Περιβάλλον
Ο Ερμής κι η Ιόλη πήραν μια δεύτερη ευκαιρία στο Ερευνητικό Κέντρο στο Μενεού
Η Ιόλη όταν εντοπίστηκε στην ανοικτή θάλασσα πριν από 15 μέρες ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Στα πνευμόνια της είχε εισροφήσει αέρα και δεν μπορούσε να καταδυθεί. Χωρίς τροφή, χόρτα της θάλασσας, αλλά και κάποια είδη ψαριών που περιλαμβάνονται στο καθημερινό της διαιτολόγιο, ήταν θέμα χρόνου να επέλθει ο θάνατος. Λίγο διάστημα πριν από την Ιόλη, κάποιοι άλλοι καλοί άνθρωποι, είχαν εντοπίσει σε παρόμοια κακή κατάσταση τον Ερμή.
Η Ιόλη και ο Ερμής, είναι οι δυο πράσινες χελώνες που νοσηλεύονται αυτό το διάστημα στις εγκαταστάσεις του Ερευνητικού Κέντρου Θαλάσσιας Υδατοκαλλιέργειας του Τμήματος Αλιείας. Το Ερευνητικό Κέντρο, βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο Μενεού στην επαρχία Λάρνακας και όταν παρίσταται ανάγκη, λειτουργεί και ως ένα νοσοκομείο νοσηλείας χελωνών καρέτα – καρέτα, ή πράσινων χελωνών που εντοπίζονται άρρωστες ή τραυματισμένες στα κυπριακά χωρικά ύδατα. Υπό την απαραίτητη προϋπόθεση, τονίζει ο λειτουργός του Τμήματος Αλιείας, Αντρέας Μηχανικός, να τις προσέξουν άνθρωποι με καρδιά και περιβαλλοντική συνείδηση και να ειδοποιήσουν με κάποιο τρόπο τις Αρχές ή απευθείας το Τμήμα Αλιείας.
Κάθε χρόνο, πρόσθεσε ο κ. Μηχανικός, δέκα περίπου χελώνες καρέτα – καρέτα, ή πράσινες, έχουν την ίδια καλή τύχη με τον Ερμή και την Ιόλη. Νοσηλεύονται δηλαδή στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Αλιείας στο Μενεού και όταν είναι έτοιμες και αναρρώσουν πλήρως, συνεχίζουν το ατελείωτο ταξίδι τους στη θάλασσα, που φτάνει μέχρι την Αδριατική και τη Βόρεια Αφρική, πριν ξαναβρεθούν στα κυπριακά παράλια, για σκοπούς αναπαραγωγής.
Και μόνο το γεγονός ότι ανά 1.000 περίπου χελωνάκια που γεννιούνται, θα καταφέρουν να επιβιώσουν το πολύ δύο και να φτάσουν τα 25 χρόνια που είναι η ηλικία αναπαραγωγής τους, αξίζει τον κόπο να σωθεί η ζωή μιας χελώνας, τόνισε στον «Φ» ο λειτουργός του Τμήματος Αλιείας. Προσθέτοντας ότι τόσο οι χελώνες καρέτα – καρέτα, όσο και οι πράσινες χελώνες ζουν κατά μέσο όρο από 80 ώς 100 χρόνια. «Επομένως, λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη αξίζει τους κόπους και τις προσπάθειες να σωθεί η ζωή μιας ενήλικης χελώνας. Να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία ζωής στην Ιόλη και τον Ερμή και στην κάθε χελώνα που καταλήγει άρρωστη ή τραυματισμένη στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Αλιείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για νοσηλεία», τόνισε ο κ. Μηχανικός.
Μακροχρόνια η ανάρρωση
Η θεραπεία των δύο θαλάσσιων χελωνών θα πάρει κάποιο καιρό. Τα δύο θαλάσσια ζώα λόγω του προβλήματος τους, αν και σταδιακά βελτιώνονται εντούτοις εξακολουθούν ακόμη να δυσκολεύονται, να μην μπορούν να καταδυθούν. Εκτός από τη θεραπευτική αγωγή που ακολουθούν, στα κέλυφη τους τοποθετούνται ειδικά βαρίδια, με σκοπό να τις υποβοηθήσουν σταδιακά να αποβάλουν την ποσότητα αέρα που παραμένει στα πνευμόνια τους και προκαλεί το πρόβλημα. Οι δυο χελώνες αναμένεται προοδευτικά, με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τον κ. Μηχανικό, να ανακτήσουν και την αυτοπεποίθησή τους. Κάτι που επίσης θα συμβάλει στο να μπορέσουν να καταδυθούν από μόνες τους κάποια στιγμή στο νερό. Πρώτα της ειδικής δεξαμενής όπου τώρα νοσηλεύονται και μετά στον βυθό της θάλασσας. Πριν γίνει όμως αυτό, θα πρέπει ο Ερμής και η Ιόλη να μπορέσουν ξανά να ισορροπήσουν στην επιφάνεια του νερού.
Ο Αντρέας Μηχανικός, ο λειτουργός του Τμήματος Αλιείας που μίλησε στον «Φ», οι συνάδελφοι του Σάββας και Μιχάλης, η Μελίνα Μάρκου, και όλοι αυτοί οι ανώνυμοι λειτουργοί του Τμήματος Αλιείας στο Μενεού και στη Λευκωσία που είναι επιφορτισμένοι με το πρόγραμμα διάσωσης και περίθαλψης θαλάσσιων χελωνών. καρέτα- καρέτα και πράσινων, αγωνίζονται να παρέχουν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε αυτά τα υπέροχα θαλάσσια πλάσματα.
Πηγή: Philenews