Εκπαίδευση
Καζάνι που βράζει τα σχολεία
Μπάχαλο επικρατεί στον τομέα της Εκπαίδευσης, έπειτα κι από το χθεσινό Διάταγμα του υπουργού Υγείας, με το οποίο κι επισήμως πλέον απαιτείται από τους μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης, η προσκόμιση αρνητικού τεστ σε εβδομαδιαία βάση, για να μπορούν να εισέρχονται στα σχολεία και στις τάξεις τους.
Σε αντίθετη περίπτωση, οι μαθητές θα μένουν εκτός σχολείου και όπως σημειώνεται στο Διάταγμα, θα τυγχάνουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Το σκηνικό, στο σημείο αυτό, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς ΟΕΛΜΕΚ και υπουργείο Παιδείας φαίνεται να έχουν διαφορετική θεώρηση ως προς το κατά πόσον είναι εφικτό ή όχι, να ισχύσει το υβριδικό μοντέλο εκπαίδευσης, δηλαδή την ώρα που διεξάγεται σε μία τάξη διά ζώσης εκπαίδευση, ταυτόχρονα να μεταδίδεται και στους μαθητές που θα βρίσκονται στο σπίτι.
Το ανέφικτο του υβριδικού μοντέλου για την ΟΕΛΜΕΚ έγκειται κυρίως σε δύο σημαντικά ζητήματα:
- α) Απαγορεύσεις λόγω μη προστασίας προσωπικών δεδομένων (για το θέμα έγινε μεγάλη συζήτηση πρόσφατα και σε επίπεδο της αρμόδιας Επιτρόπου) και
- β) δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και οι ψηφιακές τάξεις που να μπορούν να το υποστηρίξουν.
Από πλευράς του υπουργείου, πηγές του ανέφεραν στον «Φ» ότι υβριδικό μοντέλο εκπαίδευσης μπορεί να ισχύσει, έστω και χωρίς εικόνα και άρα χωρίς κάμερες ανοικτές. Επίσης, εκφράστηκε ο ισχυρισμός ότι όπως τώρα υπάρχουν μαθητές που μένουν στο σπίτι λόγω του ότι ορίζονται ως στενές επαφές κρουσμάτων και παρακολουθούν το μάθημα εξ αποστάσεως, έτσι θα γίνεται και με τους μαθητές που δεν θα προσκομίζουν αρνητικό τεστ στα σχολεία τους.
Εκπαιδευτικοί κύκλοι, ωστόσο, εξέφρασαν στον «Φ» τη διαφωνία τους. Άλλο είναι σήμερα ο εκπαιδευτικός να μιλά σε όλους τους μαθητές ενώ βρίσκονται σπίτι τους και άλλο να είναι με κάποιους στην τάξη και οι υπόλοιποι στο σπίτι. Αξίζει να σημειωθεί πως το υπουργείο Παιδείας δεν έχει κάνει αναφορά σε καταχώρηση απουσιών στα παιδιά Γυμνασίων και Λυκείων/Τεχνικών Σχολών που δεν θα προσκομίζουν αρνητικό τεστ αλλά εμμένει σε τηλεκπαίδευση για να μην αποκλειστούν από την παιδαγωγική διαδικασία.
Για απουσίες όμως μίλησε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, ο οποίος ανέφερε πως δεν πρέπει να γίνεται διαχωρισμός των παιδιών με διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ζητώντας από το Υπουργείο να μπαίνουν απουσίες.
Πάντως, από την ερχόμενη Δευτέρα, οι Διευθύνσεις των σχολείων θα έχουν να αντιμετωπίσουν την ενδεχόμενη αντίδραση μαθητών που δεν επιθυμούν για διάφορους λόγους να κάνουν το τεστ, την αντίδραση γονέων που δεν επιθυμούν να κάνουν τα παιδιά τους τεστ και δεν θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους, καθώς επίσης και την αντίδραση εκπαιδευτικών οι οποίοι διαμαρτύρονται ήδη για την υποχρεωτική εβδομαδιαία εξέταση τους.
Αναστάτωση από τώρα
Φόβους για πρόκληση φασαρίας σε σχολεία από την ερχόμενη εβδομάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, ο οποίος ανέφερε ότι ήδη γονείς που είναι αντίθετοι με τη διενέργεια τεστ στα παιδιά τους, ήδη επικοινωνούν με τους διευθυντές των σχολείων, λέγοντας τους πως είναι έτοιμοι για διαμαρτυρία. Σύμφωνα με τον κ. Πολυβίου, διευθυντές ενημέρωσαν ότι γονείς μαθητών τους, τους ανέφεραν ότι τη Δευτέρα θα τους μεταφέρουν κανονικά στα σχολεία, χωρίς τεστ. Σε περίπτωση που δεν τους δεχτούν, τότε είναι έτοιμοι να μείνουν έξω από τα σχολεία και να διαμαρτυρηθούν.
