Γενικά

Ψάχνουν λεωφορείο θανάτου με έδρα τη Λάρνακα – Δέχτηκε τουρκικό βλήμα το ’74

Αναπτερώθηκαν οι ελπίδες ότι θα εντοπιστούν τα λείψανα αγνοουμένων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής επέβαιναν λεωφορείου το οποίο εβλήθη από τουρκικά πυρά και το οποίο ανεφλέγη, αφού χθες άρχισαν οι εκσκαφές. 

Οι επιβαίνοντες ανήκαν σε μονάδα της Εθνικής Φρουράς με έδρα τη Λάρνακα και εκτιμάται ότι μπορεί να ήταν μέχρι και 20, αν και ουδείς είναι σίγουρος για τον ακριβή αριθμό τους. Σημειώνεται πως δεν είχαν όλοι όπλα και όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος, εστάλησαν στον θάνατο, αφού, πέραν των άλλων, δεν είχαν καν στη διάθεσή τους επαρκή πυρομαχικά.

Οι οδηγοί τόσο του λεωφορείου, όσο και του φορτηγού (στο οποίο επέβαιναν οκτώ άτομα) κινήθηκαν με σκοπό να διασωθούν και να διασώσουν και τους επιβαίνοντες στα οχήματα. Η προσπάθεια διαφυγής ξεκίνησε όταν στις 14 Αυγούστου 1974 έσπασε η γραμμή άμυνας της Εθνικής Φρουράς παρά το Παλαίκυθρο. Το φορτηγό, που έγινε γνωστό ως το «φορτηγό του Φασσιά» (από το όνομα του εφέδρου που το οδηγούσε) κτυπήθηκε κοντά στο χωριό Μόρα από άρμα και ανατινάχτηκε, λόγω των πυρομαχικών που μετέφερε.

Ακολούθως κτυπήθηκε και το λεωφορείο, γνωστό ως «λεωφορείο του Λευκαρίτη», από το όνομα της ομώνυμης εταιρείας η οποία τότε εκτελούσε διαδρομές μεταξύ των πόλεων.

Κάποιοι αποβιβάστηκαν από το λεωφορείο και επιχείρησαν να σωθούν. Ωστόσο, μερικοί εντοπίστηκαν από Τούρκους στο χωριό Αγιά ή και αλλού και εκτελέστηκαν. Ο οδηγός του λεωφορείου καθώς και μερικοί άλλοι είχαν διασωθεί, αν και κάποιοι απεβίωσαν με τα χρόνια.

Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι είχαν παρατηρήσει κάποια στιγμιότυπα του επεισοδίου ή και της ταφής, έδωσαν πληροφορίες και για πρώτη φορά οι αγνοούμενοι της ιστορίας αναζητήθηκαν το 2010. Τότε είχαν βρεθεί οστά τα οποία φαίνεται πως ήταν αρχαία. Οι πληροφοριοδότες επέμειναν στην εκδοχή τους και οι μαρτυρίες τους ενισχύθηκαν από την κατάσταση του δρόμου που βρίσκεται κοντά στην κατεχόμενη Τύμπου, αλλά και από το γεγονός ότι ο δρόμος σε κάποιο σημείο μετακινήθηκε. Σε πρώτη φάση εντοπίστηκε το φορτηγό του Φασσιά, και μαζί με αυτό εντοπίστηκαν τα λείψανα οκτώ ατόμων εκ των οποίων τα τέσσερα (περιλαμβανομένου του Φασσιά) αναγνωρίστηκαν.

Ο δρόμος μετά το 1974 περνούσε δέκα μέτρα νοτιότερα σε σχέση με την όδευση που είχε προηγουμένως και στη συνέχεια άλλαξε όδευση και μετακινήθηκε 10 μέτρα βορειότερα. Τμήμα του δρόμου συνεχώς υφίστατο ρωγμές και επισκευαζόταν κατά διαστήματα. Σε συνδυασμό με τις πληροφορίες για πιθανό ομαδικό τάφο, έγιναν σκέψεις για εκσκαφές αλλά για διάφορους λόγους η προσπάθεια δεν προχώρησε. Πρόσφατα, όταν ο δρόμος παρουσίαζε μεγαλύτερα προβλήματα και κατέστη επικίνδυνος, αποφασίστηκε να επανακατασκευαστεί και με την ευκαιρία δόθηκε έγκριση να διενεργηθούν εκσκαφές για πιθανό εντοπισμό των αγνοουμένων του λεωφορείου.

Χθες άρχισαν οι εκσκαφές και λόγω του ότι οι πληροφοριοδότες θεωρούνται αξιόπιστοι, εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα προκύψουν αποτελέσματα.

Σημειώνεται πως το «λεωφορείο Λευκαρίτη» βρισκόταν στην περιοχή που είχε κτυπηθεί, μέχρι και δέκα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», όταν άρχισε η υποχώρηση των μονάδων της Εθνικής Φρουράς, κάποιοι στρατιώτες έτρεχαν με σκοπό να προλάβουν το φορτηγό του Φασσιά για να ανέβουν σε αυτό και να σωθούν περνώντας στις ελεύθερες περιοχές. Κάποιοι δεν πρόλαβαν να ανέβουν κάτι το οποίο προφανώς τους έσωσε τη ζωή, αφού τα οκτώ άτομα που επέβαιναν στο φορτηγό σκοτώθηκαν. Τα λείψανα των οκτώ βρέθηκαν στο τουρκοκυπριακό χωριό Μόρα.

Όπως μαρτυρούσαν τα ρούχα τους, ήταν στρατιώτες ή έφεδροι. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το φορτηγό στο οποίο επέβαιναν οκτώ άτομα προέρχονταν από το Παλαίκυθρο και κατευθυνόταν προς το Πυρόι, προς το οποίο δεν είχαν κινηθεί ακόμη οι Τούρκοι. Το φορτηγό θα διερχόταν μέσω της Τύμπου και ενώ βρισκόταν στα ανατολικά του χωριού (όπου βρίσκεται η Μόρα) δέχτηκε επίθεση από άρματα μάχης. Κάποιοι αποβιβάστηκαν και άρχισαν να τρέχουν προκειμένου να γλυτώσουν από τα πυρά των Τούρκων. Εκτός από τους τέσσερις που εντοπίστηκαν και προωθήθηκαν για ταυτοποίηση, πέμπτος συνελήφθη από τους Τούρκους στη Μόρα και τα οστά του βρέθηκαν στο χωριό Αγιά.

Πηγή: Philenews

Σχετικά νέα

X
Translate »