CoronaVirus

Χώροι εστίασης: Μάρτη και αν – Οι σκέψεις των επιδημιολόγων

Μπορεί το κουμπί για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα να πατήθηκε σήμερα παρόλ΄αυτά όμως κυβέρνηση και επιδημιολόγοι παραμένουν συγκρατημένοι.

Επιδημιολογική ομάδα και τεχνοκράτες των εμπλεκόμενων υπουργείων βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα. Ο οδικός χάρτης για το επόμενο στάδιο των χαλαρώσεων ορίζεται καθαρά και μόνο από πορεία της πανδημίας στην Κύπρο.

Τέλος της εβδομάδας αναμένονται εξάλλου νέες ανακοινώσεις. Οι επιδημιολόγοι πάντως επιμένουν σε μικρά και σταδιακά ανοίγματα. Έγκυρες πηγές που μίλησαν στο OMEGA αποκάλυψαν πως τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα δεν αποκλείεται να πάρουν παράταση τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Το 8998 φαίνεται να παραμένει στις ζωές μας μέχρι τέλος του μήνα αν όχι και περισσότερο, αφού εμφανίζονται κάθετοι σε οποιαδήποτε χαλάρωση στις διακινήσεις και στις συναθροίσεις, και δεν αποκλείεται αυτό να ισχύει μέχρι και τα μέσα Μαρτίου.

Μεγάλο ζήτημα παραμένει πότε θα επαναλειτουργήσουν οι χώροι εστίασης. Αν και ο τελικός λόγος είναι στην κυβέρνηση, δεν προκρίνεται το άνοιγμα τους πριν από τα μέσα ή και ακόμα τέλη Μαρτίου.”

ΤΙ ΠΡΟΚΡΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΟΙ

-Παράταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου

-Καμία χαλάρωση στις συναθροίσεις και στη διακίνηση μέχρι τα μέσα Μαρτίου

– Χώροι εστίασης: Επαναλειτουργία μέσα ή και τέλη Μαρτίου

Φυσικά όμως σε περίπτωση που η Κύπρος περάσει αυτό το crash test με όσες το δυνατό λιγότερες επιπτώσεις, δεν αποκλείεται να επισπεύσουν κάποιες χαλαρώσεις όπως έγινε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

“ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ”

«Παρακολουθούμε στενά κατάσταση και περιμένουμε να δούμε πως θα λειτουργήσουν τα μέτρα. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα σχολεία και στις εξωσχολικές δραστηριότητες. Πρέπει όμως και αναμένουμε λογικά να αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών. Πρέπει να πετύχουμε γρήγορα εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού», δήλωσε το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού.

 

 

ΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΟΣΕΙΣ

Από την άλλη, οι καθυστερήσεις στις παραλαβές των εμβολίων προφανώς και δυσαρέστησαν χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αθήνα και Λευκωσία μάλιστα καλούν την Ευρώπη να προμηθευτεί όσο το δυνατό γρηγορότερα τις δόσεις των εμβολίων όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

«Και η Ελλάδα και η Κύπρος θα ήμασταν έτοιμες σήμερα να κάνουμε πολλά περισσότερα εμβόλια. Έχουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα να το πετύχουμε. Ο λόγος που δεν το κάνουμε είναι πολύ απλά διότι δεν έχουμε τα εμβόλια στη διάθεση μας ακόμα, αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτό το ζήτημα θα λυθεί εντός των επόμενων μηνών ώστε να επιταχύνουμε σημαντικά τη διαδικασία των εμβολιασμό ώστε να μας βρει το καλοκαίρι σε πολύ καλύτερη κατάσταση», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριακός Μητσοτάκης.

Και ενώ με την Astrazeneca εξακολουθεί να επικρατεί αναβρασμός, η Κύπρος έλαβε σήμερα τις πρώτες 7200 δόσεις της εταιρείας οι οποίες θα χορηγηθούν όλες άμεσα, αφού η δεύτερη δόση προβλέπεται να δοθεί σε τρεις μήνες. Συνολικά, η χώρα με βάση και τον ECDC έλαβε μέχρι σήμερα 51345 δόσεις και έλαβε την πρώτη δόση το 3,1% του πληθυσμού.

 

 

ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

7200 δόσεις Astrazeneca: Θα χορηγηθούν όλες

Παραλήφθηκαν μέχρι σήμερα: 51,345 δόσεις εμβολίων

Εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση: 3,1% του πληθυσμού

Την ίδια ώρα, από αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για κάποιες ομάδες του πληθυσμού που έχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης όπως οι θαλασσαιμικοί και οι μεταμοσχευμένοι, ενώ αύριο ανοίγει η πύλη εμβολιασμού για διευθέτηση ραντεβού για πρόσωπα άνω των 79 ετών.

Πηγή: omegalive.com.cy

Σχετικά νέα

X
Translate »