CoronaVirus
«Τα παιδιά, τα μεγαλύτερα θύματα από τα μέτρα κορωνοϊού»
Πηγή: philenews.com
Τις περισσότερες συνέπειες από τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού θα υποστούν τα παιδιά, υπογράμμισε η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου. «Πρέπει να τα προσέξουμε και να τα προστατέψουμε ιδιαίτερα», τόνισε μετά από την τελετή παραλαβής της Ετήσιας Έκθεσης για το 2019 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στην εν λόγω έκθεση η Επίτροπος κάνει μια εκτενή αναφορά στα προβλήματα που εντοπίζονται στην εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη, την ψυχαγωγία, επηρεάζοντας την ευημερία των παιδιών.
«Η περίοδος αυτή θα επιβαρύνει τα παιδιά και ψυχολογικά, όπως και εμάς τους μεγάλους. Τις ψυχολογικές συνέπειες, δυστυχώς θα τις δούμε στο μέλλον. Για αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη λήψη των μέτρων και τα μέτρα αυτά να είναι σταθμισμένα και επιπλέον να τα ξαναβλέπουμε εάν χρειάζεται να προβούμε σε διορθωτικές κινήσεις», σημείωσε η Επίτροπος. Επεσήμανε, παράλληλα, πως τα παιδιά θα πληγούν περισσότερο από τα μέτρα αφού περιορίζονται όλα όσα τα ευχαριστούν. «Παραμένει ο χώρος του σχολείου. Δεν βλέπω να μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα αυτή τη στιγμή. Εκείνο που πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως είναι τις ευάλωτες ομάδες, τα παιδιά με αναπηρία, τα παιδιά με προβλήματα ψυχολογικά ή άλλα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι εξετάζουν ζητήματα τηλεκπαίδευσης σε περίπτωση που τεθούν σε εφαρμογή επιπρόσθετα μέτρα περιορισμού.
Προβληματισμό για την Ειδική Εκπαίδευση και για τις καθυστερήσεις στον εκσυγχρονισμό της, καθώς επίσης και για την απουσία νομοθεσίας που να ρυθμίζει τα ζητήματα των συνοδών για τους μαθητές με αναπηρία, ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Επίτροπος στην έκθεση της. Ειδικότερα, σημείωσε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος προς την κατεύθυνση της ενιαίας εκπαίδευσης, με τρόπο που να εφαρμόζονται οι πρόνοιες για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως επιτακτική ανάγκη την άμεση νομοθετική ρύθμιση για την ανάθεση σχολικών βοηθών/συνοδών, ώστε να στηρίζονται οι μαθητές και να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Ακόμη υπογραμμίζει την απουσία περιεκτικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία αλλά και την απουσία καλλιέργειας γύρω από τα έμφυλα στερεότυπα, τη σεξουαλική ταυτότητα και κατ’ επέκταση στην ύπαρξη ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού. Επιπλέον, εκφράζει την ανησυχία κατά πόσο η παρεχόμενη εκπαίδευση στην Κύπρο αποσκοπεί, όπως αυτή εφαρμόζεται, στην ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού.
Σωρεία παραπόνων για την εκπαίδευση
Όγκο παραπόνων λαμβάνει το γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, με το 30% να αφορούν μόνο θέματα εκπαίδευσης. Επιπλέον, το 16% αφορούν την οικογένεια, το 14% επιδόματα, το 10,3% περιστατικά βίας, το 6,6% θέματα μετανάστευσης, υπηκοότητας και εμπορίας. Το 5,3% αφορούν την υγεία, το 4,6% τον αθλητισμό και την ψυχαγωγία, το 4,6% άλλα ζητήματα. Ακόμη το 2,2% την τοπική αυτοδιοίκηση, το 2% συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, το 1,5% τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία, το 1,5% τα μέσα ενημέρωσης και το 1,4% τα προσωπικά δεδομένα.
Ποινικό Δίκαιο φιλικό προς τους νεαρούς παραβάτες
«Εκείνο που προέχει είναι η ψήφιση του πρωτοποριακού νομοσχεδίου με το οποίο εγκαθιδρύεται ένα σύστημα ποινικής δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά που βρίσκονται σε σύγκρουση με το νόμο», υπογραμμίζει η κ. Μιχαηλίδου. Όπως εξηγεί, φιλοσοφία και σκοπός του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία ενός συστήματος φιλικής προς τα παιδιά ποινικής Δικαιοσύνης, το οποίο να λειτουργεί προληπτικά, αναμορφωτικά και όχι τιμωρητικά. Να δίνει, παράλληλα, στα παιδιά που βρίσκονται σε σύγκρουση με τον νόμο, τη δυνατότητα αποκατάστασης και επανένταξής τους στο κοινωνικό σύνολο, με τα ανάλογα εφόδια ώστε να μην περιπέσουν εκ νέου σε συμπεριφορές που απαγορεύονται από τον νόμο. «Ευελπιστώ ότι, η Πολιτεία θα προχωρήσει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για την άμεση εφαρμογή των προνοιών αυτού του Νόμου αμέσως μετά την ψήφιση του από το Κοινοβουλευτικό Σώμα, καλύπτοντας το κενό που υπάρχει στη μεταχείριση παιδιών από το υφιστάμενο σύστημα ποινικής Δικαιοσύνης».