπή Παιδείας δείχνουν τριπλασιασμό, μέχρι και τετραπλασιασμό των διδάκτρων, σε συνδυασμό με την μη παραχώρηση, πλέον, του ευρωπαϊκού δανείου, με ευνοϊκούς όρους, στους Ευρωπαίους και κατ’ επέκταση στους Κύπριους πολίτες. Όπως προκύπτει κάποια ενδεικτικά ύψη διδάκτρων στα αγγλικά πανεπιστήμια, όπως έχουν διαμορφωθεί πλέον για τους φοιτητές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι τα εξής:
– Imperial College: 31.750 Στερλίνες/έτος
– Leeds University: 21.000 Στερλίνες/έτος
– Lancaster University: 21.000 Στερλίνες/έτος
– University of Glaskow: 17.000 Στερλίνες/έτος
Πολύ σημαντική θεωρείται η κινητοποίηση που παρατηρείται εκ μέρους της Κυβέρνησης, με την επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, με Βρετανούς αξιωματούχους, με τους οποίους συζήτησε μεταξύ άλλων το θέμα. Εξάλλου, όπως προκύπτει από δηλώσεις του, προς το παρόν το ζήτημα βρίσκεται στον αέρα, καθώς έχει συμφωνηθεί όπως συνεχιστεί ο διάλογος, αν και φαίνεται ότι η βρετανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την σημασία που έχει το ζήτημα για την Κύπρο.
Τρεις πτυχές
Όπως ανέφερε στην «Κ» ο σύμβουλος σπουδών, Χρύσανθος Σαββίδης, είναι αναγκαίο να κατοχυρωθούν όσοι Κύπριοι άρρενες έχουν ήδη εξασφαλίσει από φέτος την φοίτησή τους στα πανεπιστήμια της Αγγλίας. Την ίδια ώρα υπάρχουν τρεις παράμετροι στο θέμα, οι οποίες μάλιστα φέρεται να τέθηκαν στην βρετανική κυβέρνηση από την πλευρά μας. Αυτές είναι:
Αν είναι δυνατόν, να διατηρηθεί η δυνατότητα παραχώρησης του ευρωπαϊκού δανείου από την Βρετανία στους Κύπριους οι οποίοι θα μεταβούν για σπουδές στην χώρα το 2021,
Να μην αυξηθούν τα δίδακτρα για τα συγκεκριμένα άτομα, δεδομένης της ιδιαιτερότητας της κατάστασης και
Η πιθανότητα να γίνει ένας ευρύτερος διακανονισμός στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας, στην οποία ανήκει και η Κύπρος.
Μια άλλη διάσταση του θέματος είναι το ότι κάποια αγγλικά πανεπιστήμια, όπως το University of Essex ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι θα παραχωρεί υποτροφία σε όσους φοιτητές εξασφαλίσουν συγκεκριμένη βαθμολογία. Παράλληλα, τα πανεπιστήμια του Leicester και του Portsmouth είπαν ότι θα ανακοινώσουν τα αναθεωρημένα δίδακτρά τους, μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Ο κ. Σαββίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο διάστημα που μεσολαβεί θα δούμε ολοένα και περισσότερα πανεπιστήμια της Αγγλίας να προβαίνουν σε διευθετήσεις, μέσω της παραχώρησης υποτροφιών. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο κ. Σαββίδης εκφράζει την αισιοδοξία του για την θετική έκβαση του θέματος, είναι το ότι η Βρετανία θεωρεί την κυπριακή μια ιδιαίτερα σημαντική αγορά, όσον αφορά στην εκπαίδευση. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι προ της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., από το νησί μας μετέβαιναν για σπουδές στην Βρετανία περίπου 1.200-1.400 άτομα, ετησίως. Με την είσοδό μας στην Ε.Ε. και την παραχώρηση του ευρωπαϊκού δανείου, ο αριθμός ανά έτος των Κυπρίων που επιλέγουν την Βρετανία ως την χώρα των σπουδών τους ανέρχεται περίπου στις 2.700 άτομα ανά έτος. Αν η κατάσταση επιστρέψει στα προ Ε.Ε. επίπεδα, ο κ. Σαββίδης εκτιμά ότι πισωγύρισμα θα παρατηρηθεί και στον αριθμό των Κυπρίων φοιτητών στην Βρετανία.
Κυπριακά πανεπιστήμια
Τον δικό τους λόγο και ρόλο αναμένεται ότι θα έχουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου σε αυτό το θέμα. Με ενδιαφέρον αντιμετωπίζεται από την πλευρά των ιδιωτικών πανεπιστημίων η κατάσταση, καθώς φαίνεται ότι οι εξελίξεις θα αποτελέσουν ευκαιρία γι’ αυτά να διεκδικήσουν την παραμονή των φοιτητών στο νησί μας και να επωφεληθούν. Κύκλοι από τον κλάδο ανέφεραν στην «Κ» ότι κάποια ιδιωτικά πανεπιστήμια έχουν προβεί σε μειώσεις των διδάκτρων τους, κατάσταση η οποία διαμορφώθηκε ένεκα και της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, ενδεχομένως να μην δύνανται να ρίξουν περαιτέρω τις τιμές τους, στο παρόν στάδιο, αλλά φαίνεται ότι παρακολουθούν στενά την συνεχώς εξελισσόμενη κατάσταση, ώστε να διαμορφώνουν αναλόγως το πλάνο αντίδρασής τους, το οποίο θα περιλαμβάνει πιο ελκυστικά πακέτα στους Κύπριους φοιτητές.
Η αναστολή θητείας
Με πολύ ενδιαφέρον αναμένονται οι εισηγήσεις από πλευράς της Κυβέρνησης, σε σχέση με την υποχρέωση των νέων αρρένων οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει τις θέσεις τους στα βρετανικά πανεπιστήμια, να υπηρετήσουν την δεκατετράμηνή τους στρατιωτική θητεία. Στην Επιτροπή Παιδείας την Τετάρτη έχει κληθεί ο Υπουργός Άμυνας ή εκπρόσωπός του, καθώς φαίνεται ότι συζητείται έντονα η παραχώρηση αναστολής θητείας για τους νέους οι οποίοι κλήθηκαν για κατάταξη τον Ιούλιο. Σκοπός είναι να προλάβουν να μεταβούν στην Αγγλία ενόσω ισχύουν ακόμα τα χαμηλά δίδακτρα για τους Ευρωπαίους πολίτες και τους παραχωρείται το ευρωπαϊκό δάνειο από την Βρετανία. Αυτή η εισήγηση, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν θα βρει πρόσφορο έδαφος, καθώς ο αριθμός των μελλοντικών φοιτητών – αλλά και εθνοφρουρών- αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα είναι αποτρεπτικός, με αποτέλεσμα να επηρεάσει αρνητικά την στελέχωση του στρατεύματος. Ένα άλλο θέμα που ενδεχομένως να τίθεται, είναι οι εναλλακτικές λύσεις για την Εθνική Φρουρά, όπως η πρόσληψη μισθωτών στρατιωτών, κάτι που θα έχει αντίκτυπο στις δαπάνες του κράτους. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην «Κ» από πηγές εντός της Επιτροπής Παιδείας, δεν είναι εφικτό να επωμιστεί το βάρος ενδεχομένων προσλήψεων ΣΥΟΠ ο φορολογούμενος πολίτης.