Γενικά
Καφές, γάλα και ψωμί από…χρυσάφι-Εκτοξεύονται οι τιμές
Για πολλούς μήνες ακόμα και κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς θα παραμείνουν αισθητές οι αυξήσεις στις τιμές βασικών ειδών στο λιανεμπόριο.
Από τον Ιούλιο του 2021 και έπειτα οι αυξήσεις στις τιμές έγιναν αντιληπτές στις τσέπες των καταναλωτών, καθώς μέχρι τον Ιούνιο προμηθευτές και λιανέμποροι απορροφούσαν σχεδόν στην ολότητά τους τις αυξήσεις που προέκυψαν σε διεθνές επίπεδο, ένεκα της πανδημίας.
Από την άλλη, ο έντονος ανταγωνισμός στο λιανικό εμπόριο τροφίμων λειτουργεί για την ώρα προς όφελος του καταναλωτή, καθώς οι καταστηματάρχες προχωρούν με φειδώ και με σοβαρό προβληματισμό στις οποιεσδήποτε μικρές αυξήσεις.
Διαβάστε ακόμα:
Πόσο «αγγίζει» την Κύπρο ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής
Η επιχείρηση Ομόνοια που ενδιαφέρει τον J. Christodoulou
Ωστόσο, το παγκόσμιο πλέον φαινόμενο της ταυτόχρονης εκτόξευσης τιμών σε πρώτες ύλες, ναύλα και καύσιμα, δεν φαίνεται να έχει τέλος, με τις αυξήσεις στις τιμές ειδών πρώτης ανάγκης στην κυπριακή αγορά να αναμένεται ότι θα συντροφεύουν τους καταναλωτές τουλάχιστον μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Διαβάστε ακόμη:
Σε αυτούς τους τομείς καλπάζει η ακρίβεια στο λιανεμπόριο
Ήρθαν για να μείνουν οι αυξήσεις-φωτιά στο λιανεμπόριο
Αυξήσεις στο άμεσο μέλλον
Στην τριπλή συγκυρία αυξήσεων, έρχονται να προστεθούν αστάθμητοι παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, η οποία κατάφερε για παράδειγμα να περιορίσει την παραγωγή καφέ σε χώρες, όπως η Βραζιλία, καθώς και η έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Μιλώντας στο InBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου τόνισε ότι όλοι οι παράγοντες συνέβαλαν σε αυξήσεις κόστους, οι οποίες αναπόφευκτα θα μεταφερθούν στους καταναλωτές.
Εξήγησε ακόμα ότι κάποιες αυξήσεις στις τιμές υπάρχουν ήδη στην αγορά, κάποιες άλλες δεν έχουν ακόμα επιβληθεί, ενώ σε κάποια προϊόντα οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω.
Ενδεικτικά, λόγω της ελλιπούς παραγωγής σιτηρών, στο επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι η αύξηση στην τιμή προϊόντων, όπως ψωμί και μακαρόνια, θα κυμανθεί γύρω στο 15%-20%.
Οι αυξήσεις στην τιμή ζωοτροφών που εισάγονται από Κίνα φτάνουν το 20%, ενώ η μικρή αύξηση της τάξεως του 3%-4% που έχει ήδη επιβληθεί στον καφέ θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη το προσεχές διάστημα.
Παρόλο που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί, εντούτοις σχεδόν δεδομένη θεωρείται η επερχόμενη αύξηση στην τιμή του γάλακτος, ενώ κατά 11% αναμένεται να αυξηθεί η τιμή του αλευριού.
Κατ’ επέκταση, αναπόφευκτες θα πρέπει να θεωρούνται οι αυξήσεις σε είδη αρτοποιείου, μπισκότα και άλλα παρεμφερή προϊόντα.
Σε αυτούς τους τομείς θα υπάρξουν ελλείψεις
Όσον αφορά την ένδυση και την υπόδηση, η εκτόξευση ναύλων ενδέχεται να οδηγήσει τους εισαγωγείς σε δεύτερες σκέψεις, επηρεάζοντας μελλοντικά την ποικιλία και τη διαθεσιμότητα του στοκ στην κυπριακή αγορά και κατ’ επέκταση τις τιμές.
Πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο τομέας της τεχνολογίας, ιδιαίτερα οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς τα εργοστάσια έχουν δώσει έμφαση στα premium προϊόντα, μειώνοντας την παραγωγή στα προϊόντα μέσης τιμής.
«Πιθανόν το απόθεμα στα προϊόντα μέσης τιμής να μειωθεί ή ακόμα και να εκλείψει μετά το Black Friday και ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων, οπόταν και θα διαφανεί κατά πόσο μπορούν οι προμηθευτές να ανταποκριθούν στον όγκο παραγγελιών από λιανεμπόρους», επεσήμανε σχετικά ο κ. Αντωνίου.
Τροχοπέδη στην ανάπτυξη η έλλειψη προσωπικού
Από την έλλειψη προσωπικού υποφέρουν αρκετοί κλάδοι της οικονομίας, ανάμεσά τους και το λιανεμπόριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται ότι τετραψήφιος αριθμός κοινοτικών που εργάζονταν σε κομβικούς τομείς της οικονομίας έχουν αποχωρήσει από την Κύπρο από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα.
Η σοβαρή έλλειψη προσωπικού φαίνεται να στέκεται εμπόδιο και τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας, δοκιμάζοντας τις αντοχές των επιχειρήσεων.
«Μπορεί με τα εύστοχα σχέδια στήριξης της απασχόλησης να έχουν διατηρηθεί οι θέσεις εργασίας, αλλά η έλλειψη εργατικών χεριών αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη, καθώς το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, με το οποίο είναι αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις, οξύνεται και επιδεινώνεται καθημερινά», σημείωσε στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ.
Για κάποιες θέσεις εργασίας δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, ούτε από Κύπριους ούτε από κοινοτικούς. Στο πλαίσιο αυτό, οι λιανέμποροι ζητούν να επισπευσθεί η έκδοση αδειών απασχόλησης πολιτών από τρίτες χώρες.
Χαιρετίζοντας την επίσπευση της διαδικασίας εργόδοτησης αιτητών πολιτικού ασύλου, ο ΠΑΣΥΛΕ προκρίνει την άμεση λήψη μέτρων από πλευράς κυβέρνησης που θα διευκολύνουν την απασχόληση εργαζομένων από τρίτες χώρες.