ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Λάρνακα: Προχωρεί η διαμόρφωση του πρώην Λεπροκομείου σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης

Πηγή: dialogos.com.cy

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι εργασίες για διαμόρφωση του πρώην Λεπροκομείου στη Λάρνακα σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης για τις αλυκές της πόλης, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας.

Στις δηλώσεις του ο κ. Βύρας είπε πως «η αξιοποίηση του χώρου των αλυκών και της Στέγης Αγιος Χαράλαμπος, το γνωστό πρώην Λεπροκομείο ήταν διαχρονικός στόχος της πόλης, αφού πρόκειται για σπουδαίο βιότοπο, μοναδικό σε ευρωπαϊκά δεδομένα και λόγω ακριβώς της σημασίας του ήταν πάντοτε συνδεδεμένος με την ιστορία και τον πολιτισμό της Λάρνακας. Με αυτό το σκεπτικό πρέπει να βρεθούν οι τρόποι αξιοποίησης του χώρου, να διατηρηθεί και να δοθεί η ευκαιρία στους Λαρνακείς και όχι μόνο, να τον γνωρίσουν καλύτερα και να κατανοήσουν τη σημασία που έχει, η διατήρηση τέτοιου είδους βιότοπων».

Πρόσθεσε πως «σε συνεννόηση πάντα με το Τμήμα Περιβάλλοντος που έχει την κύρια αρμοδιότητα της διαχείρισης των αλυκών, αποφασίστηκε όπως δημιουργηθεί το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης για τις αλυκές της Λάρνακας. Το συγκεκριμένο έργο ήταν ώριμο από το 2009 ωστόσο λόγω των τότε οικονομικών συνθηκών, παρέμεινε στα χαρτιά».

Εξήγησε πως «από τότε έγινε μια διαφοροποίηση στο χώρο ανέγερσης του Κέντρου επειδή ο χώρος του Τεκκέ όπου θα γινόταν αρχικά ήταν μακριά από την πόλη και πιο δύσκολα προσβάσιμος. Η μεταφορά του Κέντρου στο χώρο του πρώην Λεπροκομείου, έχει το πλεονέκτημα πως είναι σχεδόν στο κέντρο της Λάρνακας και δίπλα από τις αλυκές, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία στον κόσμο να τον επισκεφθεί και να ενημερωθεί για τις αλυκές της πόλης».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «οι εργασίες για δημιουργία του Κέντρου βρίσκονται σε καλό δρόμο και αναμένεται ότι θα βοηθήσει την έρευνα για τις αλυκές με ερευνητές από την Κύπρο και το εξωτερικό. Παράλληλα επειδή οι αλυκές είναι ένας χώρος συνυφασμένος με τη Λάρνακα, θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα να αντιληφθούμε την επίδραση των αλυκών στην ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης».

Ο κ. Βύρας είπε ακόμα ότι «στόχος του Δήμου Λάρνακας σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι και η κατασκευή ενός γεφυριού που θα ενώνει το Κέντρο με το μονοπάτι της φύσης και η ταυτόχρονη διαμόρφωση της περιοχής σε πάρκο ώστε να αποτελέσει ολοκληρωμένο έργο, που θα αξιοποιήσει ένα θησαυρό της Λάρνακας που για χρόνια παραμένει κρυμμένος. Στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν περιορισμοί, ακριβώς λόγω της εγγύτητας του με τις αλυκές αλλά και επειδή ανήκει στο σχέδιο NATURA, με την οποιαδήποτε άλλη ανάπτυξη να καθίσταται πολύ δύσκολη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας είπε πως «την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Δήμου Λάρνακας, του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Τμήματος Δασών στο οποίο ανήκει ο χώρος του πρώην Λεπροκομείου και δόθηκαν οδηγίες στους μελετητές, αυτούς δηλαδή που κέρδισαν τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, να αρχίσουν εργασίες για να μεταφέρουν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης από το χώρο που θα αναγειρόταν αρχικά στον νυν. Όταν γίνει η μεταφορά των υφιστάμενων σχεδίων από τον προηγούμενο στο νυν χώρο, τότε θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες προσφορών, με τα χρήματα να προέρχονται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία που αναλογούν στο Τμήμα Περιβάλλοντος».

Σε άλλη ερώτηση ο Δήμαρχος απάντησε πως «η εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους που βρίσκεται στον χώρο είναι αρχαίο μνημείο και έχει μεγάλη αρχαιολογική και ιστορική αξία». Η εκκλησία βρισκόταν στο Πάρκο της Ακαδημίας δίπλα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου στην Αγλαντζιά όπου τότε ήταν το λεπροκομείο, είπε και εξήγησε πως «κατά τη μεταφορά του λεπροκομείου από την Λευκωσία στη Λάρνακα, απαίτηση των ατόμων που διέμεναν στη περιοχή, ήταν και η μεταφορά της εκκλησίας η οποία τελικά μεταφέρθηκε πέτρα με πέτρα, στο χώρο που βρίσκεται σήμερα».

Οσον αφορά τα κτίρια που βρίσκονται στη περιοχή του πρώην λεπροκομείου, ο Αντρέας Βύρας είπε πως «στόχος του Δήμου Λάρνακας είναι να παραμείνει μόνο ένα κτίριο ως Μουσείο ούτως ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορία του τόπου. Ωστόσο τα άλλα κτίρια είναι κατασκευασμένα με αμίαντους, με υλικά βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία, χωρίς καμιά αρχιτεκτονική αξία και δεν μπορούν πλέον να διατηρηθούν» είπε και πρόσθεσε πως «αρκετά από αυτά έχουν κατεδαφιστεί ενώ τα υπόλοιπα είναι στη διαδικασία κατεδάφισης τους».

Σχετικά νέα

X
Translate »