CoronaVirus
Υπουργός Παιδείας: Δεν επιβάλλεται η χρήση μάσκας στις αυλές των σχολείων
Τα σχολεία της Κύπρου θα είναι έτοιμα την 1η Σεπτεμβρίου και με την παρουσία των εκπαιδευτικών από εκείνη την ημέρα θα ξεκινήσουν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι, η οργάνωση και η επιμόρφωση, ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι 16.000-17.000 διαγωνιστικά τεστ θα διατεθούν από το Υπουργείο Υγείας για τα σχολεία.
16.000-17.000 διαγωνιστικά τεστ από το Υπουργείο στα σχολεία
Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε στο γραφείο του με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο και συνεργάτες του, ο κ. Προδρόμου είπε πως ό,τι πρέπει να γίνει πρακτικά, θα γίνει, αλλά το πρώτο στοίχημα είναι να τηρηθούν οι κανόνες όπως τηρήθηκαν τον Μάη και τον Ιούνη και το δεύτερο στοίχημα που αποτελεί “μια παντοτινή πρόκληση”, είναι η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης. “Εκεί είναι η έμφαση και δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούμε να συζητούμε για θρανία και τετραγωνικά μέτρα. Το πρωτόκολλο πρέπει να τηρηθεί στα σχολεία πρέπει να υπάρχει απόσταση ενός μέτρου μέσα στους κλειστούς χώρους”, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς πόσοι θα είναι οι διαγνωστικοί έλεγχοι στα σχολεία, είπε ότι περίπου 16.000-17.000 τεστ θα διατεθούν από το Υπουργείο Υγείας για τα σχολεία. Από αυτά, ένας αριθμός περίπου 2.000 θα είναι για τα ιδιωτικά σχολεία, ενώ ολόκληρος ο πληθυσμός των εκπαιδευτικών στα ειδικά σχολεία και οι συνοδοί θα περάσουν από έλεγχο. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα γίνουν για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό στα σχολεία (καθαριότητας, γραμματειακό ή άλλο) και στους μαθητές και μαθήτριες.
Σε ερώτηση τι προβλέπει το πρωτόκολλο σε περίπτωση κρούσματος; είπε ότι το σχολείο θα διακόψει τις εργασίες του, θα απολυμανθεί και οι υπόλοιπες ενέργειες είναι θέμα των ιατρικών υπηρεσιών όπως πχ ιχνηλάτηση, όπως εξάλλου συμβαίνει και με άλλους χώρους.
Δεν επιβάλλεται χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους των σχολείων
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε ότι στους κλειστούς χώρους στα σχολεία θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για τις ηλικίες άνω των 12 ετών, ενώ για όλους τους εκπαιδευτικούς και άλλους ενήλικες σε κλειστούς χώρους προβλέπεται η χρήση μάσκας. Στους εξωτερικούς χώρους των σχολείων εφόσον θα τηρούνται οι αποστάσεις και για αυτό θα ληφθεί ειδική μέριμνα, εκεί δεν επιβάλλεται η χρήση μάσκας. Όπως είπε ο Υπουργός, αυτές δεν είναι αποφάσεις που μπορούμε να μεταβάλουμε παρά μόνο εάν υπάρξει καθοδήγηση από την επιστημονική ομάδα του Υπουργείου Υγείας.
Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν υπάρξουν αντιδράσεις για τα μέτρα για τις μάσκες, υπενθύμισε ότι τον Μάη όταν επαναλειτούργησαν τα σχολεία υπήρξε σημαντική πίεση επειδή δεν επιβαλλόταν η χρήση μάσκας.
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Σιζόπουλο, είπε ότι τον ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον και τις πολύ χρήσιμες εισηγήσεις που έκαναν στη συνάντηση, το αντικείμενο της οποίας ήταν η έναρξη της σχολικής χρονιάς και η λειτουργία του σχολικού συστήματος με τις υγειονομικές προφυλάξεις που πρέπει να παρθούν. Είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Σιζόπουλο για τους σχεδιασμούς που έγιναν και τις ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Πρόσθεσε ότι αυτές τις μέρες γίνονται οι τελευταίες προεργασίες επομένως ήταν χρήσιμο να ακουστούν οι εισηγήσεις της ΕΔΕΚ. Συζητήσαμε, είπε, τόσο το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα εφαρμοστεί στα διάφορα σχολεία συμφωνώντας στο ότι εξίσου προτεραιότητα είναι και η ποιότητα της παιδείας αλλά και η υγειονομική ασφάλεια.
“Υπογράμμισα ότι με το φιλότιμο και την ευσυνειδησία ων εκπαιδευτικών μας που δοκιμάστηκε και στο προηγούμενο σχολικό έτος την συνεργασία των γονιών αλλά και την καλή διάθεση που δείχνουν και οι μαθητές και μαθήτριες στα σχολεία έχουμε ήδη δείξει ότι τα σχολεία μας μπορούν να λειτουργήσουν όπως τον περασμένο Μάη και Ιούνη σε συνθήκες ασφάλειας”, είπε ο Υπουργός.
Μακάρι, συνέχισε, και εκτός των σχολείων να τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες με τον ίδιο τρόπο.
Επίσης, ο Υπουργός ανέπτυξε στη συνάντηση το σχέδιο για τον εξοπλισμό και την ετοιμότητα των σχολείων για την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για την εξ¨αποστάσεως διδασκαλία εκεί όπου μπορεί να χρειαστεί ή εφαρμόζεται. Συζήτησαν και επιμέρους θέματα που αφορούν την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί στα ειδικά σχολεία.
Ηλεκτρονική παιδεία και τηλεδιασκέψεις
Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική και ανέφερε ότι τα αποτελέσματά της θα φανούν στο μέλλον. Η επόμενη σχολική χρονιά, είπε, θα αρχίσει μέσα σε πρωτόγνωρες για τα κυπριακά δεδομένα συνθήκες. Ανέφερε ότι μετά από μια συνάντηση πρωτοβουλίας που είχαν με φορείς που εμπλέκονται στον τομέα της εκπαίδευσης και αφού διαμόρφωσαν συγκεκριμένες προτάσεις τις έδωσαν στο Υπουργείο και να ενισχύσουν την προσπάθεια έτσι ώστε αυτή η χρονιά να ξεκινήσει κάτω από τις καλύτερες προϋποθέσεις.
Οι προτάσεις, είπε ο κ. Σιζόπουλος, ταξινομούνται σε συγκεκριμένους πυλώνες όπως είναι το θέμα της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας τόσο των μαθητών όσο των εκπαιδευτικών και των συνοδών, το θέμα της ποιοτικής διαμόρφωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος και θέματα της ειδικής εκπαίδευσης και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν γιατί είναι μια ομάδα μαθητών η οποία αντιμετωπίζει ενδεχομένως τα περισσότερα από τα προβλήματα.
Επίσης περιλαμβάνουν θέματα σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού που είναι, όπως ανέφερε, μια ευκαιρία τώρα να πραγματοποιηθεί έτσι ώστε στο μέλλον εάν και εφόσον προκύψει οποιοδήποτε απρόοπτο να μπορεί η παιδεία να ανταποκριθεί άμεσα στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν μέσα από τις τηλεδιασκέψεις και την ηλεκτρονική παιδεία και η ανάγκη της δημιουργίας μιας εξειδικευμένης επιτροπής στο Υπουργείο Παιδείας, η οποία σε στενή επαφή με τους αρμόδιους φορείς όπως η επιδημιολογική ομάδα του Υπουργείου Υγείας των εκπαιδευτικών οργανώσεων, των οργανώσεων των γονέων, των γονέων παιδιών με ειδική εκπαίδευση, να μπορεί να εξειδικεύει τα διάφορα ζητήματα κατά τρόπο αποτελεσματικό στο πλαίσιο μιας ευελιξίας όσον αφορά τη διαχείριση για την γρηγορότερη και καλύτερη υλοποίηση όλων αυτών των μέτρων που θα λαμβάνονται.
Η ΕΔΕΚ , κατέληξε ο κ. Σιζόπουλος, θα συνεχίσει να τροφοδοτεί το Υπουργείο Παιδείας με εποικοδομητικές προτάσεις γιατί η παιδεία, όπως και άλλοι τομείς της δημόσιας ζωής, όπως η υγεία, πχ, είναι υπεράνω κομμάτων και αυτό που έχει σημασία είναι να διατηρήσουμε ένα ψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο σε πλαίσια ασφάλειας και υγείας.