Γενικά

Δάγκωμα παιδιού από οχιά-Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν οι γονείς

Πηγή: reporter.com.cy


Ανησυχία προκάλεσαν τα περιστατικά δαγκώματος παιδιών, από δηλητηριώδη φίδια. Οι ψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση, το τελευταίο διάστημα, περισσότερων  φιδιών  στους δρόμους ή στις αυλές των σπιτιών. Τα παιδιά, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, αδυνατούν να αντιληφθεί τον κίνδυνο ή να προστατευθούν από αυτά.

Ήδη, μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί τέσσερα περιστατικά δαγκώματος παιδών από ερπετά, εκ των οποίων μόνο τα δύο περιστατικά αφορούσαν δηλητηριώδη φίδια. Και τα δύο παιδιά, ένα αγοράκι ηλικίας έξι ετών και ένα κοριτσάκι ηλικίας εννέα ετών, νοσηλεύτηκαν στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Το αγοράκι πήρε εξιτήριο, ενώ ομαλά εξελίσσεται η πορεία της υγείας της εννιάχρονης, η οποία συνεχίζει να νοσηλεύεται.

Τα πλείστα περιστατικά, παρατηρούνται σε κατοικημένες περιοχές, που συνορεύουν με άγρια βλάστηση. Οι ειδικοί τονίζουν ότι σε αυτές τις περιοχές είναι πιθανότερο να κάνουν την εμφάνισή τους τα φίδια, αφού αναζητούν νερό για να δροσιστούν.

«Αν το σπίτι μας βρίσκεται κοντά σε άγρια βλάστηση και έχουμε ένα κήπο που τον περιποιούμαστε και τον ποτίζουμε ή έχουμε γρασίδι και έχει υγρασία, θα προσελκύσει και τα φίδια, είτε για να δροσιστούν, είτε για να βρουν φαγητό. Όπου υπάρχει νερό, υπάρχει και ζωή, έντομα, σαύρες, ποντίκια και τα φίδια τα μυρίζονται και πλησιάζουν. Αυτός είναι ο λόγος που μπαίνουν στις αυλές μας, ιδίως κατά τις έντονες περιόδους ξηρασίας όπως αυτή που διανύουμε», εξήγησε στον REPORTER ο ερπετολόγος, Σάββας Ζώτος.

Ένας άλλος λόγος που τα φίδια εντοπίζονται κοντά στα σπίτια είναι τα μπάζα και οι ακαθαρσίες, που ενδεχομένως να υπάρχουν σε παρακείμενα χωράφια, καθώς εκεί τρυπώνουν τα τρωκτικά.

«Κλαδεύουμε ή καθαρίζουμε την αυλή μας και αντί να τηλεφωνήσουμε στον δήμο για να έρθει να μαζέψει τα κλαδιά ή να τα πάρουμε στα πράσινα σημεία, τα αφήνουμε στον κήπο ή στο χωράφι δίπλα από το σπίτι μας. Αυτοί οι σοροί από ξύλα είναι καταφύγια για ποντίκια, τα οποία τρυπώνουν από κάτω και κάνουν τις φωλιές τους. Η παρουσία ποντικών, προσελκύει τα φίδια τα οποία έρχονται για να τα φάνε. Έρχονται ουσιαστικά για να βρουν τροφή και όχι για να μας δαγκώσουν».

Ο Δρ. Ζώτος έδωσε και κάποιες συμβουλές στο κοινό, ώστε να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, σε περίπτωση που έρθει αντιμέτωπο με ένα φίδι, είτε στον δρόμο, είτε στην αυλή του σπιτιού του. «Όταν συναντήσουμε ένα φίδι, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν είναι δηλητηριώδες ή όχι. Καλά κάνουμε να το αφήνουμε στην ησυχία του. Αν δούμε το φίδι είναι στην αυλή μας καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί και να μην το πλησιάσουμε, ούτε εμείς, ούτε να αφήσουμε τα παιδιά να πάνε κοντά του. Συνήθως αν το φίδι είναι ακίνητο, ή δεν δείχνει να τρομάζει από την παρουσία μας, πρόκειται για φίνα, που είναι δηλητηριώδης και επικίνδυνη. Είναι πολύ πιθανόν αν πάμε κοντά να μας δαγκώσει αντί να απομακρυνθεί. Ποτέ δεν πρέπει να επιχειρήσουμε να το σκοτώσουν, το φίδι θα γίνει πολύ πιο επιθετικό και επικίνδυνο στην προσπάθεια του να αμυνθεί».

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν το παιδί τους δεχθεί δάγκωμα από φίδι

Τα φίδια, συνήθως, δαγκώνουν παιδιά, νεαρής ηλικίας, τα οποία είτε από περιέργεια, είτε από απροσεξία, τα πλησιάζουν και ενδεχομένως να τα πατήσουν. Τότε, το φίδι αμύνεται και τα δαγκώνει. Σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να παρατηρηθεί πανικός, ενώ το άκρο πρέπει να παραμείνει ακινητοποιημένο και σε χαμηλότερο ύψος από αυτό της καρδιάς, καθώς με αυτό τον τρόπο, μειώνεται η επιτάχυνση του δηλητηρίου στον οργανισμό.

«Όταν ένα παιδί υποστεί δάγκωμα από οχιά, κυρίως θα του αφήσει ένα με δύο σημάδια. Αυτό είναι κυρίως λόγω των δύο αιχμηρών δοντιών στην άνω γνάθο και μέσω αυτών των δοντιών θα διοχετεύσει το δηλητήριό της. Το παιδί θα αρχίσει να πονάει στο σημείο, όπου έχει υποστεί το δάγκωμα, θα αρχίσει να φουσκώνει, να αλλάζει χρώμα», επισημαίνει στον REPORTER ο Διευθυντής του Τμήματος Παιδιατρικής του Μακάρειου Νοσοκομείου, Δρ. Αβραάμ Ηλία.

Σε περίπτωση που το παιδί φέρει βραχιόλια ή ρολόι, θα πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα, καθώς το σημείο του δαγκώματος θα υποστεί αλλοίωση του χρώματος και οίδημα, με αποτέλεσμα να φουσκώσει και να καθιστά δύσκολη την αφαίρεση των κοσμημάτων. Ο Δρ. Ηλία τόνισε, πως αν υπάρχει η δυνατότητα, μπορεί να γίνει ελαφριά περίδεση με ελαστικό επίδεσμο, σε μία μεγάλη έκταση του μέλους που έχει υποστεί δάγκωμα, σε μία προσπάθεια να επιβραδυνθεί η επιτάχυνση της κυκλοφορίας του δηλητηρίου στον οργανισμό.

Στο μεταξύ, όπως εξήγησε ο Δρ. Ηλία, το παιδί θα πρέπει να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όπου θα του χορηγηθεί η ανάλογη θεραπεία. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί επέκταση της φλεγμονής και επιδείνωση της κατάστασης, τότε οι θεράποντες ιατροί, θα του χορηγήσουν αντιοφικό ορό, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί αν το παιδί έχει λάβει το εμβόλιο για τον τέτανο. Στη συνέχεια, ενδεχομένως να χορηγηθεί και αντιβίωση, ενώ αν παρουσιάζει το παιδί έντονο οίδημα, ενδεχομένως να χρειαστεί και χειρουργική σχάση, για να αποφευχθεί η νέκρωση των ιστών, που μπορεί να είναι εκτεταμένη.

«Εάν είναι δηλητηριώδες το φίδι, θα φανεί εύκολα η συμπτωματολογία, θα υπάρχει έντονος πόνος και έχουμε έτσι ένα χρονικό διάστημα που κυμαίνεται μεταξύ των δηλητήριων, από την ώρα που υπέστη το δάγκωμα, μέχρι το πλησιέστερο νοσοκομείο. Ο χρόνος αυτός για τα δεδομένα της Κύπρου είναι αρκετά ικανοποιητικός. Συνεπώς γι’ αυτό το λόγο, τα τελευταία χρόνια, δεν είχαμε θάνατο από δηλητηριώδες φίδι, λόγω της εγγύτητας των ιατρικών κέντρων στην Κύπρο».

Τι δεν πρέπει να γίνει

Ο διευθυντής της παιδιατρικής του Μακάρειου έδωσε συμβουλές στους γονείς τι δεν πρέπει να κάνουν, σε περίπτωση που το παιδί τους υποστεί δάγκωμα.

«Στο σημείο με το δάγκωμα δεν πρέπει να βάλουν πάγο, ενώ κάτι που γινόταν παλιά, η σχάση με ένα αιχμηρό αντικείμενο, όπως μαχαίρι η λεπίδα στο σημείο όπου έχει υποστεί το δάγκωμα και να απομυζούμε το αίμα και να το φτύνουμε, σε μία προσπάθεια να απομακρύνουμε το δηλητήριο, αυτό έχει αποδειχθεί ότι δεν προσφέρει κάτι. Γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται επειδή δεν προσφέρει κάτι. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται το σφιχτό δέσιμο, για να σταματήσει η κυκλοφορία του δηλητηρίου στον οργανισμό, αυτό έχει βρεθεί ότι δεν βοηθά».

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι οι γονείς, λόγω της περιόδου όπου παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα, δεν πρέπει να αφήνουν τα παιδιά τους χωρίς επιτήρηση στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού τους, ειδικά αν γειτνιάζει με άγρια βλάστηση. Σε περίπτωση που βρίσκονται σε αγρό, το παιδί είναι καλό να φέρει κατάλληλα παπούτσια και ο ενήλικας θα πρέπει να κάνει θόρυβο, για να απομακρύνει το φίδι.

Σχετικά νέα

X
Translate »