Παραθέτοντας αυτό το θέμα σε πηγή του υπουργείου Παιδείας, μας ανέφερε ότι οι διευθυντές έχουν οδηγίες να μην δέχονται εκπαιδευτικούς και μαθητές στο σχολείο εάν δεν έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Υπεύθυνοι για τον έλεγχο των όσων θα εισέρχονται στο σχολείο με τεστ, είναι οι διευθύνσεις.
Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, «δεν θα μπορεί ο διευθυντής του σχολείου με βάση το πρωτόκολλο να τους δεχθεί, διότι αν τους δεχθεί παρανομεί». Σημείωσε επίσης, ότι εάν μαθητές και γονείς πραγματοποιήσουν έξω από τα σχολεία διαμαρτυρίες, δημιουργείται άσχημη κατάσταση. Παράλληλα, ανέφερε πως τα παιδιά που θα μείνουν στο σπίτι λόγω της άρνησης να υποβληθούν σε τεστ, θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε σύγκριση με τους συμμαθητές τους που θα είναι στην τάξη και θα παρακολουθούν όλα τα μαθήματα τους, ακόμα και τα εργαστηριακά, διά ζώσης.
Αναφορικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους, οι μαθητές μπορούν να πηγαίνουν σε οποιοδήποτε σημείο μαζί με τους γονείς τους και να προσκομίζουν την επόμενη μέρα το τεστ στο σχολείο, θα μπορούν όμως να εξεταστούν και στο σχολείο τους όταν θα το εξυπηρετήσει κινητή μονάδα rapid test. Πληροφορίες του «Φ» ανέφεραν ότι εντός των επόμενων ημερών θα καλυφθούν όλα τα σχολεία – σε πρώτη φάση τα Λύκεια – από κινητές μονάδες.
Πάντως, και αυτό το θέμα προκαλεί εντάσεις. Σύμφωνα με τον κ. Πολυβίου, υπήρξαν και περιπτώσεις που κινητές μονάδες έφτασαν στα σχολεία και υπήρξε άρνηση από μαθητές να υποβληθούν στο τεστ.
Γυμνάσια: Με εξ αποστάσεως μέχρι 15 Μαρτίου
Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι μαθητές Γυμνασίων θα επιστρέψουν στις τάξεις τους και στη διά ζώσης εκπαίδευση την Τρίτη 16 Μαρτίου. Και για αυτό το σημείο γίνεται αναφορά στο Διάταγμα του υπουργού Υγείας, στο οποίο επισημαίνεται ότι: «Η λειτουργία των Γυμνασίων και των αντίστοιχων τάξεων των ιδιωτικών σχολών Μέσης Εκπαίδευσης διενεργείται με εξ αποστάσεως εκπαίδευση μέχρι και τη 15η Μαρτίου 2021 και από τη 16η Μαρτίου 2021 διενεργείται με φυσική παρουσία και απαιτείται από τους μαθητές/μαθήτριες η προσκόμιση πιστοποιητικού αρνητικής διαγνωστικής ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου σε εβδομαδιαία βάση. Νοείται ότι όσοι μαθητές/μαθήτριες δεν προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικής διαγνωστικής ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, είτε για οποιονδήποτε ιατρικό λόγο αδυνατούν να μετάσχουν με φυσική παρουσία στο σχολείο, τυγχάνουν εξ αποστάσεως εκπαίδευσης».
Συνεχίστηκαν οι αντιδράσεις για το «κρούσμα 0»
Συνεχίστηκαν και χθες οι αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς για την αναφορά του υπουργείου Υγείας στο «κρούσμα 0» εντός των σχολικών μονάδων που έχουν επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα. Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, αναφερόμενη στη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών επεσήμανε πως είναι τελείως άστοχη και απαράδεκτη αυτή η αναφορά, καλώντας τους αρμοδίους να ανακαλέσουν ή να εξηγήσουν επιστημονικά πλέον πως προκύπτει αυτό το συμπέρασμά τους.
Στο μεταξύ, στο χθεσινό Διάταγμα του υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνου Ιωάννου, έγινε αναφορά και στα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στα σχολεία. Συγκεκριμένα, στο Διάταγμα αναφέρεται ότι: «Λόγω αδήριτης ανάγκης που προκύπτει από τα επιδημιολογικά δεδομένα για προστασία της δημόσιας υγείας και λαμβάνοντας υπόψη ότι, από τις 20 μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου 2021, καταγράφηκαν 190 κρούσματα σε σχολεία και παρά την πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων παρατηρείται αυξημένος κίνδυνος για μεγάλες συρροές κρουσμάτων, τόσο εντός των σχολικών μονάδων όσο και στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον».