Εκπαίδευση
Πιάνουν δουλειά για άρση μέτρων – Μεγάλο στοίχημα τα σχολεία
Ο τομέας της εκπαίδευσης και κυρίως ο τρόπος και ο ρυθμός επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, φαίνεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για την Κυβέρνηση κατά τη διαδικασία άρσης των απαγορεύσεων που τώρα βρίσκονται σε ισχύ, αφού ήδη και χωρίς ακόμα να γίνει κάποια επίσημη συζήτηση, στο παρασκήνιο άρχισαν να καταγράφονται διαφορετικές απόψεις, τόσο μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργείων και υπουργών, όσο και μεταξύ των επιστημόνων.
Η διαδικασία ετοιμασίας του πλάνου αποκλιμάκωσης, αρχίζει επίσημα από σήμερα, παρά το γεγονός ότι τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, τόνιζαν στις χθεσινές τους δηλώσεις ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να σχηματίσουν μια πιο καθαρή εικόνα σε σχέση με τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην Κύπρο.
Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναμένεται ότι θα έχει συνάντηση με μέλη της ΣΕΕ, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα λάβουν οδηγίες και θα ενημερωθούν για τον προσανατολισμό της Κυβέρνησης σε σχέση με τις επόμενες αποφάσεις της.
Αύριο, θα αναλάβει δράση η «τεχνική επιτροπή», η οποία αποτελείται από τεχνοκράτες των υπουργείων Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας και Παιδείας και με τη συμμετοχή μελών της επιστημονικής επιτροπής θα αρχίσει την καταγραφή δεδομένων και την ετοιμασία του πλάνου αποκλιμάκωσης των περιορισμών και απαγορεύσεων, για τον κάθε τομέα ξεχωριστά.
Η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και η επανέναρξη των μαθημάτων με φυσική παρουσία, αναμένεται ότι θα απασχολήσει αρκετά τη συγκεκριμένη επιτροπή και δεν αποκλείεται και το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίαση του την ερχόμενη Τετάρτη.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», το μεγάλο δίλημμα εστιάζεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψουν στις τάξεις τους οι μαθητές ανά βαθμίδα εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, φαίνεται να υπάρχει προβληματισμός για το κατά πόσον θα ήταν επιδημιολογικά πιο ασφαλές, να επιστρέψουν στις τάξεις τους οι μαθητές των μικρότερων βαθμίδων (δημοτικών και γυμνασίων), και στη συνέχεια, με την πάροδο μιας εβδομάδας οι μαθητές των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.
Όσοι εκ των εμπλεκομένων στηρίζουν τη θέση αυτή, προβάλλουν ως επιχείρημα το γεγονός ότι με την επιστροφή των μικρότερων παιδιών στα σχολεία, θα μπορέσουν και οι γονείς να επιστρέψουν στην εργασία τους (με δεδομένη την επαναδραστηριοποίηση των τομέων στους οποίους απασχολούνται), και ταυτόχρονα θα συγκρατηθεί περισσότερο η διασπορά του κορωνοϊού στις σχολικές μονάδες, αφού στις μεγαλύτερες ηλικίες οι μαθητές, μεταξύ άλλων, έχουν πιο έντονη κοινωνική δραστηριότητα.
Από την άλλη όμως, υπάρχουν ήδη έντονες πιέσεις και από πλευράς των οργανωμένων γονιών, για άμεση επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου στις τάξεις τους, γεγονός που δεν φαίνεται να περνά απαρατήρητο από την Κυβέρνηση και κυρίως από το υπουργείο Παιδείας, αφού όπως συνέβη και κατά την αποκλιμάκωση των μέτρων τον περασμένο Μάιο, οι τελειόφοιτοι θα ήταν καλό για σκοπούς καλύτερης προετοιμασίας τους για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, να έχουν προτεραιότητα στην όλη διαδικασία.
Το κεφάλαιο των σχολείων, θεωρείται και από πλευράς των επιστημόνων ιδιαίτερα σημαντικό, χωρίς όμως να έχει συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, επίσημα, μεταξύ των μελών της συμβουλευτικής επιτροπής. Και στην περίπτωση αυτή όμως, φαίνεται ότι ο προβληματισμός είναι ιδιαίτερα έντονος, στη βάση βεβαίως των καθαρά επιδημιολογικών δεδομένων.
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους τομείς, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, προχώρησε χθες (στο περιθώριο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου), σε μια πρώτη ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πρώτο στη σειρά της αποκλιμάκωσης, φαίνεται να είναι το λιανικό εμπόριο, σε ό,τι αφορά τις μικρές επιχειρήσεις καθώς και τα κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής.
Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν τα γραπτά μηνύματα και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις θα παραμείνουν στη ζωή των πολιτών, για κάποιο διάστημα και μετά την 1η Φεβρουαρίου, αφού στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη μείωση των κοινωνικών επαφών.
Χάρης Αρμεύτης: Θα μπορούσαμε να αποφεύγαμε το lockdown
Με μια σύντομη ανάλυση των δεδομένων, ο πνευμονολόγος Χάρης Αρμεύτης (ο οποίος βρίσκεται από την αρχή στην πρώτη γραμμή φροντίδας ασθενών με κορωνοϊό), έκανε τη δική του παρέμβαση και με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποδίδει ευθύνες.
«Θα μπορούσαμε να αποφεύγαμε το lockdown; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Αν ως κράτος και ως κοινωνία κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε:
Ξέραμε από την καταστροφή του Μπέργκαμο ότι κινδυνεύουν κυρίως οι τρόφιμοι των οίκων ευγηρίας. Εμείς 80 γηροκομεία τα αφήσαμε 8 μήνες στο έλεος του Θεού με τα γνωστά θλιβερά αποτελέσματα.
Είδαμε χώρες πολύ μεγαλύτερες από εμάς να κάνουν μαζικά rapid tests αλλά εμείς αγνοήσαμε αυτό το πολύτιμο εργαλείο, για τον απλούστατο λόγο ότι είμαστε ανίκανοι να οργανώσουμε κάτι τέτοιο
Όταν άλλες χώρες προετοιμαζόντουσαν για 2ο κύμα και παράγγελλαν εμβόλια, εμείς πανηγυρίζαμεγια το success story και ανοίγαμε τα αεροδρόμια.
Ξέραμε ότι τα νοσοκομεία μας ήταν υποστελεχωμένα και στον αναπνευστήρα και κάναμε show ότι είμαστε πανέτοιμοι για οτιδήποτε προκύψει.
Αφήσαμε χωρίς έλεγχο τους χώρους που έπρεπε, δεν ήθελαν κάποιοι να ελέγξουν ένεκα οικονομικών και άλλων συμφερόντων, αλλά κλείσαμε άλλους που δεν είχαν πρόβλημα.
Συζητούσαμε για μήνες για να πείσουμε τους άπιστους Θωμάδες ότι η μάσκα είναι ασφαλής και αναγκαία και βασικό εργαλείο προστασίας.
Για όλα αυτά και για πολλά άλλα φτάσαμε εδώ και αν ορισμένοι από εμάς συζητούσαμε για lockdown είναι γιατί αναγνωρίσαμε από νωρίς την ανικανότητα που έχουμε ως κράτος να κάνουμε σωστά και με πλάνο τα αυτονόητα. Το lockdown δεν είναι τίποτα άλλο από το αποτέλεσμα της έλλειψης πειθαρχίας, οργάνωσης και ικανότητας εφαρμογής αποτελεσματικώνμέτρων.»