Κοινωνία

Ανηφορικός ο δρόμος για τη ψήφιση του προϋπολογισμού

Πηγή: cyprustimes.com

Η καταψήφιση του νομοσχεδίου για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 στις 17 Δεκεμβρίου άνοιξε έναν κύκλο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας ο οποίος θα κλείσει με την έγκριση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού.

Η έγκριση του προϋπολογισμού στην έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής στις 18 Ιανουαρίου δεν έχει κλειδώσει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει συνθήκες συναίνεσης κάλεσε την περασμένη Παρασκευή στο Προεδρικό τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Βουλής. Ο Πρόεδρος μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη  και την υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου ενημέρωσαν τους αρχηγούς των κομμάτων για την ενσωμάτωση στον προϋπολογισμό προτάσεων των πολιτικών δυνάμεων. Ειδικότερα οι κ.κ. Πετρίδης και Αιμιλιανίδου ενημέρωσαν εκτενώς τους αρχηγούς για τις επιμέρους τροποποιήσεις στον προϋπολογισμό, οι οποίες έγιναν με βάση τις εισηγήσεις που υποβλήθηκαν και τον διάλογο που προηγήθηκε.

Ωστόσο μετά από ένα μπαράζ επαφών του Προεδρικού, υπουργών και της ηγεσίας του ΔΗΣΥ με τις πολιτικές δυνάμεις που δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό (πλην του ΔΗΚΟ το οποίο έχει κόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με κυβέρνηση και ΔΗΣΥ και συνεχίζει να εξαρτά τη θετική του ψήφο με την παράδοση των φακέλων των πολιτογραφήσεων στο πλαίσιο του ΚΕΠ στο Γενικό Ελεγκτή) η διαμόρφωση πλειοψηφίας παραμένει ζητούμενο.

Το κεφάλαιο «έγκριση προϋπολογισμού» παραμένει ανοιχτό παρά την υιοθέτηση πρόσθετων εισηγήσεων κομμάτων της αντιπολίτευσης και (κυρίως) των νέων αναγκών για στήριξη της οικονομίας μετά την επιβολή των νέων απαγορεύσεων. Χωρίς προϋπολογισμό δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί το πακέτο μέτρων ύψους 400 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε το Σάββατο.

«Η κυβέρνηση δια του Υπουργού Οικονομικών και της Υπουργού Εργασίας, εξήγγειλε σημαντικά μέτρα στήριξης εκατοντάδων εκατομμυρίων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, σ’ αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε. Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που καθιστά αναγκαίο να ψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός το συντομότερο γιατί αυτή η στήριξη θα πρέπει να φτάσει στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα. Αυτή τη φορά η καταψήφιση του προϋπολογισμού θα έχει βαρύ τίμημα.

Οι εννέα προτάσεις της ΕΔΕΚ

Το κλειδί βρίσκεται στα χέρια της ΕΔΕΚ, η οποία δεν έχει λάβει τις τελικές της αποφάσεις. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, παρουσίασε χθες στον Τύπο τις εννέα προτάσεις – εισηγήσεις που έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση, αλλά και τέσσερις σημαντικές εκκρεμότητες.

Οι εννέα προτάσεις που έγιναν δεκτές είναι:

  1. Παραχώρηση σύνταξης στα 63 σε εργαζόμενους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα χωρίς την αποκοπή του 12%.
  2. Επιδότηση των εργαζόμενων μητέρων για τη φύλαξη των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  3. Αύξηση του ποσού επιδότησης απόκτησης κατοικίας στις 259 δυσπραγούσες κοινότητες σύμφωνα με το σχέδιο που ήδη έχει ανακοινωθεί κατά 10 μέχρι και 30 χιλ. ευρώ για κάθε οικογένεια επιπλέον.
  4. Ένταξη στο σχέδιο και των υπόλοιπων 134 κοινοτήτων που είχαν εξαιρεθεί με επιδότηση της κατοικίας από 15-20 χιλ. ευρώ κατά περίπτωση.
  5. Επέκταση του χρόνου ρύθμισης πολεοδομικών εκκρεμοτήτων κατά ένα χρόνο (μέχρι 31.12.2022) και συμπερίληψη σε αυτές του δικαιώματος αλλαγής χρήσης του υποστατικού, νομιμοποίησης μεσοπατώματος για καταστήματα μέχρι 80 τ.μ. και παραχώρησης δωρεάν χώρων στάθμευσης για να μπορέσει η επιχείρηση αυτή να έχει την άδεια λειτουργίας της.
  6. Προώθηση προγράμματος επιχορηγημένης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κατοικίες μόνιμων κατοίκων ορεινών και ημιορεινών κοινοτήτων, για τη μείωση της τιμής του ρεύματος που καταβάλλουν.
  7. Πάταξη της φοροδιαφυγής και επίσπευση της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους του ΦΠΑ και του Φόρου Εισοδήματος.
  8. Προσθήκη στον προϋπολογισμό του αναγκαίου ποσού για την προαγωγή των ΣΥΠ και των εθελοντριών Υπαξιωματικών της Ε.Φ.

Εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για τις εξής προτάσεις που υποβλήθηκαν από την ΕΔΕΚ:

  1. Σύσταση του Ειδικού Δικαστηρίου για Χρηματοπιστωτικές Υποθέσεις ώστε να μπορούν οι δανειολήπτες που διαφωνούν με τις υπερχρεώσεις των τραπεζών να καταφεύγουν σε αυτόν και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης να αναστέλλετε η διαδικασία εκποίησης.
  2. Παραχώρηση του δικαιώματος στον δανειολήπτη να εξαγοράζει το δάνειό του για πρώτη κατοικία και μικρή επαγγελματική στέγη στο 50-55% της αξίας-του πριν την πώληση σε Εταιρία Εξαγοράς Δανείων
  3. Κατάθεση αιτήματος στη Νομική Υπηρεσία για γνωμοδότηση εάν σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία του ΓεΣΥ, οι ασθενείς δικαιούνται να λαμβάνουν τα φάρμακα, τα αναλώσιμα και τις εργαστηριακές εξετάσεις που περιλαμβάνονται στους σχετικούς καταλόγους, τα οποία όμως συνταγογράφουν ειδικοί γιατροί εκτός ΓεΣΥ, γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε εκείνους τους ασθενείς που δεν έχουν ασφάλειες που προέρχονται από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να αντικαταστήσουν τον ιατρό τους  και
  4. Επαναφορά στο πλαίσιο συγκεκριμένων κριτηρίων της Δήλωσης Πολιτικής για τα αγροτεμάχια για σκοπούς οικιστικής ανάπτυξης.

Ο κατάλογος των όσων κέρδισε η ΕΔΕΚ και μπορεί να προβάλει στο εκλογικό σώμα είναι αξιοσημείωτος, αλλά δεν αρκεί. Ο κ. Σιζόπουλος ρωτήθηκε αν η ΕΔΕΚ θα τοποθετηθεί θετικά στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό και απάντησε:

«Όταν θα έχουμε τις τελικές προτάσεις και για τα τέσσερα θέματα τα οποία βρίσκονται σε εκκρεμότητα τότε θα συγκληθεί το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος το οποίο θα ενημερωθεί με κάθε λεπτομέρεια και θα λάβει την τελική του απόφαση».

Σχετικά νέα

X
Translate »