Εκπαίδευση
Διαμαρτυρία για τους σχολικούς συνοδούς έξω από το Υπ. Παιδείας-Ξεσπά η μητέρα του Ρωμαίο
Έξω από το Υπουργείο Παιδείας για να διαμαρτυρηθούν για τη μη παροχή σχολικού συνοδού στον μικρό Ρωμαίο Μιχαήλ, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως και γενικότερα για το θέμα των σχολικών συνοδών, μετέβη η μητέρα του παιδιού, όπως και άλλοι γονείς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ντροπή! Έκοψαν την συνοδό του μικρού Ρωμαίου, ξεσπαθώνει η μητέρα του
Κρατώντας πλακάτ, στα οποία έγραφαν μεταξύ άλλων, «τα παιδιά μας θέλουν ασφάλεια και όχι διάκριση», όπως επίσης και «ο Ρωμαίο έχει ίσα δικαιώματα», οι γονείς ζήτησαν να παραχωρηθεί σχολικός συνοδός στον μαθητή, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη φοίτησή του.
Μιλώντας στον REPORTER, η μητέρα του Ρωμαίο, Στέλλα Μιχαήλ, ανέφερε πως, «είμαστε εδώ για τον Ρωμαίο και τον κάθε Ρωμαίο. Φαίνεται ότι δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις αδυναμίες των παιδιών με κάποιες ιδιαιτερότητες».
Σημείωσε εξάλλου, ότι «έρχονται μετά από δέκα χρόνια ένταξης του δικού μου παιδιού και λένε όχι μόνο δεν θα έχει το συνοδό τον δικό του, αλλά θα είναι μία κοπέλα για τέσσερα παιδιά».
Απευθυνόμενη στον υπουργό Παιδείας, η μητέρα του Ρωμαίο ανέφερε ότι «τα παιδιά μας δεν είναι πειραματόζωα. Δεν είναι ευρώ και τα κόβουμε. Δεν μπορείς εσύ κ. Υπουργέ να χαλάσεις την ανάγκη αυτών των παιδιών».
Την ίδια ώρα, σε δελτίο Τύπου που ανέγνωσαν οι γονείς έξω από το Υπουργείο, πνέουν μένεα για την απόφαση για τους σχολικούς συνοδούς.
Aπαντά με ανακοίνωση το Υπουργείο
Την ώρα που έξω από το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποιείτο η διαμαρτυρία, το Υπουργείο εξέδιδε ανακοίνωση απαντώντας στους γονείς, με επτά σημεία.
Όπως αναφέρει το Υπουργείο «η δραστηριοποίηση σχολικών βοηθών/συνοδών για την εξυπηρέτηση μαθητών/μαθητριών στα σχολεία δεν εξαρτάται από διοικητικές αποφάσεις ή αποφάσεις πολιτικής. Αλλά διέπεται από νομοθεσία και συγκεκριμένες διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτή. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι υποβάλλονται ατομικές αιτήσεις οι οποίες εξετάζονται από επιτροπές στις οποίες, εκτός των διοικητικών παραγόντων, συμμετέχουν και ειδικοί. Στη βάση αυτών των αποφάσεων το ΥΠΠΑΝ διαθέτει υπηρεσίες σχολικών βοηθών/συνοδών μέσω των κατά τόπους Σχολικών Εφορειών».
Σημειώνει εξάλλου ότι, «τυχόν απόψεις, εισηγήσεις ή και αιτήματα που διατυπώνονται, υποδεικνύοντας αλλαγή των διαδικασιών, προϋποθέτουν και την αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου».
Το ΥΠΠΑΝ, συνεχίζει, «εξετάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα εισηγήσεις για κάποιες απαραίτητες τροποποιήσεις στη νομοθεσία. Για τον σκοπό αυτό, εκτός της συνεργασίας με ειδικούς εμπειρογνώμονες, θα υπάρξει σύντομα ενημέρωση και συνεργασία με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας».
Επισημαίνει ακόμα ότι, «σε αυτή την κατεύθυνση έχει ληφθεί Απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για τη σύσταση ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να επανεξεταστεί και ενδεχομένως να αναθεωρηθεί η πλαισίωση των μαθητών/μαθητριών που εντάσσονται στην Ειδική Εκπαίδευση».
Τονίζει ακόμα πως, «μεταξύ των θεμάτων που εγείρονται σχετικά με τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, αναφέρονται ενδεικτικά η επιστημονική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της παρεχόμενης ειδικής εκπαίδευσης, τα απαραίτητα προσόντα και τυχόν επιμόρφωση των σχολικών βοηθών/συνοδών, η ενίσχυση των επιτροπών κρίσεως με σχετικές ειδικεύσεις, κ.ά».
Όπως αναφέρει, «τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην περαιτέρω βελτίωση της Ειδικής Εκπαίδευσης, για την οποία η Πολιτεία δίνει τη δέουσα σημασία και ολοένα και περισσότερους πόρους, δεν είναι τόσο ο αριθμός των διαθέσιμων συνοδών, όσο θέματα που άπτονται της επιστημονικής στελέχωσης, της περαιτέρω ενίσχυσης των Ειδικών Σχολείων, καθώς και σημαντικά κενά στις διαδικασίες, όπως για παράδειγμα η κρίση κατά πόσο μαθητές/μαθήτριες πρέπει να εντάσσονται στις ειδικές μονάδες ή στα Ειδικά Σχολεία κ.ο.κ».
Καταλήγοντας, λέει ότι, «το ΥΠΠΑΝ θα προωθήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα σχετικές προτάσεις για τροποποίηση και βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου».