Εκπαίδευση

Η ώρα της κρίσης για την τηλεκπαίδευση με φόντο τις επικρίσεις για τον εξοπλισμό

Η μέρα της κρίσης για τα σχολεία έφτασε. Από σήμερα, οι μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών θα βρίσκονται στο σπίτι τους, αφού με βάση τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, αναστέλλεται η φυσική παρουσία στα σχολεία και η εκπαίδευση συνεχίζεται εξ αποστάσεως. Κι όλα αυτά, εν μέσω επικρίσεων για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για οικονομική ενίσχυση εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν το δικό τους εξοπλισμό.

Οι καθηγητές, έχοντας την προϋπηρεσία την τηλεκπαίδευση, δηλώνουν έτοιμοι να κάνουν αυτό το απαραίτητο βήμα, με στόχο να μην προκύψουν τα ίδια προβλήματα, που παρουσιάστηκαν κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά. Ενδεικτικό παράδειγμα, όσον αφορά την αποτελεσματικότητα ή όχι του συστήματος, αποτελεί το παράδειγμα της Λεμεσού και Πάφου, όπου για δύο εβδομάδες, εντός του Νοεμβρίου, οι μαθητές των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών είχαν στραφεί στην τηλεκπαίδευση.

«Ελπίζουμε να κυλήσουν όλα ομαλά μέχρι τη λήξη των μαθημάτων. Προβλήματα ενδεχομένως να παρουσιαστούν, αλλά ελπίζουμε να ξεπεραστούν και το Υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, να πράξει όλα όσα έχει υποσχεθεί», υπέδειξε στον REPORTER ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας.

Το Υπουργείο Παιδείας, εξάλλου, σε μία προσπάθεια για να προλάβει τις ανησυχίες, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία, τα οποία καταγράφουν ξεκάθαρα την επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στα σχολεία. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στη Μέση Εκπαίδευση, μέχρι την περασμένη Παρασκευή, απουσίαζαν από το σχολείο 591 μαθητές Γυμνασίου, αριθμός που αναφέρεται στο 2,6% του συνόλου, ενώ από τα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές απουσίαζαν 427 μαθητές, αριθμός που μεταφράζεται στο 2% του συνόλου.

Και μπορεί οι αριθμοί που δίνει το Υπουργείο Παιδείας να είναι καθησυχαστικοί, γονείς και καθηγητές συνεχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες, αφού η επιδημιολογική εικόνα στα Γυμνάσια ολοένα και επιδεινώνεται. Ωστόσο, οι εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν πως η απόφαση είναι καθαρά πολιτική.

«Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να πούμε αν έπρεπε να κλείσουν ή να μείνουν ανοιχτά τα Γυμνάσια. Αυξάνονται τα κρούσματα και έχει αποτέλεσμα να παραμένουν στα σπίτια τους αρκετοί μαθητές. Σεβόμαστε τις αποφάσεις, αλλά υπάρχει η ανησυχία».

Με δικό τους εξοπλισμό οι καθηγητές
Τόσο την προηγούμενη σχολική χρονιά, όσο και τους μήνες που χρειάστηκε να επιστρατευτεί η τηλεκπαίδευση, οι καθηγητές έκαναν χρήση του προσωπικού τους εξοπλισμού, καθώς τεχνολογικά ήταν πιο εύκολο γι΄ αυτούς να παραδώσουν μάθημα.

«Σε μεμονωμένες περιπτώσεις οι καθηγητές χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό των σχολείων, οι οποίοι τις περισσότερες φορές παρουσιάζουν προβλήματα».

Σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τους καθηγητές, που καλούνται να κάνουν χρήση των προσωπικών τους ηλεκτρονικών υπολογιστών ή άλλων έξυπνων συσκευών, που είναι χρήσιμες στην εκπαιδευτική διαδικασία, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, για οικονομική ενίσχυση μερίδας εκπαιδευτικών.

«Υπάρχει προβληματισμός από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα προτιμούσαν να ενισχυθούν οι σχολικές μονάδες, με εξοπλισμό, με αυτά τα λεφτά. Είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε στην γραμματεία, για να δούμε τις αντιδράσεις, επειδή υπάρχουν και θετικές και αρνητικές».

Το Υπουργείο Παιδείας, υπεραμυνόμενο των αποφάσεών του, σήκωσε το γάντι και απάντησε στις επικρίσεις. Σημείωσε πως «οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν από καιρό ενημερωθεί για το σχέδιο ενθάρρυνσης και δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Τουναντίον, αυτή η πολιτική ήταν και εισήγηση της ΟΛΤΕΚ. Ταυτόχρονα, ανταποκρίνεται στις κατ’ επανάληψη δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ για τη συμβολή εκπαιδευτικών με χρήση των προσωπικών συσκευών τους».

Η γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ θα θέσει όλα τα προβλήματα που εντοπίζει εκ νέου ενώπιον του Υπουργού Παιδείας, στην τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι, ενώ αναμένει τις απαραίτητες απαντήσεις. Ένα από τα θέματα που θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι είναι και το θέμα των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών από επαρχία σε επαρχία, ώστε να πραγματοποιήσουν την τηλεκπαίδευση.

«Υπάρχει διάταγμα, βάσει του οποίου, δύναται στην αρμόδια αρχή, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι διευθύνσεις των σχολείων, όπου μπορούν να εφαρμόζουν την τηλεκπαίδευση από το σπίτι οι καθηγητές, να μπορούν να το κάνουν για να μην δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Έχουμε στείλει επιστολή στον υπουργό Παιδείας και στις 12:30 έχουμε τηλεδιάσκεψη με τον κ. Προδρόμου για να μας απαντήσει».

Σχετικά νέα

X
Translate »