Εκπαίδευση
Ακόμη δεν άνοιξαν τα σχολεία και έλαβαν θέση μάχης οι μαθητές-Προειδοποιούν με μέτρα
Σε ανακοίνωσή της η ΠΣΕΜ τονίζει πως η φετινή σχολική χρονιά θα είναι ιδιαίτερη, καθώς τα σχολεία θα λειτουργήσουν με βάση τις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, ενώ καλεί όλους τους μαθητές και μαθήτριες να συστρατευθούν μαζί τους, για να μην επιτρέψουν, υποστηρίζει στην ανακοίνωση, τη θυματοποίηση κανενός.
«Δυστυχώς παρόλο που γνωρίζαμε εδώ και μήνες ότι θα ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά, το Υπουργείο Παιδείας δεν έκανε σχεδόν τίποτε για να προετοιμάσει έγκαιρα τα σχολεία για τη νέα σχολική χρονιά. Έτσι υπήρχε μεγάλη σύγχυση τις προηγούμενες μέρες, γεγονός που οδήγησε στην αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς δύο φορές και αντί τα σχολεία να ανοίξουν στις 4 Σεπτεμβρίου όπως ήταν προγραμματισμένο άνοιξαν σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου.
Η σύγχυση που επικρατούσε τις προηγούμενες μέρες συνεχίστηκε και σήμερα. Υπήρξε σχεδόν σε όλα τα σχολεία συνωστισμός πριν το άνοιγμα, καθώς οι οδηγίες ήταν να ανοίξουν οι πόρτες στις 7:30. Δεν μπορεί να λέει ο κ. Προδρόμου ότι πρέπει οι γονείς να μας παίρνουν πιο γρήγορα σχολείο! Υπάρχουν γονείς που πρέπει να πάρουν πιο γρήγορα τα παιδιά τους σχολείο για να προλάβουν να πάνε δουλειά και υπάρχουν χιλιάδες μαθητές που πάνε στο σχολείο με λεωφορείο που στις περισσότερες περιπτώσεις τα λεωφορεία φτάνουν στα σχολεία 10-15 λεπτά πιο γρήγορα. Συνωστισμός υπήρχε και σε μεγάλα τμήματα, καθώς παρόλο που ήταν έτοιμα τα θρανία, στις περισσότερες περιπτώσεις λόγω των μέτρων περιοριζόταν ο χώρος που είχε κάθε μαθητής στη διάθεση του και δεν τηρούνταν ούτε οι απαραίτητες αποστάσεις στις τάξεις. Οφείλει το Υπουργείο να βρει λύση για να μην υπάρχει συνωστισμός έξω από τα σχολεία πριν την έναρξη της σχολικής μέρας».
Επιπλέον, συνεχίζεται η ανακοίνωση, φάνηκε ότι η χρήση μάσκας στην τάξη δυσκολεύει την παράδοση του μαθήματος από τον καθηγητή, αλλά και την κατανόηση του μαθήματος από τους μαθητές. Η κατάσταση γινόταν ακόμη πιο δύσκολη σε πολλά σχολεία λόγω της ζέστης που επικρατούσε στις σχολικές αίθουσες. Και σε αυτό το ζήτημα οφείλει το Υπουργείο Παιδείας να βρει λύση.
Ήταν επίσης ξεκάθαρο από την πρώτη στιγμή που εκδόθηκε το πρωτόκολλο για τα σχολεία, ότι πολλά από αυτά που προτείνονται δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Αυτό επιβεβαιώθηκε σχεδόν σε όλα τα σχολεία. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα δημιουργήθηκε και αναστάτωση και υπήρχε ασυνεννοησία, αναφέρει η επιτροπή των μαθητών.
«Επίσης δεν έλειψαν ούτε φέτος τα προβλήματα με μαθητές να μην παραλαμβάνουν βιβλία για τα μαθήματα που θα διδαχθούν. Ελπίζουμε να παραλάβουν άμεσα τα βιβλία όσοι συμμαθητές μας δεν τα προμηθεύτηκαν και να μην περιμένουμε μέχρι το Νοέμβριο όπως προηγούμενες χρονιές. Σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε ότι η ύλη για την οποία εδώ και μήνες λέμε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί, δεν μειώθηκε στα περισσότερα μαθήματα. Μία εβδομάδα δεν είναι αρκετή για να καλυφτούν τα κενά της προηγούμενης χρονιάς και ελπίζουμε να το αντιληφθούν εκεί στο Υπουργείο και να μειώσουν την ύλη άμεσα».
Η μη αναθεώρηση της ύλης, η έλλειψη προγραμματισμού και οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε φέτος ως μαθητές θα έπρεπε να κτυπήσουν το καμπανάκι στο Υπουργείο για αναστολή, αν όχι πλήρη κατάργηση, των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Οι μαθητές υποδεικνύουν πως θεωρούν ότι φέτος, η εφαρμογή των εξετάσεων ανά τετράμηνο θα ενισχύσει τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν πέρσι.
«Την παραπαιδεία, το άγχος, τη βαθμοθηρία, τον ατομικισμό καθώς και τη θυματοποίηση μερίδας μαθητών που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν.
Τέλος, για το έθιμο με τα πανό που γίνεται κάθε χρόνο, ενημερωθήκαμε ότι υπήρξαν καταγγελίες μαθητών από την Αστυνομία. Αναγνωρίζουμε ότι σε ένα μέρος της κοινωνίας μπορεί να μην αρέσει το συγκεκριμένο έθιμο. Θεωρούμε όμως ανεπίτρεπτο από τη στιγμή που δεν υπήρξαν ζημιές να θυματοποιούνται όλοι οι μαθητές. Εννοείται πως εκεί και όπου υπήρξαν βανδαλισμοί είναι καταδικαστέοι και δεν εκφράζουν σε καμιά περίπτωση το μαθητικό κίνημα, το οποίο έδειξε σε πολλές περιπτώσεις την ωριμότητα του».
Καταλήγοντας, η ΠΣΕΜ καλεί όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες να συστρατευθούν μαζί μας «για να παλέψουμε για ένα σχολείο ανθρώπινο και δημοκρατικό. Να μην επιτρέψουμε να θυματοποιηθεί κανένας μαθητής. Καλούμε το Υπουργείο να λύσει άμεσα όλα τα προβλήματα, διαφορετικά το μαθητικό κίνημα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια».