Εκπαίδευση
Στη σκιά της πανδημίας ηχεί σήμερα το πρώτο κουδούνι για Γυμνάσια και Λύκεια
Πηγή: sigmalive.com
Το πρώτο κουδούνι, που σημαίνει την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ηχεί σήμερα και τα σχολεία γεμίζουν με τις χαρούμενες φωνές των μαθητών και μαθητριών όλων των τάξεων των Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς και των σχολείων Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΤΕΕΚ). Μιας σχολικής χρονιάς που διέπεται από Υγειονομικά Πρωτόκολλα.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα κατανεμηθούν σε τάξεις/τμήματα, θα πάρουν βιβλία και ωρολόγιο πρόγραμμα και στη συνέχεια θα αρχίσουν μαθήματα.
Οι εκπαιδευτικοί παρουσιάστηκαν στις σχολικές μονάδες για ανάληψη καθηκόντων την Τετάρτη, 1η Σεπτεμβρίου 2021. Η στελέχωση των σχολείων είναι πλήρης. Οι διευθύνσεις των σχολείων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς είναι έτοιμες για να υποδεχτούν τα παιδιά στα θρανία. Έχουν μεριμνήσει εξάλλου για την εφαρμογή των μέτρων υγειονομικής προστασίας, όπως προβλέπεται στο σχετικό Πρωτόκολλο, ούτως ώστε τα σχολεία να αποτελέσουν υγειονομικά ασφαλείς χώρους.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, στόχος είναι όμως να ισχύσουν και γενικότερα συνθήκες ασφάλειας στα σχολεία, για αυτό τον λόγο το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας επισημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνουν δεκτές στα σχολεία συμπεριφορές μικρής μερίδας μαθητών οι οποίοι ορισμένες φορές παρεκτρέπονται και προβαίνουν σε ενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών, με την επίκληση κάποιου «εθίμου της πρώτης ημέρας».
Το Υπουργείο Παιδείας καλεί τους γονείς να προτρέψουν τα παιδιά τους να αποφύγουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις για να αποφευχθεί και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από πλευράς των σχολείων.
Στο μεταξύ, ο Υπουργός Παιδείας θα επισκεφτεί το πρωί το Γυμνάσιο Ακρόπολης με την ευκαιρία της έναρξης των μαθημάτων στη Μέση Γενική και Μέση Τεχνική Εκπαίδευση και μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, αναμένεται να επισκεφτεί το Λύκειο Παλιομετόχου.
Σε μήνυμά του με την ευκαιρία της έναρξης της σχολικής χρονιάς 2021-2022, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η πανδημία συνεχίζει να μας πολιορκεί, αλλά τώρα μάθαμε με ποιο τρόπο μπορούμε να προστατευτούμε.
«Γνωρίζουμε τους κανόνες που πρέπει να τηρούμε. Επιπλέον διαθέτουμε τώρα πια και την επιστημονική λύση, το εμβόλιο που μας προστατεύει από τον ιό. Εφόσον μπορούμε όλοι να είμαστε εμβολιασμένοι, περιορίζουμε στο ελάχιστο τον κίνδυνο να νοσήσουμε και το σχολείο μπορεί να λειτουργεί απερίσπαστα. Για να μπορέσουμε να αφοσιωθούμε στη μάθηση, τη δημιουργική ενασχόληση και όλες τις σχολικές δραστηριότητες. Το σχολείο, που είναι χώρος της μάθησης και της επιστημονικής γνώσης, βρίσκεται στην πλευρά της επιστήμης και της ιατρικά έγκριτης λύσης απέναντι στη νόσο. Τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές και οι μαθήτριες πρέπει να επωφεληθούμε από τη δυνατότητα δωρεάν εμβολιασμού. Το οφείλουμε ο καθένας στον εαυτό του και στην υγεία του, το οφείλουμε όμως και στους άλλους γύρω μας, στην κοινότητα του σχολείου μας και στην οικογένειά μας», σημειώνει.
