Γενικά
Φεύγουν τα διυλιστήρια αλλά έρχεται τροχαία κίνηση
Πηγή: philenews.com
Η ανάπτυξη της περιοχής όπου βρίσκονταν οι αποθήκες καυσίμων στα Λειβάδια Λάρνακας θα επιφέρει και ετήσια αύξηση στη διακίνηση οχημάτων, η οποία θα προστεθεί στην αύξηση της τροχαίας κίνησης που θα προκληθεί από την υλοποίηση του έργου βελτίωσης του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας από τον Ναυτικό Όμιλο μέχρι τον κόμβο προς Πύλα.
Συγκεκριμένα, σε σχετικό έγγραφο αναφέρεται ότι, σύμφωνα με το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Λάρνακας και την ετήσια απογραφή τροχαίας κίνησης το 2020, η μέση ημερήσια κυκλοφορία για τα τμήματα από τον Ναυτικό Όμιλο (αρχή όδευσης έργου) ώς την έξοδο προς Ορόκλινη και από την έξοδο της Ορόκλινης μέχρι την έξοδο προς Πύλα, ήταν 13.600 και 8.500 οχήματα, αντίστοιχα. Με τη λειτουργία του έργου υπολογίζεται ετήσια αύξηση κυκλοφορίας σε ποσοστό 2%, η οποία αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω λόγω της μελλοντικής ανάπτυξης της περιοχής σύμφωνα με το Σχέδιο Περιοχής για την περιοχή εγκαταστάσεων αποθηκών πετρελαιοειδών και υγραερίου στην περιοχή Λειβάδια της επαρχίας Λάρνακας. Για το τμήμα από τον Ναυτικό Όμιλο προς την έξοδο της Ορόκλινης η πρόβλεψη κυκλοφορίας των ειδικών για τα έτη 2023, 2025 και 2030 εκτιμάται σε 14.400, 15.000 και 16.500 οχήματα την ημέρα. Όσον αφορά το δεύτερο τμήμα από την έξοδο Ορόκλινης μέχρι την έξοδο προς Πύλα, η ετήσια πρόβλεψη κυκλοφορίας για τα έτη 2023, 2015 και 2030 υπολογίστηκε στα 9.100, 9.400 και 10.400 οχήματα την ημέρα.
Το έργο του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας απασχόλησε τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες όχι μόνο σε σχέση με την τροχαία κίνηση αλλά και για το γεγονός ότι κατά μήκος του δρόμου υπάρχουν σημεία στα οποία διαβιούν από χέλια μέχρι και πουλιά, τα οποία θα έπρεπε να προστατευθούν.
Συγκεκριμένα, στο σημείο όπου θα εκτελεστούν έργα κατασκευής / αναβάθμισης των οχετών όμβριων υδάτων υπάρχουν καταγραφές του είδους Anguilla anguilla (Ευρωπαϊκό χέλι όπου σύμφωνα με την IUCN χαρακτηρίζεται ως «Κρισίμως Κινδυνεύον»). Το ευρωπαϊκό χέλι είναι το μοναδικό ιθαγενές είδος ψαριού που απαντάται στα ποτάμια της Κύπρου. Ενώ στο παρελθόν το χέλι είχε ευρεία εξάπλωση στα υδάτινα συστήματα της Κύπρου, σήμερα η λίμνη Ορόκλινης και τα δύο υδατορέματα στα οποία προτείνονται οι οχετοί είναι μερικές από τις λίγες περιοχές που απομένουν στο νησί όπου εξακολουθούν να υπάρχουν πληθυσμοί χελιών.
Η περιοχή χωροθέτησης του έργου είναι παραθαλάσσια και σε απόσταση 250 μέτρων βρίσκεται και η περιοχή του δικτύου Natura 2000 (Λίμνη Ορόκλινης), η οποία χαρακτηρίστηκε επίσης ως «Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά»
Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου θα χρειαστεί να αποκοπούν 150 δέντρα τα οποία θα αντικατασταθούν με άλλα. Σε αυτά περιλαμβάνονται ένα πεύκο, 22 ευκάλυπτοι, 7 ελιές, 40 φοινικιές, 30 αροδάφνες, 1 κυπαρίσσι, 13 καζουαρίνες, 2 συκιές, 1 λεμονιά και 33 καλλωπιστικοί θάμνοι διαφόρων ειδών). Αντίστοιχα, με το έργο θα φυτευτούν 177 νέα δέντρα (μαστιχιά, τρεμιθιά, μαχραίριο, συκαμινιά κ.α.).