Εκπαίδευση
Θέλουν αλλαγές στα πρωτόκολλα των σχολείων
Αναθεώρηση και διορθωτικές επεμβάσεις στα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα σχολεία σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, επιθυμούν καθηγητές και δάσκαλοι. Υπάρχουν ασάφειες στην ιχνηλάτηση αναφέρεται από την ΟΕΛΜΕΚ, με την ΠΟΕΔ να ζητά κλείσιμο τμημάτων και σχολείων, όπου χρειάζεται. Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνει στον «Φ» ότι προς το παρόν δεν θα υπάρξουν αλλαγές, διαπιστώνοντας πως είναι λίγο το διάστημα μέχρι και τις διακοπές του Πάσχα.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, σημείωσε ότι «εφαρμόζεται το πρωτόκολλο που ίσχυε, όμως αναμένουμε διορθωτικές κινήσεις. Δημιουργούνται κάποια προβλήματα. Επί παραδείγματι, υπάρχουν ασάφειες σχετικά με την ιχνηλάτηση και τις επιστροφές των παιδιών. Πολλοί διευθυντές δεν γνωρίζουν πώς πρέπει να ενεργήσουν, διότι δεν υπάρχουν οδηγίες γύρω από τους μαθητές που είναι επαφές. Τα πράγματα είναι μπερδεμένα, επικρατεί ένα χάος και δεν προστατεύουμε και τα παιδιά. Πρέπει πάση θυσία να ξεκαθαριστούν το συντομότερο δυνατό». Είπε ακόμη ότι δεν είναι σωστή η εισήγηση να κλείνει ένα σχολείο, εφόσον υπάρχουν τρία τμήματα με κρούσμα. «Αυτό διότι στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, υπάρχει μεγάλος αριθμός τμημάτων, ακόμη και 25 τμήματα. Είναι κρίμα να κλείνεις ολόκληρο το σχολείο. Πιστεύουμε ότι πρέπει να προβλέπεται ένα ποσοστό».
Όπως είπε, με γραπτή επιστολή την περασμένη εβδομάδα, η ΟΕΛΜΕΚ ζητά συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας. Πρέπει να ενημερωθούν, είπε, τι θα γίνει στις Παγκύπριες Εξετάσεις, εάν υπάρξουν μαθητές θετικοί στον ιό ή στενές επαφές κρουσμάτων. «Αντιδρούν, ήδη, οι συνάδελφοι για τη διαδικασία της επιτήρησης». Επιπλέον, είπε, πρέπει να εξεταστεί ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών. «Χάσαμε έναν 59χρονο συνάδελφο από τον ιό πριν λίγες ημέρες. Απευθύνουμε έκκληση να γίνουν εμβολιασμοί στα σχολεία. Είμαστε στην πρώτη γραμμή».
Επιπλέον, η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, ανέφερε ότι «τα υφιστάμενα πρωτόκολλα πρέπει να αναθεωρηθούν. Συγκεκριμένα, είχαμε εισηγηθεί τόσο το κλείσιμο τμημάτων ή/και σχολείων εκεί και όπου χρειάζεται ώστε να αποτραπεί τυχόν αλυσίδα μετάδοσης, όσο και τη διενέργεια εναλλακτικών μορφών τεστ στα παιδιά, ώστε να εντοπίζονται όσο γίνεται έγκαιρα τυχόν κρούσματα μεταξύ του μαθητικού πληθυσμού». Η υφιστάμενη πρακτική, είπε, δεν είναι τόσο αποτελεσματική στον περιορισμό της αλυσίδας μετάδοσης. «Το ζητούμενο είναι τα σχολεία να παραμένουν ανοικτά, πάντα όμως σε πλαίσιο ασφάλειας και υγείας. Για αυτό και η συνεχής επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων και κατ’ επέκταση η στήριξη των σχολικών μονάδων είναι απαραίτητη».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «τα σχολεία συνεχίζουν να λειτουργούν με το πρωτόκολλο και τις οδηγίες ιχνηλάτησης που υπήρχαν μέχρι τώρα. Συζητάμε και συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Υγείας και τη συμβουλευτική επιτροπή, ώστε να επιφέρουμε εκεί όπου είναι δυνατό κάποιες αλλαγές, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Προς το παρόν ισχύει το πρωτόκολλο που ίσχυε και ελπίζω να εφαρμόζεται παγκύπρια σε όλες τις μονάδες. Δεν χρειάζεται αυτήν την περίοδο καμία αναταραχή. Είναι οι τελευταίες εβδομάδες και κάναμε μεγάλες προσπάθειες για να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία, όπως τα Γυμνάσια».