Εξέφρασε, παράλληλα, την ευχή αυτή η νέα σχολική χρονιά να κυλήσει ομαλά, με όσο γίνεται λιγότερες επιπτώσεις από την πανδημία.
«Στόχος μας είναι και φέτος να εφαρμόσουμε με επιμέλεια το Υγειονομικό Πρωτόκολλο, όπως αυτό ορίστηκε από τους ειδικούς επιστήμονες και τις Αρχές. Ταυτόχρονα, είναι κρίσιμο να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εμβολιαστική κάλυψη ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς και σε μαθητές. Θέλουμε και πάλι το σχολείο να αναδειχτεί ένας υγειονομικά ασφαλής χώρος και να λειτουργήσει εύρυθμα και αποτελεσματικά. Λειτουργούμε, όπως και σε όλους τους άλλους χώρους, με το Υγειονομικό Πιστοποιητικό SafePass. Η υγειονομική ασφάλεια, που είναι αδήριτη ανάγκη, δεν είναι παρά η προϋπόθεση. Ιδιαίτερος δικός μας στόχος παραμένει η μόρφωση, η μάθηση και η πνευματική και ψυχική καλλιέργεια», προσθέτει.
Μέση Γενική Εκπαίδευση
Κατά τη νέα σχολική χρονιά 2021-2022, θα λειτουργήσουν συνολικά 113 σχολεία Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, εκ των οποίων 63 Γυμνάσια (με μόνο γυμνασιακό κύκλο), 38 Λύκεια και 8 εξατάξια σχολεία με πλήρη γυμνασιακό και λυκειακό κύκλο, συμπεριλαμβανομένου και του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, θα λειτουργήσουν πέντε Εσπερινά Γυμνάσια- Λύκεια, στα οποία οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Επιπρόσθετα, αναμένεται ότι κατά τη νέα σχολική χρονιά θα φοιτήσουν συνολικά 40.800 μαθητές και μαθήτριες, εκ των οποίων οι 23.200 θα φοιτήσουν στον γυμνασιακό κύκλο και οι 17.600 στον λυκειακό κύκλο, ενώ για φέτος το σύνολο των εκπαιδευτικών της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης που αναμένεται να υπηρετήσουν ανέρχεται στους 6.380.
Υπενθυμίζεται ότι τη σχολική χρονιά 2021-2022 επεκτείνεται και για τη Γ΄ Λυκείου η αξιολόγηση του μαθητή στο πλαίσιο των τετραμήνων, σύμφωνα με τους περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (Τροποποιητικούς)(Αρ.2) Κανονισμούς του 2020, εφαρμόζοντας παράλληλα τον διαχωρισμό των Απολυτήριων και Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης.
Μέση Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, οι Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΤΕΣΕΚ) θα στελεχώνονται με 675 περίπου εκπαιδευτικούς και θα φοιτούν σε αυτές, σύμφωνα με δεδομένα του Υπουργείου, περίπου 4.720 μαθητές/μαθήτριες στην πρωινή φοίτηση και 350 μαθητές/μαθήτριες στις Εσπερινές Σχολές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
Η Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΤΕΕΚ), στο πλαίσιο του Συστήματος Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΣΤΕΕΚ), προσφέρει προγράμματα δευτεροβάθμιας, δεύτερης ευκαιρίας, δια βίου και ανώτερης επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση ΜΤΕΕΚ προσφέρει τα ακόλουθα πέντε προγράμματα: Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΜΤΕΕ), Εσπερινές Σχολές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΣΤΕΕ), Σύστημα Μαθητείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΣΜΕΕΚ), Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – ΜΙΕΕΚ και Προγράμματα Δια Βίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΠΔΒΕΕΚ).
