Περιβάλλον
ΦΩΤΟ: Διαμελισμένος αετός στην Κόσιη – Τι λέει η Υπηρεσία Θήρας
Μια τραγική εικόνα αντίκρυσαν μέλη της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, την περασμένη Δευτέρα, όταν προσέγγισαν περιοχή με ανεμογεννήτριες, από όπου έστελνε στατικό σήμα πομπός που είχε τοποθετηθεί σε σπιζαετό.
Μετά από επιτόπια επίσκεψη, μελών της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, στο σημείο από όπου προερχόταν το σήμα, εντοπίστηκε διαμελισμένος ένας αετός ο οποίος εκ πρώτης όψεως φαίνεται να κτυπήθηκε από τη φτερωτή παρακείμενης ανεμογεννήτριας στην περιοχή Κόσιης – Αγίας Άννας.
Αυτός είναι ο πρώτος σπιζαετός, που φαίνεται βάσει των πρώτων ενδείξεων, να έχει θανατωθεί λόγω πρόσκρουσης με ανεμογεννήτρια, στην Κύπρο. Στο εξωτερικό, η πρόσκρουση είτε με καλώδια υψηλής τάσης, είτε με ανεμογεννήτριες, είτε ηλεκτροπληξία θεωρούνται σημαντικές αιτίες θανάτου για μεγάλα αρπαχτικά πτηνά.
Πληροφοριακά αναφέρεται ότι η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για προστασία και διαχείριση της πτηνοπανίδας τοποθετεί πομπούς σε άγρια πτηνά και μέσω αυτών γίνεται συστηματική παρακολούθηση και χαρτογράφηση των μετακινήσεων των ειδών καθώς και της συμπεριφοράς και των συνηθειών τους κατά τη διάρκεια του έτους, γεγονός που βοηθά στον εμπλουτισμό της υπάρχουσας γνώσης αλλά και να δώσει επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες για τη βιολογία και τις αιτίες θανάτου των ειδών οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για τη μελλοντική διαχείριση τους.
Παράλληλα και μέσα στ πλαίσιο υλοποίησης δράσεων του διεθνούς έργου #LIFEBonelliEastMed στο οποίο η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας είναι εταίρος τοποθετήθηκαν μέχρι σήμερα 25 πομποί σε σπιζαετούς. Στον νεαρό σπιζαετό που εντοπίστηκε την περασμένη Δευτέρα διαμελισμένος ο πομπός τοποθετήθηκε στις 26/9/2020 και εντοπίστηκε νεκρός στις 12/10/2020, μετά που παρατηρήθηκε ότι οι κινήσεις του ήταν αφύσικες και το σήμα που εξέπεμπε ήταν εντός αιολικού πάρκου και πλησίον ανεμογεννήτριας στην επαρχία Λάρνακας, γεγονός που αύξησε τις υποψίες για πρόσκρουση.
Συνοπτικά αναφέρεται ότι, από τους 25 σπιζαετούς που έχουν σημανθεί μέχρι σήμερα στα πλαίσια του πιο πάνω Ευρωπαϊκού προγράμματος, έχουν πεθάνει οι 5 από αυτούς (ένας από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτρια, ένας από άμεση δηλητηρίαση, ένας από έμμεση δηλητηρίαση, ένας πυροβολήθηκε στις κατεχόμενες περιοχές και ένας νεαρός που φαίνεται να δέχθηκε επίθεση από άλλο άρπαγα).
Η θνησιμότητα από τους προαναφερόμενους ανθρωπογενείς παράγοντες είναι πολύ μεγαλύτερη αλλά λόγω του γεγονότος ότι ο εντοπισμός και η καταγραφή τέτοιων συμβάντων είναι πολύ δύσκολη, αν τα πτηνά δεν έχουν σήμανση με πομπό, πολλά τέτοια συμβάντα δυστυχώς χάνονται χωρίς να εντοπιστούν και να καταγραφούν.
Τέλος σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμο, ο σπιζαετός είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος, περιλαμβάνεται στα είδη πτηνών υπό απειλή και για την περίπτωση θανάτωσης του προβλέπεται εξώδικο πρόστιμο €16.000.
Πηγή: ΚΥΠE