Περιβάλλον
Μεγάλη έξοδος για 4.000 χελωνάκια στις παραλίες Κιτίου και Περβολιών
Πηγή: philenews.com
Για μια και πλέον δεκαετία χελώνες καρέτα – καρέτα κάνουν τη μαγευτική εμφάνισή τους αυτή την εποχή στις παραλίες του Κιτίου και των Περβολιών, όπου εναποθέτουν τα αβγά τους στην αμμουδιά για εκκόλαψη.
Σύμφωνα με την αρμόδια λειτουργό του Τμήματος Αλιείας Μελίνα Μάρκου, φέτος μέχρι στιγμής καταμετρήθηκαν σε αυτή την παραλιακή ζώνη της Κύπρου 50 χελωνοφωλιές, στις οποίες υπολογίζεται ότι χελωνομητέρες εναπόθεσαν στην κάθε μια από 80 έως 100 αβγά. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια χελώνα μπορεί να γεννήσει αυτό τον αριθμό χελωνών, σε δυο φωλιές. Χαρίζοντας στο παραλιακό μέτωπο Κιτίου – Περβολιών, κάθε χρόνο αυτή την εποχή, ένα μοναδικό θέαμα που διαρκεί κάποιες μέρες. Ακριβώς γεωγραφικά, οι χελώνες καρέτα – καρέτα στις δυο κοινότητες γεννούν στα Περβόλια στην παραλία του Φάρου και στο Κίτι, στις παραλίες των Σοφτάδων και στα Παραφόλια.
Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή, στην παραλία του Μενεού, λειτουργεί αλιευτικό ερευνητικό κέντρο του Τμήματος Αλιείας, το οποίο προσφέρει υπηρεσίες περίθαλψης, σε άρρωστες χελώνες – ακόμα και μεγάλου μεγέθους, αφού διαθέτει τις απαιτούμενες σε διαστάσεις δεξαμενές. Αξίζει να αναφερθεί ακόμη ότι η εμφάνιση των χελωνών καρέτα – καρέτα στα Περβόλια και το Κίτι διευρύνει τον χάρτη περιοχών αναπαραγωγής τους και ήδη το Τμήμα Αλιείας, σημειώνει η κ. Μάρκου, συνεργάζεται για την προστασία των φωλιών τους με τις οικείες τοπικές Αρχές.
Παρά το μεγάλο μέγεθος που αποκτούν οι χελώνες καρέτα – καρέτα (όπως και το άλλο είδος θαλασσίων χελωνών που εντοπίζονται στα κυπριακά νερά, οι πράσινες χελώνες), εντούτοις η ζωή τους είναι μια πάλη με τον θάνατο, πριν ακόμα βγουν από το τσόφλι του αβγού τους.
Για παράδειγμα, μας ανέφερε η κ. Μάρκου, από τα 4.000 περίπου χελωνάκια που θα εκκολαφθούν αυτό το καλοκαίρι στις παραλίες Περβολιών και Κιτίου, θα καταφέρουν να φτάσουν την ηλικία των 25 ετών και να επιστρέψουν ξανά στην παραλία που γεννήθηκαν, για να γεννήσουν τα δικά τους αβγά, το πολύ οκτώ χελώνες, αφού επιβιώνουν μέχρι τα 25 τους 1-2 από κάθε 1.000 χελωνάκια. Αιλουροειδή και πουλιά ενόσω επωάζουν, μεγαλύτερα ψάρια, ασθένειες αλλά και οι ανθρώπινες δραστηριότητες ενόσω βρίσκονται στο νερό δεν θα επιτρέψουν στα υπόλοιπα χελωνάκια να μεγαλώσουν.
Αναχωρούν για Βόρεια Αφρική και Αδριατική
Σύμφωνα με την κ. Μάρκου, μετά την εκκόλαψη των αβγών τους από τις παραλίες της Κύπρου που επιλέγουν για να τα εναποθέσουν, οι χελώνες καρέτα – καρέτα αναχωρούν για άλλα μέρη, όπου θα παραμείνουν μέχρι που να φτάσει πάλιν η περίοδος αναπαραγωγής τους. Περιοχές του πλανήτη όπως οι θάλασσες της Βόρειας Αφρικής, αλλά και η Αδριατική Θάλασσα, Σλοβενία – Κροατία, μέχρι και νότια Ιταλία.
Η λειτουργός του Τμήματος Αλιείας σημείωσε, επίσης, ότι για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σημασία έχει να λαμβάνονται από όλες τις χώρες τα αναγκαία μέτρα προστασίας τους. Και αυτό είναι μάλλον ένας ακόμη λόγος για τον εξαιρετικά υψηλό δείκτη θνησιμότητας που παρουσιάζει το είδος τους. Και της αποτυχίας να έρχονται σε μεγαλύτερους αριθμούς για να γεννήσουν στις παραλίες όπου γεννήθηκαν. « Η Κύπρος κάνει ό,τι μπορεί στα δικά της θαλάσσια όρια», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μάρκου.
Σημείωσε επίσης ότι δυστυχώς κατά καιρούς θαλάσσιες χελώνες σκοτώνονται από κτυπήματα προπελών βαρκών ή και μεγαλύτερων ακόμη σκαφών ή από κτυπήματα καμακιών.
Όσον αφορά στη διατροφή των χελωνών, αυτή διαφέρει ανάλογα με το είδος τους. Για παράδειγμα, η πράσινη χελώνα τρέφεται κυρίως με φυτά της θάλασσας. Η χελώνα καρέτα – καρέτα τρέφεται με το κέλυφος ορισμένων οστρακοειδών, καβούρια, μύδια, στρείδια, μαλάκια, αλλά και με ψάρια, όταν δεν καταφέρει να χορτάσει την πείνα της με όλα τα υπόλοιπα είδη που καταναλώνει. Σημειώνεται ότι η καρέτα – καρέτα, όπως και άλλα ήδη χελώνας, μπορεί να καταναλώσει τεράστιες ποσότητες από μέδουσες αν βρεθούν στον δρόμο της.
Καταλήγοντας, η κ. Μάρκου τόνισε πως ο πολλαπλασιασμός των σημείων όπου γεννούν οι θαλάσσιες χελώνες στην Κύπρο δεν μπορεί παρά να αποτελεί ευχάριστο γεγονός για το νησί μας και αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση απέδωσαν.