Στη Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση συμπεριλαμβάνονται η πρωινή φοίτηση και η φοίτηση στις Εσπερινές Σχολές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΣΤΕΕ), οι οποίες αποτελούν σχολεία δεύτερης ευκαιρίας και απευθύνονται σε ενήλικες που δεν έχουν ολοκληρώσει τη Μέση Εκπαίδευση.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022 θα λειτουργήσουν 11 Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΤΕΣΕΚ) παγκύπρια, 2 Λύκεια και ΤΕΣΕΚ (μικτά σχολεία) στην Πόλη Χρυσοχούς και στην Έμπα, 2 τμήματα ΜΤΕΕ σε σχολεία Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης στον Αγρό και στο Όμοδος και 5 Εσπερινές Σχολές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΣΤΕΕ) στη Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.
Σημειώνεται ότι κατά τη φετινή σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά σε όλες τις Εσπερινές Σχολές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης παγκύπρια και οι τρεις τάξεις (Α΄, Β΄ και Γ΄).
Κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022 θα λειτουργήσουν οι ακόλουθοι Κλάδοι ΜΤΕΕ: Μηχανολογίας (Θεωρητική και Πρακτική Κατεύθυνση), Ηλεκτρολογίας και Ηλεκτρονικών Εφαρμογών (Θεωρητική και Πρακτική Κατεύθυνση), Αρχιτεκτονικής και Πολιτικής Μηχανικής (Θεωρητική Κατεύθυνση), Δομικών Έργων και Κατασκευών (Πρακτική Κατεύθυνση), Εφαρμοσμένων Τεχνών (Θεωρητική και Πρακτική Κατεύθυνση), Γεωπονίας (Θεωρητική και Πρακτική Κατεύθυνση), Υπηρεσιών (Θεωρητική και Πρακτική Κατεύθυνση), Λειτουργίας και Διαχείρισης Μονάδων Φιλοξενίας (Θεωρητική Κατεύθυνση), Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Επαγγελμάτων (Πρακτική Κατεύθυνση), Βιομηχανικού Σχεδιασμού (Θεωρητική Κατεύθυνση), Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων (Θεωρητική Κατεύθυνση), Αισθητικής – Κομμωτικής (Θεωρητική και Πρακτική Κατεύθυνση), Αμπελουργίας – Οινοποιίας (Θεωρητική Κατεύθυνση).
Εξάλλου, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, το Σύστημα Μαθητείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης περιλαμβάνει τα ακόλουθα επίπεδα:
Προπαρασκευαστική Μαθητεία
Η Προπαρασκευαστική Μαθητεία απευθύνεται σε παιδιά 14-16 χρόνων που δεν έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία όλες τις βαθμίδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης και παρέχει τη δυνατότητα σ’ αυτά να καλύψουν τις μαθησιακές τους αδυναμίες.
Δεν στοχεύει στην απόκτηση εξειδίκευσης για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και λειτουργεί κυρίως ως δίχτυ ασφάλειας, προστασίας και στήριξης των παιδιών.
Κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022, η Προπαρασκευαστική Μαθητεία θα λειτουργήσει στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου με περίπου 50 μαθητές/μαθήτριες.
Κεντρικός Κορμός Μαθητείας
Ο Κεντρικός Κορμός Μαθητείας, έχει τριετή διάρκεια και απευθύνεται σε νέους 15-21 χρόνων που ολοκληρώνουν όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ή συμπληρώνουν την Προπαρασκευαστική Μαθητεία, ή εγκαταλείπουν το Λύκειο ή την Τεχνική Σχολή χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών τους.
Στους νέους αυτούς δίνεται η δυνατότητα απόκτησης δεξιοτήτων για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, παράλληλα με την περαιτέρω ανάπτυξη γλωσσικών, αριθμητικών και άλλων ικανοτήτων.
Τα προγράμματα του Κεντρικού Κορμού Μαθητείας παρέχουν εναλλασσόμενη πρακτική και θεωρητική κατάρτιση.
