Κοινωνία

Επιτέλους δικαίωση εκπαιδευτικών με αναπηρίες

Το Διοικητικό Δικαστήριο έπειτα από δικαστική μάχη που κράτησε οκτώ χρόνια, δικαίωσε εκπαιδευτικούς με αναπηρίες, οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για την παράλειψη του υπουργείου Παιδείας να οργανώσει προγράμματα προϋπηρεσιακής κατάρτισης για τους εκπαιδευτικούς αυτούς, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι από το 2010 στους Ειδικούς Πίνακες Διοριστέων Εκπαιδευτικών με Αναπηρίες με βάση το Νόμο 146(Ι)/2009.

Σημειώνεται ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος προϋπηρεσιακής κατάρτισης υποψηφίων εκπαιδευτικών, αποτελεί προϋπόθεση και/ή προσόν για διορισμό στη Μέση Εκπαίδευση με βάση τον Ειδικό Κατάλογο. Άρα, η μη διοργάνωση του προγράμματος επηρέασε τον διορισμό εκπαιδευτικών.

Όπως αναφέρεται σε σημείωμα του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Λειτουργών με Αναπηρίες (ΣΕΛΕΚ), το υπουργείο Παιδείας δεν έκρινε σκόπιμο να εισηγηθεί τη διοργάνωση Προγράμματος για προυπηρεσιακή κατάρτιση για τα έτη 2013-2014 και 2014-2015. Αυτό αυθαίρετα δεν επέτρεψε κατά τους διορισμούς που έγιναν στη συνέχεια, να διοριστούν και άτομα, όπως οι αιτητές, με αναπηρίες, γι’ αυτό και η προσφυγή τους κρίθηκε αναγκαία από τον Δικηγορικό οίκο Α. Σ. Αγγελίδης Δ.Ε.Π.Ε.

Το Διοικητικό Δικαστήριο με την απόφασή του έκρινε ότι, με βάση τον περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα (Ειδικές Διατάξεις) Νόμο δημιουργήθηκε οφειλόμενη ενέργεια, όπως «κάθε φορά» που θα πληρώνονταν θέσεις θα προσλαμβάνονται και άτομα με αναπηρίες σε ποσοστό 10% των υπό πλήρωση θέσεων. Η μη διοργάνωση όμως, προγράμματος προϋπηρεσιακής κατάρτισης, ειδικά για άτομα με αναπηρίες, επέφερε αποκλεισμό των Αιτητών από τη δυνατότητα να είναι προσοντούχοι υποψήφιοι και έτσι δεν εφαρμόστηκε η αναλογία 10% υπέρ τους.

Η υποχρέωση για διοργάνωση του προγράμματος κατάρτισης ήταν συνεχής κατά τον Νόμο και ήταν ανεξάρτητη από τις γενικότερες αποφάσεις που λαμβάνονταν μέχρι τότε που δεν υπήρχε η πρόβλεψη για ποσοστό 10% (πριν δηλαδή τον καταρτισμό ειδικών καταλόγων). Η διοίκηση όφειλε, να πετύχει αυτή την προϋπόθεση του Νόμου προς «εξίσωση των ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρίες», γιατί δέσμευαν επίσης οι Πρότυποι Κανόνες αναφορικά με την εξίσωση των ευκαιριών για τα Άτομα με Αναπηρίες, με βάση το Ψήφισμα αρ. 48/96 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες».

Σχετικά νέα

X
Translate »