CoronaVirus
Ικανοποιημένοι για τη μάσκα οι καθηγητές, φωνάζουν για τα θρανία οι δάσκαλοι
Τα κρούσματα ανάμεσα στους μαθητές φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει πάνω από είκοσι σχολικές μονάδες, με κάποιες εξ αυτών μάλιστα να αναστέλλουν τη λειτουργία τους, έπειτα από απόφαση του Υπουργείου Παιδείας. Εξάλλου, λόγω της πανδημίας δύο ιδιωτικά σχολεία αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστά για περίοδο δεκατεσσάρων ημερών, έπειτα από τα αυξημένα κρούσματα που εντοπίστηκαν εντός των χωρών του. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως οι επηρεαζόμενοι μαθητές, που έμειναν στο σπίτι, είτε επειδή ήταν θετικοί στον ιό, είτε επειδή θεωρούνταν επαφές τους, δεν ξεπερνούν τους 500, το Υπουργείο Παιδείας παρουσιάζεται αισιόδοξο, αφού σε αναλογία με τους 100,000 μαθητές, είναι μόλις το 0,5%.
Αλαλούμ με τα κρούσματα στα σχολεία της Πόλης Χρυσοχούς
Μπέρδεμα έχει δημιουργηθεί, όσον αφορά στα κρούσματα που εντοπίστηκαν στα εκπαιδευτήρια της Πόλης Χρυσοχούς, αφού οι τοπικές αρχές είχαν δηλώσει πως τα κρούσματα ανέρχονται στα είκοσι έξι, ενώ το Υπουργείο Παιδείας επίσημα δηλώνει μόνο έξι κρούσματα σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.
Εξάλλου, η μονομερής απόφαση των τοπικών αρχών και των συνδέσμων γονέων να κλείσουν τα σχολεία, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο ξεκαθάρισε πως μόνο το Υπουργείο, έπειτα από συνεννόηση με τις υγειονομικές υπηρεσίες.
Εναντίον της απόφασης για κλείσιμο των σχολείων τάχθηκαν και οι οργανωμένοι γονείς, οι οποίοι υπέδειξαν πως το μόνο αρμόδιο σώμα για τη λήψη παρόμοιων αποφάσεων είναι το Υπουργείο Παιδείας.
Ικανοποιημένοι για τη μάσκα οι καθηγητές
Η καθολική χρήση μάσκας, ακόμη και στα διαλείμματα έφερε χαμόγελα στους καθηγητές, με τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμη Πολυβίου, να τονίζει στον REPORTER πως αυτό ήταν κάτι που και οι ίδιοι ζητούσαν εδώ και ένα μήνα.
«Είναι προτιμότερο να φοράνε οι μαθητές τη μάσκα και τα διαλείμματα, που φαίνεται ότι δεν τηρούνται τα μέτρα, παρά μέσα στις τάξεις. Για εμάς, είναι θετικό που είναι υποχρεωτική. Όσον αφορά στα κρούσματα, τα σχολεία είναι μικρογραφία της κοινωνίας. Από τη στιγμή που αυξάνονται στην κοινότητα, θα αυξηθούν και στα σχολεία. Εμείς πιστεύουμε πως όσο μπορούμε, να αφήσουμε ανοιχτά τα σχολεία. Είναι κάτι σημαντικό, επειδή η φυσική παρουσία των παιδιών στα σχολεία είναι πάνω από όλα. Αν, όμως οι συνθήκες είναι τέτοιες που πρέπει να κάνουμε τηλεκπαίδευση, ελπίζουμε το Υπουργείο να είναι έτοιμο όπως λέει. Εμείς είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε όσο μπορούμε».
Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει καταθέσει η ΟΕΛΜΕΚ ενώπιον του Υπουργείου Παιδείας, ο κ. Πολυβίου υπέδειξε πως κατέληξαν σε αυτές τις αποφάσεις, έπειτα από έρευνα που έγινε στα σχολεία.
«Ελπίζουμε τα μέτρα που μας είπε ο υπουργός ότι θα ληφθούν, να ληφθούν για να βελτιωθεί η κατάσταση. Το θέμα είναι να τα εφαρμόζουμε και να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την κατάσταση. Η κατάσταση μας ανησυχεί, ανησυχούν οι γονείς και οι μαθητές. Είναι πρωτόγνωρη».
Από πλευράς τους, οι οργανωμένοι γονείς, παρά την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για την αύξηση των κρουσμάτων στην κοινωνία και κατ’ επέκταση στα σχολεία, δηλώνουν ικανοποιημένοι με την εφαρμογή των μέτρων στα σχολεία, αφού φαίνεται ότι έχουν αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, εντός των σχολικών μονάδων.
«Τα μέτρα στα σχολεία φαίνεται ότι είναι αρκετά καλά και φαίνεται ότι περιορίζουν την διασπορά που έρχεται από έξω. Αν δεν υπήρχαν αυτά τα μέτρα, η διασπορά θα ήταν μεγαλύτερη», ανέφερε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων, Χαράλαμπος Διονυσίου.
Φωνάζουν για την έλλειψη μονών θρανίων οι δάσκαλοι
Ανήσυχοι παρουσιάζονται και οι δάσκαλοι, με το γενικό γραμματέα της ΠΟΕΔ, Χάρη Χαραλάμπους να τονίζει πως από τη στιγμή που η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη στην κοινωνία, μπορεί εύκολα να ξεφύγει και στα σχολεία, όπου συνωστίζονται μαθητές και εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, επεσήμανε πως έχουν εντοπίσει κενά στο θέμα των μέτρων που τηρούνται στα σχολεία, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί στα σχολεία τα μονά θρανία, με αποτέλεσμα, σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη των μαθημάτων, να παραμένουν με τα τριπλά και τετραπλά θρανία.
Αυτό, όμως που ανησυχεί τους δασκάλους είναι ο επερχόμενος χειμώνας και η πτώση της θερμοκρασίας και ζήτησαν από το Υπουργείο Παιδείας την κατάρτιση εξειδικευμένου πλάνου.
«Κάποιες στιγμές θα πέσουν οι θερμοκρασίες και θα πρέπει να έχουμε θερμάνσεις. Τι θα γίνει τότε; Θα έχουμε θερμάνσεις και πόρτες και παράθυρα ανοιχτά; Θα πρέπει να τα δουν από πριν και να μην τρέχουμε να ψάχνουμε λύσεις».