Επιχειρήσεις

Πτώση ενοικίων και ευκαιρίες αγοράς το 2021

Πηγή: economytoday.com

Ευκαιρίες αγοράς ακινήτων μέσα στο 2021 και πτώση ενοικίων λόγω αλυσιδωτών επιπτώσεων από τον τερματισμό του ΚΕΠ,

Για τις ευκαιρίες αγοράς ακινήτων μέσα στο 2021, την πτώση ενοικίων λόγω αλυσιδωτών επιπτώσεων από τον τερματισμό του ΚΕΠ, και τα προβλήματα που έχουν μπροστά τους οι αγορές ακινήτων ανά πόλη, αλλά και οι Developers μίλησε στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο Πόλυς Κουρουσίδης, εκτιμητής ακινήτων.

Γενικότερα, τα ενοίκια στο επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουν πτώση τιμών. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Έγκωμης. Εκεί όπως ανέφερε ο κ. Κουρουσίδης, μεγάλος αριθμός διαμερισμάτων έμειναν χωρίς ενοικιαστές, επειδή οι φοιτητές από ξένες χώρες φοιτούν μέσω τηλεκπαίδευσης από τις χώρες τους. Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να μη μείνουν ξενοίκιαστα τα διαμερίσματα της περιοχής, θα αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες τους να ρίξουν τις τιμές.

Το 2020 και 2021 κατά τον κύριο Κουρουσίδη, θα είναι μια καλή χρονιά για τους κύπριους που θέλουν να προχωρήσουν σε αγορά σπιτιού επειδή οι προβλέψεις θέλουν τις τιμές αγοράς να πέφτουν.

Αναφορικά με τον τερματισμό του ΚΕΠ, ο κ. Κουρουσίδης ανέφερε πως «θα επηρεάσει την αγορά ακινήτων. Παρόλο που οι επενδυτές αγόραζαν πολυτελή διαμερίσματα και οικίες, ο τερματισμός του ΚΕΠ θα έχει επιπτώσεις αλυσιδωτά σε όλη την αγορά ακινήτων. Και σε συνδυασμό με την έξαρση της πανδημίας, θα είναι επικίνδυνο κοκτέιλ για το 2020 -2021».

Η πτώση, είπε ο κ. Κουρουσίδης  «δε θεωρώ ότι θα είναι απότομη. Κυρίως σε παραλιακές πόλης. Παρόλο που η κάθε μία από Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και άρα και οι επιπτώσεις θα είναι διαφορετικές. Η Λευκωσία δε θα επηρεαστεί τόσο πολύ και μάλλον σε μεταγενέστερο στάδιο. Το 2021 φαίνεται δε θα μπει με τον καλύτερο τρόπο. Είναι και η δυσφήμηση η οποία επηρεάζει αρνητικά τους ξένους που θέλουν να επενδύσουν στην κυπριακή αγορά ακινήτων, τουλάχιστον για τα επόμενα ένα με δύο χρόνια».

Για τις κατασκευαστικές εταιρίες και κατά πόσον κάποιες απ’ αυτές δεν θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν ο κύριος Κουρουσίδης, θεωρεί όπως είπε ότι εξαρτάται από τη φάση της ανάπτυξής  στην οποία βρίσκονταν. «Υπάρχουν ντιβέλοπερς οι οποίοι μετά την αυστηροποίηση των κριτηρίων πολιτογράφησης μετά το 2019, που επέφερε μείωση ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές, είχαν προσαρμοστεί σε αυτή την πραγματικότητα και δεν έκαναν ανοίγματα αγοράς γης προκειμένου να χτίσουν νέες κατασκευές. Υπάρχουν άλλοι που έχουν απόθεμα γης και έχουν στα σκαριά νέες οικοδομές. Αυτοί, θα πρέπει να προσαρμοστούν, δηλαδή να χτίζουν όχι πολυτελείς κατοικίες ή διαμερίσματα, αλλά μικρότερα που να απευθύνονται στην κυπριακή αγορά».

Οι πύργοι τελικά έχουν προπωληθεί ή θα μείνουν άδειοι;

Κάποιοι έχουν προπωληθεί.  Κάποιοι άλλα έχουν προπωληθεί σε λιγότερο από 50% και εκεί ίσως υπάρξει πρόβλημα. Δηλαδή μπορεί να δούμε έργα που δεν θα τελειώσουν ποτέ, ανέφερε.

«Ίσως κάποιοι πύργοι μείνουν με τις σκαλωσιές». Για τις πόλεις ειδικότερα που επηρεάζονται από τον τερματισμό του ΚΕΠ, ο κύριος Κουρουσίδης, τόνισε ότι η Λεμεσός θα επηρεαστεί λιγότερο από την Λάρνακα. Η Λεμεσός ανέφερε ο κ. Κουρουσίδης «μπήκε στον χάρτη της παγκόσμιας αγορά ακινήτων και μπορεί να απευθυνθεί σε κοινό πέραν των επενδυτών που απέβλεπαν στις πολιτογραφήσεις». Ωστόσο η Λάρνακα κατά τον κ. Κουρουσίδη, ίσως να αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα επειδή το αναπτυξιακό της μοντέλο, εστίαζε κυρίως στους επενδυτές του ΚΕΠ.

Σχετικά νέα

X
Translate »