Οι μαθητευόμενοι εξασκούνται στη βιομηχανία, όπου αμείβονται για την εργασία τους, για τρεις ημέρες την εβδομάδα και παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα σε Τεχνική και Επαγγελματική Σχολή Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για δύο ημέρες την εβδομάδα.
Κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022, στον Κεντρικό Κορμό του Συστήματος Μαθητείας θα φοιτήσουν περίπου 200 μαθητευόμενοι/ες.
Ο Κεντρικός Κορμός του Συστήματος Μαθητείας θα λειτουργήσει στις ακόλουθες ΤΕΣΕΚ: Α΄ ΤΕΣΕΚ Λευκωσίας, Α΄ ΤΕΣΕΚ Λεμεσού, Β΄ ΤΕΣΕΚ Λεμεσού, Γ΄ ΤΕΣΕΚ Λεμεσού, ΤΕΣΕΚ Αγίου Λαζάρου, Λάρνακας, ΤΕΣΕΚ Πάφου.
Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – ΜΙΕΕΚ
Τα ΜΙΕΕΚ ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τον Νοέμβρη του 2012 και πιστοποιήθηκαν ως Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙ.Π.Α.Ε.) τον Απρίλη του 2017.
Στεγάζονται σε υφιστάμενες Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αξιοποιώντας με αυτό τον τρόπο την υλικοτεχνική υποδομή των Σχολών.
Λειτουργούν στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου, κάτω από την ευθύνη και εποπτεία της Διεύθυνσης Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, κατά τη σχολική χρονιά 2021-2022, στη Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – MIEEΚ θα φοιτήσουν περίπου 400 σπουδαστές/σπουδάστριες.
Θα προσφερθούν τα ακόλουθα διετή Προγράμματα Σπουδών, τα οποία οδηγούν στην απόκτηση Διπλώματος Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης:
Λευκωσία: Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική, Ηλεκτρομηχανολογικές-Ψυκτικές Εγκαταστάσεις στη Βιομηχανία, Γαλακτοκομία – Τυροκομία, Βιομηχανικοί και Οικιακοί Αυτοματισμοί.
Λεμεσός: Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική, Ηλεκτρομηχανολογικές-Ψυκτικές Εγκαταστάσεις στη Βιομηχανία, Διαχείριση Αγορών και Προμηθειών – Ναυτιλιακά, Βιολογικές Κηπευτικές Καλλιέργειες, Μαγειρικές Τέχνες, Τέχνες Εστίασης.
Λάρνακα: Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική, Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών, Τεχνολογία CNC – Ξυλουργική Βιομηχανία.
Πάφος: Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική, Δίκτυα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Επικοινωνιών, Βιολογικές Κηπευτικές Καλλιέργειες.
Προγράμματα Δια Βίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
Εξάλλου, στο πλαίσιο της λειτουργίας των Προγραμμάτων Δια Βίου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, προσφέρονται μονοετή και τριετή προγράμματα, τα οποία αποσκοπούν στη συνεχή επιμόρφωση άνεργων ή εργαζόμενων ατόμων που επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Τα μονοετή προγράμματα οδηγούν στην απόκτηση Πιστοποιητικού Παρακολούθησης, ενώ τα τριετή προγράμματα οδηγούν στην απόκτηση Απολυτηρίου Βραδινών Μαθημάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Τα Προγράμματα Δια Βίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης προσφέρονται παγκύπρια στις εγκαταστάσεις των Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Μερικές από τις ειδικότητες που προσφέρονται είναι: Μηχανική Αυτοκινήτων, Υδραυλικές, Θερμικές και Ψυκτικές Εγκαταστάσεις, Συντήρηση Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού Ξενοδοχείων, Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις, Μαγειρική – Τραπεζοκομία, Γεωπονία, Ξυλουργική –Επιπλοποιία, Οικοδομική (Δομικά Έργα).