Εκπαίδευση

Σχολείο του Δάσους στον Κόρνο: Αντί για σχολικές αίθουσες μάθημα στη φύση

Η ανάγκη του κόσμου να επιστρέψει στη φύση, να την μάθει ξανά και να την κατανοήσει ολοένα και εντείνεται εξαιτίας των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών. Η Νικολέττα Χριστοδούλου ηγείται του Σχολείου του Δάσους το οποίο μαζί με τη βοήθεια μιας ομάδας συναδέλφων της από το Frederick, ευελπιστεί να προσφέρει μια νέα προσέγγιση στην εκπαίδευση. Την παιδαγωγική του δάσους. 

Νικολέτα Χριστοδούλου – Επικεφαλής «Σχολείου του Δάσους»/Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Frederick
«Πρώτη φορά έχουμε σχολείο του Δάσους, είναι κάτι που χρειαζόμαστε στην Κύπρο, είναι μια τάση που τα τελευταία χρονιά την βλέπουμε παγκόσμια. Να βγουν οι μαθητές εκτός των τεσσάρων τοίχων μιας σχολικής αίθουσας και να αρχίσουν να μαθαίνουν μέσα από διάφορους άλλους τρόπους μέσα στη φύση, όπου τα παιδιά καλούνται να καταπιαστούν με προβλήματα της καθημερινής ζωής. Η φύση γίνεται ο πιο μεγάλος παιδαγωγός. Το Σχολείο του Δάσους που υιοθετεί την παιδαγωγική του δάσους, το κύριο μέλημα είναι να φτιάξουμε ένα πλούσιο περιβάλλον σε εμπειρίες και ερεθίσματα».

Το «Σχολείο του Δάσους» θα στεγάζεται στο χωριό Κόρνος, απευθύνεται σε άτομα 3-5 ετώνν και θα αρχίσει στις 13 Σεπτεμβρίου. Στόχος του να παρέχει εκπαίδευση επί καθημερινής βάσεως, δηλαδή να είναι για τα παιδιά το σχολείο τους, το δικό τους νηπιαγωγείο.

Νικολέτα Χριστοδούλου – Επικεφαλής «Σχολείου του Δάσους»/Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Frederick
«Έρχεται σε επαφή το παιδί κυρίως με το φυσικό περιβάλλον που δημιουργείτε. Η διδασκαλία λιγοστεύει οπότε αυξάνεται ο χρόνος μάθησης. Το περιβάλλον προετοιμάζεται από εκπαιδευμένους παιδαγωγούς. Το παιδί μπορεί πιο αβίαστα και ελεύθερα να έχει πλούσιες εμπειρίες, αναπτύσσεται σφαιρικά το παιδί… αντί όπως θέλουμε εμείς».

Πώς θα μοιάζει μια τυπική ημέρα στο «Σχολείο του Δάσους»

Περιγράφοντας μια τυπική ημέρα στο «Σχολείο του Δάσους» η επικεφαλής του, ανέφερε πως:

Η μέρα αρχίζει με κύκλο/συζήτηση
Προετοιμασία για την οργανωμένη δραστηριότητα που θα ακολουθήσει
Έναρξη οργανωμένης δραστηριότητας με βάση το θέμα του μήνα ή της βδομάδας
Δεκατιανό
Ελεύθερο, διαδραστικό παιχνίδι στον χώρο του σχολείο
Συζήτηση για τις εξερευνήσεις της ημέρας (μπορεί να γίνεται πχ. κάτω από ένα δέντρο)
Μεσημεριανό γεύμα
Ξεκούραση ή δημιουργικό παιχνίδι

Νικολέτα Χριστοδούλου – Επικεφαλής «Σχολείου του Δάσους»/Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Frederick
«Ο χώρος μας είναι δυναμικός, συνέχεια θα αλλάζει. Για παράδειγμα, μπορεί τώρα να είναι ένας χώρος επίπεδος, εμείς μπορεί να φτιάξουμε βουναλάκι ή ένα ρυάκι, με το οποίο θα ασχολούνται τα παιδιά. Έχει σημασία που θα βρίσκεται στο χωριό Κόρνος. Θέλουμε χώρο που να έχει δάσος αλλά να είναι κοντά στην πόλη. Βρέχει πολύ εκεί πέρα, έχει πλούσιο δάσος και προσφέρεται για αυτό το σκοπό. Για να κάνουν τα παιδιά τις εξερευνήσεις τους, τις ανακαλύψεις τους. Είμαστε σε διαδικασία να δημιουργηθεί και το κύριο μας κατάλυμα, τις επόμενες ημέρες».

Σε ότι αφορά τα δίδακτραγια ένα παιδάκι που θα πηγαίνει πέντε ημέρες την βδομάδα θα είναι €250 τον μήνα. Περιλαμβάνει δεκατιανό και μεσημεριανό μεσογειακής κουζίνας, με τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην διαδικασία της μαγειρικής, αφού αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας.

Νικολέτα Χριστοδούλου – Επικεφαλής «Σχολείου του Δάσους»/Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Frederick
«Αν κάποιος γονέας θα ήθελε να φέρνει το παιδί του λιγότερο από πέντε ημέρες, είμαστε ευέλικτοι σε αυτό και θα είναι μειωμένα τα δίδακτρα.  Για 3-5 χρονών θα είναι καθημερινά, πρωινά και σαφώς είμαστε ευέλικτοι αφού υπάρχει ο χώρος, να είμαστε και απογεύματα και Σαββατοκύριακα, αν υπάρχει ενδιαφέρον και για πιο μεγάλα παιδιά. Απευθυνόμαστε προς το παρόν σε ηλικίες 3-5, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να απευθυνθεί και σε πιο μεγάλες ηλικίες. Για πιο μεγάλες ηλικίες ίσως θα μπορούσαμε να έχουμε κάτι απογεύματα και Σαββατοκύριακα. Για τα παιδιά 3-5 θέλουμε να λειτουργήσει ως το σχολείο τους».

Σε σχέση με την πανδημία και τα πρωτόκολλα που θα ακολουθούνται η κ. Χριστοδούλου εξήγησε πως αυτό θα καθοριστεί αναλόγως της κατάστασης που θα επικρατεί. Θεωρεί ωστόσο πως ο κίνδυνος μόλυνσης θα είναι μικρότερος, καθώς μεγάλο μέρος της διδασκαλίας θα γίνεται σε εξωτερικό χώρο.

Νικολέτα Χριστοδούλου – Επικεφαλής «Σχολείου του Δάσους»/Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Frederick
«Όπως και να είναι τα πρωτόκολλα, σίγουρα το να είσαι έξω και να ασχολείσαι με τη φύση όπως ξέρουμε είναι λιγότερο επικίνδυνο από οτιδήποτε άλλο».

Τέλος αξίζει να σημειωθεί πως το «Σχολείο του Δάσους» τελεί υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου Frederick, με την κ. Νικολέττα να καλεί φοιτητές από διάφορες σχολές να συνδράμουν σε αυτό το έργο αν το επιθυμούν, όπως και να δοκιμάσουν τις δικές τους ιδέες, έχοντας πάντα στο μυαλό τους τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Περισσότερες πληροφορίες/ Το Σχολείο του Δάσους

Πηγή: alphanews

Σχετικά νέα

X
Translate »