Γενικά

Η αγορά δύο Canadair δεν έγινε ποτέ – Τι λέει ο Τράγκολας

Πηγή: philenews.com

Μετά την πυρκαγιά στην περιοχή της Σολιάς που θεωρήθηκε ως μια από τις πλέον καταστροφικές, θα ανέμενε κανείς ότι θα άλλαζαν πολλά στον τομέα της πυρόσβεσης. Ειδικότερα μάλιστα μετά που συστάθηκε Επιτροπή η οποία μελέτησε τις αδυναμίες και τις ελλείψεις και προέβη σε εισηγήσεις.

Μια από τις εισηγήσεις ήταν η ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης με πτητικά μέσα. Μάλιστα η διμελής Επιτροπή που συστάθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είχε εισηγηθεί την αγορά δύο πτητικών μέσων, όχι ελικοπτέρων, αλλά αεροσκαφών. Το 2018 επί υπουργίας Ιωνά Νικολάου προωθήθηκε η αγορά δύο αεροπλάνων canadair, η οποία όμως δεν έγινε ποτέ. Όπως συμβαίνει πολλές φορές στον δημόσιο τομέα, ενώ λαμβάνεται μια απόφαση, τελικά αυτή δεν υλοποιείται. Το ίδιο συνέβη και με το Συντονιστικό Κέντρο που δεν έγινε ποτέ και μείναμε με την «καντίνα» όπως είχε χαρακτηρίσει το υφιστάμενο ο Ιωνάς Νικολάου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από εδώ ξεκίνησε η πύρινη τραγωδία (εικόνες & βίντεο)

Όσον αφορά στα δύο ελικόπτερα, αφού έγινε αρκετή σκέψη αν θα αγοράζονταν ή θα ενοικιάζονταν, υπήρξε απόφαση για αγορά. Ωστόσο οι αρμόδιοι υπουργοί και συναρμόδια τμήματα, σύμφωνα με πληροφόρηση του «Φ», γλυκοκοίταζαν και την ιδέα να γίνει συνεργασία με μεγάλη εταιρεία που διαθέτει 12 πτητικά μέσα ώστε να της δοθεί βάση στην Κύπρο (αεροδρόμιο Πάφου) να μας ενοικιάζει τα δύο πτητικά μέσα που χρειαζόμασταν και τα υπόλοιπα σε άλλες γειτονικές χώρες. Παράλληλα, στην περίπτωση μεγάλων επεισοδίων όπως τώρα, θα διέθετε και άλλα μέσα πυρόσβεσης.

Και ενώ γίνονταν συζητήσεις για τις δύο αυτές επιλογές, ήρθε πρόταση από τον τότε Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρίστο Στυλιανίδη, για δημιουργία ενός σώματος του μηχανισμού rescEU στην περιοχή με έδρα την Κύπρο, στο οποίο θα συμμετείχαν με πτητικά μέσα η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και χώρες της περιοχής όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και ο Λίβανος, για αντιμετώπιση περιστατικών διάσωσης αλλά και αντιμετώπισης πυρκαγιών. Τελικά, ενώ προχώρησαν αρκετά τα πράγματα, τελικά αυτό δεν υλοποιήθηκε και έτσι η Κύπρος έμεινε με τα πτητικά μέσα που διέθετε, χωρίς να αποκτήσει πυροσβεστικά αεροπλάνα και χωρίς να γίνει η βάση για το rescEU.

Η Επιτροπή που μελέτησε τα κενά από την πυρκαγιά στη Σολιά είχε εισηγηθεί, επίσης, τη δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου το οποίο θα μεταφερόταν σε κάθε μεγάλο επεισόδιο και από εκεί θα δίνονταν οδηγίες στα μέσα πυρόσβεσης, είτε εναέρια είτε επίγεια. Το 2019 αποφασίστηκε να αγοραστεί ένα Κέντρο με μεγάλες δυνατότητες που θα μπορούσε να ενωθεί μέχρι και με δορυφόρο για εικόνα της φωτιάς από το διάστημα, με τηλεοράσεις, ηλεκτρονικούς χάρτες κ.λπ., αλλά η προσφορά που προκηρύχθηκε για 1,5 περίπου εκατομμύριο ευρώ, ανατράπηκε με παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας την οποία θεώρησε υψηλή. Έγιναν προσπάθειες για προμήθεια ενός πιο μικρού και πιο φτηνού Κέντρου, αλλά ουδέποτε προχώρησαν τα πράγματα.

Στην ίδια έκθεση των εμπειρογνωμόνων (ετοιμάστηκε από τον καθηγητή Γεώργιο Μπούστρα και τον πρώην διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γεώργιο Χατζηγεωργίου), γινόταν εισήγηση για ρύθμιση του θέματος των εθελοντών, προώθηση της αυτονόμησης της Πυροσβεστικής και αγορά ειδικών καμερών για να υπάρχει εικόνα από τα ελικόπτερα. Από αυτά έγιναν μόλις πρόσφατα η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής και ο νόμος για τους εθελοντές πυροσβέστες (ψηφίστηκαν πριν ενάμιση μήνα).

 

 

Δεν μάθαμε από το 2016 λέει ο Μάρκος Τράγκολας

Έντονος εμφανίστηκε με δηλώσεις του στον «Φ» ο τέως διευθυντής της Πυροσβεστικής Μάρκος Τράγκολας τόσο για τα πτητικά μέσα που δεν αγοράστηκαν, όσο και για το θέμα του συντονισμού. Αναπόφευκτα προέβη σε σύγκριση με την πυρκαγιά της Σολιάς και ανέφερε ότι τώρα η πυρκαγιά ήταν τόσο ταχεία λόγω των ανέμων και της μορφολογίας του εδάφους, όπου σε μια μέρα κάηκαν πάνω από 40 χιλιόμετρα, ενώ στη Σολιά σε 4-5 ημέρες κάηκε περιοχή 18χλμ. Όπως ανάφερε, το πρώτο «κτύπημα» της πυρκαγιάς είναι και το καθοριστικότερο. Προχθές υπήρχαν και άλλες πυρκαγιές σε εξέλιξη πριν από αυτή στον Αρακαπά όπου επιχειρούσαν πτητικά μέσα, με αποτέλεσμα αυτά να χρειάζονται ανεφοδιασμό και το προσωπικό τους ξεκούραση. Οπόταν παρατηρείται μια καθυστέρηση στο να ανταποκριθούν μαζικά όλα τα πτητικά μέσα. Αν είχαμε περισσότερα να περιπολούν εφοδιασμένα με νερό, θα είμασταν πιο αποτελεσματικοί, τόνισε. Αναμφίβολα χρειάζονται πιο πολλά πυροσβεστικά μέσα από αέρος για περιπολίες και για τις πρώτες ρίψεις που είναι καθοριστικές πριν εξαπλωθεί η φωτιά, σημείωσε.

Εξάλλου, ο Μάρκος Τράγκολας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η μελέτη που έγινε μετά τη φονική φωτιά στην περιοχή Σολέας, έκανε λόγο για ενίσχυση των πτητικών μέσων κάτι που τελικά δεν υλοποιήθηκε. «Δεν είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο. Δεν μάθαμε από τη Σολιά», κατέληξε.

Σχετικά νέα

X
Translate »