Aστυνομικά νέα
Σεπτέμβρη εξετάζουν «ξύρισμα» του τέως Κιτίου
Πηγή: philenews.com
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου θα κινηθεί η διαδικασία καθαίρεσης του Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσοστόμου, σε περίπτωση καταδίκης του από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας, ενώπιον του οποίου αντιμετωπίζει κατηγορία βιασμού γυναίκας.
Σε περίπτωση που εκδοθεί πριν τον Σεπτέμβρη καταδικαστική απόφαση κατά του κ.κ. Χρυσοστόμου, η Σύνοδος δεν έχει πρόθεση να συνέλθει (εκτός και αν αυτό επιβληθεί από τυχόν αντιδράσεις της κοινής γνώμης) με το σκεπτικό ότι υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρία του Σώματος κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο Σεπτεμβρίου.
Η τακτική που ακολουθεί η Εκκλησία και παρόλον ότι έχει τους δικούς της κανόνες ηθικής, είναι να υιοθετεί τις αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων, οπόταν αν η απόφαση είναι καταδικαστική, θεωρείται δεδομένη η καθαίρεση του. Ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος θεωρείτο ανάμεσα στους ισχυρότερους ιεράρχες και η γνώμη του επηρέαζε αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου σε κάποιες δίκες ιερωμένων ήταν επικεφαλής Συνοδικών Επιτροπών οι οποίες λειτουργούσαν ως Δικαστήριο.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως ο τέως Κιτίου ήταν επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου στην υπόθεση καταγγελίας κοπέλας για σεξουαλική παρενόχληση από ιερέα. Η υπό τον Κιτίου Επιτροπή κατέληξε πως δεν υπήρχε υπόθεση εναντίον του ιερέα. Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη κοπέλα αυτοκτόνησε και εκ των υστέρων η Ιερά Σύνοδος καταδίκασε τον ιερέα.
Όταν εκδικαζόταν η υπόθεση ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, ο Κιτίου Χρυσόστομος δεν φαίνεται να είχε εκφράσει θέση.
Ο θεολόγος κ. Θεόδωρος Κυριακού ερωτηθείς σχετικά από τον «Φ» αφού ανέφερε πως ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου, πρόσθεσε: Εν πάση περιπτώσει, αν η απόφαση είναι καταδικαστική, η Ιερά Σύνοδος δεν θα έχει άλλη επιλογή από του να συνέλθει και να καθαιρέσει τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου.
Σε περίπτωση καταδίκης του θα μιλάμε για τον πλήρη εξευτελισμό ενός ιεράρχη ο οποίος άλλοτε διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο στα της Εκκλησίας της Κύπρου, πρόσθεσε ο κ. Κυριακού. Υπέδειξε επίσης, πως οι καταστάσεις έχουν αλλάξει και ουδείς παραμένει στο απυρόβλητο, όπως συνέβαινε με παλαιότερους ιεράρχες οι οποίοι δεν αντιμετώπιζαν ουδεμία συνέπεια.
Υπενθυμίζεται, πως όταν οι καταγγελίες ετέθησαν ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου το 2011, αυτός κάλεσε τον τότε Μητροπολίτη Κιτίου και τον ενημέρωσε σχετικά. Ο Μητροπολίτης αρνήθηκε τα πάντα και η υπόθεσα μπήκε στο συρτάρι χωρίς να εξεταστεί.
Ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου επανέλαβε τα περί αθωότητας του τόσο στην «ανωμοτί» δήλωση του ενώπιον του Κακουργιοδικείου όσον και σε δηλώσεις του στον «Φ». Συγκεκριμένα στον «Φ» είχε δηλώσει τα εξής: «Τα όσα εγκληματικά μου καταλογίζονται είναι όλα ψεύδη και τα αρνούμαι με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη όπου πιστεύω ότι θα καταδειχθεί η αθωότητά μου».
Υπενθυμίζεται πως πέραν της υπόθεσης του βιασμού (που φέρεται να έλαβε χώρα το 2011) εναντίον του Μητροπολίτη εξετάζεται και δεύτερη υπόθεση, που αφορά σε άσεμνη επίθεση σε βάρος γυναίκας που, σύμφωνα με την καταγγελία, διαπράχθηκε το 1981, όταν η καταγγέλλουσα ήταν 16 ετών.