Aστυνομικά νέα
Με αυτές τις τέσσερεις απάτες προσπαθούν να «ψαρέψουν» Κύπριους πολίτες
Πηγή: alphanews.live
Άλλο ένα πρόβλημα προστίθεται στη «λίστα» με τις συνέπειες που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού.
Το τελευταίο διάστημα, αρκετές είναι οι τηλεφωνικές/διαδικτυακές απάτες που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι δράστες άλλοτε προσποιούνται εταιρείες, άλλοτε τραπεζικά ιδρύματα ενώ κάποιες φορές «εκπροσωπούν» Διεθνής Οργανισμούς της Αστυνομίας.
Ανδρέας Αναστασιάδης – Υπεύθυνος Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
«Η Αστυνομία Κύπρου και συγκεκριμένα η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχεται ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο μπορώ να πω, αρκετά παράπονα από διάφορους χρήστες του διαδικτύου ή και κατόχους τηλεφωνίας, παράπονά/αναφορές ότι υπάρχει σε συστηματική βάση η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή μέσω τηλεφώνου, οι οποίες οδηγούν σε ηλεκτρονικές απάτες.»
Το sms για «διαγωνισμούς», «κληρονομιά» και «ταχυδρομικά πακέτα»
Μια από τις πιο συχνές διαδικτυακές απάτες που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους μήνες, αφορούν δήθεν διαγωνισμούς, κληρονομιές ή και ταχυδρομικά πακέτα.
Ανδρέας Αναστασιάδης – Υπεύθυνος Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
«Συγκεκριμένα, οι χρήστες του διαδικτύου δέχονται αρκετά μηνύματα τύπου fishing, οι οποίες οδηγούν σε ηλεκτρονικές απάτες. Αναφέρουν πχ ότι έχουν κερδίσει έναν διαγωνισμό, ή έχουν κληρονομήσει μια περιουσία από κάποιο πρόσωπο, το οποίο βρίσκεται στο εξωτερικό ή ότι περιμένουν πακέτα μέσω ταχυδρομείου ή μέσω εταιρειών μεταφορών και παρόμοιας φύσης μηνύματα, τα οποία όπως εξακριβώθηκε είναι απατηλά.»
Σκοπός τους, σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, είναι να ξεγελάσουν το κοινό και να ζητήσουν από τους χρήστες να πατήσουν σε ένα επισυναπτόμενο αρχείο ή να ακολουθήσουν ένα σύνδεσμο, το γνωστό ως CyberLink.
Το μήνυμα από την «τράπεζα»
Την ίδια ώρα, αν έχεις λάβει μήνυμα από την «τράπεζά» σου, η οποία σε ενημερώνει πως έχει παραβιαστεί ο λογαριασμός σου και σε καλεί να πατήσεις σε κάποιο link…τότε πρέπει να γνωρίζεις πως πρόκειται για απάτη.
Σύμφωνα με τον Υπεύθυνο του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αν πατήσεις στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο, τότε πολύ πιθανόν να χαθούν ή να κλαπούν τα χρήματα που έχεις στον λογαριασμό σου…
Ανδρέας Αναστασιάδης – Υπεύθυνος Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
«Επίσης τα άλλα μηνύματα που υπάρχουν είναι ότι προσποιούνται κάποιοι ότι αντιπροσωπεύουν μια τράπεζα ή άλλο χρηματοοικονομικό οργανισμό. Αναφέρουν πχ ότι έχει παραβιαστεί ο προσωπικός μας λογαριασμός στην τράπεζα και τους καλούν να πατήσουν ένα ηλεκτρονικό σύνδεσμο να διορθωθεί η όλη κατάσταση.»
Το τηλεφώνημα από την «Microsoft»
Ταυτόχρονα, υπάρχουν και αυτοί που καλούν δήθεν από κυπριακούς αριθμούς, ανυποψίαστους πολίτες και μιλώντας τους στα αγγλικά, αναφέρουν πως εκπροσωπούν την εταιρεία Microsoft.
Συγκεκριμένα, ενημερώνουν τους πολίτες, ότι ο ηλεκτρονικός τους υπολογιστής έχει υποστεί βλάβη και τους καλούν όπως παραχωρήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή, για να τους επιδιορθώσουν το πρόβλημα.
Ανδρέας Αναστασιάδης – Υπεύθυνος Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
«Αν δώσουμε πρόσβαση του ηλεκτρονικού μας υπολογιστεί σε άλλα πρόσωπα, αντιλαμβάνεστε ότι μπορούν να πάρουν όλα τα δεδομένα μας από τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή και αν υπάρχει πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό να κλέψουν χρηματικά ποσά.»
Η κλήση από την «Interpol»
Μάλιστα, κάποιοι έχουν το θάρρος να προσποιηθούν μέχρι και την Interpol.
Οι επιτήδειοι σε αυτή την περίπτωση, καλούν το κοινό να δώσει πρόσβαση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για να επιθεωρήσει και διορθώσει, δήθεν την παράνομη πράξη που έγινε από Κύπριους χρήστες.
Ανδρέας Αναστασιάδης – Υπεύθυνος Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
«Όλα αυτά είναι επικίνδυνα, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, εάν λάβουμε τέτοιου είδους μηνύματα ή οποιαδήποτε τηλεφωνήματα, το σλόγκαν μας είναι «μην απαντήσετε, μην δώσετε τέτοια πρόσβαση…Να επικοινωνούμε πάντοτε με τον πραγματικό οργανισμό, δηλαδή αν πρόκειται για τράπεζα να μιλούμε απευθείας εμείς με την τράπεζα μας και να τους ρωτούμε αν υπάρχει τέτοια είδους περίπτωση ότι έχει επηρεαστεί ο λογαριασμός μας και να προσπαθούμε να λύσουμε το τυχόν πρόβλημα μας, μέσω της πραγματικής πηγής.»
Μπορεί τα πιο πάνω φαινόμενα πάντοτε να υπήρχαν, ωστόσο το τελευταίο διάστημα παρατηρείτε μια ανησυχητική αύξηση.
Καθοριστικό παράγοντα στην αύξηση αυτή, διαδραμάτισε η πανδημία σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, αφού όλοι περιοριστήκαμε στα σπίτια μας και κάποιοι θέλησαν να το εκμεταλλευτούν αυτό, για να επωφεληθούν!
Το πρόβλημα με τους δράστες και οι ενέργειες της Αστυνομίας
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί εύκολα να λυθεί το πρόβλημα με τις διαδικτυακές/ηλεκτρονικές απάτες. Και αυτό, γιατί οι δράστες προέρχονται κυρίως από χώρες της Ασίας, με τις αστυνομικές Αρχές στην περιοχή, να μην συνεργάζονται και να μην δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία.
Ανδρέας Αναστασιάδης – Υπεύθυνος Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
«Έχουμε επικοινωνία με αντίστοιχα γραφεία στην Ευρώπη κυρίως ΄(όπως Interpol, Europol), και αυτοί όλοι αναφέρουν ότι πράγματι από τις χώρες της Ασίας γενικά ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη παραχώρηση στοιχείων.Αντιλαμβάνεστε ότι και εμείς δεν μπορούμε να έχουμε αυτά τα στοιχεία που χρειάζονται αλλά όλοι στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι στη διάθεση του κοινού για οποιαδήποτε βοήθεια που αφορά τη συγκεκριμένη μορφή εγκλήματος.»
Στα θετικά πάντως, μπορεί να σημειωθεί το γεγονός ότι οι πλείστοι πολίτες πλέον, άρχισαν να υποψιάζονται τον τρόπο δράσης αυτών των επιτηδείων και δεν δίνουν εύκολα τα στοιχεία τους.
Ανδρέας Αναστασιάδης – Υπεύθυνος Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
«Τρέχουμε μια εκστρατεία με την ονομασία «ΑΣΠIS». Μπορεί να πω ότι έχουμε πετύχει γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι πλέον οι χρήστες του διαδικτύου εδώ στην Κύπρο, ακόμα και οι κάτοχοι τηλεφώνων, είναι πλέον υποψιασμένοι. Υπάρχουν και πρόσωπα βέβαια που έχουν υποστεί κάποια ζημιά, αλλά βλέπουμε με ευχαρίστηση ότι μειώνεται ο αριθμός αυτός και πιστεύουμε πάρα πολύ στην ενημέρωση του κοινού γιατί πρέπει να είμαστε όλοι υποψιασμένοι πλέον, να μην απαντούμε τόσο εύκολα και να μην ανταποκρινόμαστε τόσο εύκολα σε ότι μας ζητηθεί από άλλα πρόσωπα.»
Τέλος, στην ιστοσελίδα της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος https://www.cyberalert.cy/, υπάρχουν αρκετές συμβουλές αλλά και υλικό για να κατανοήσει κάποιος, πως γίνονται αυτού του είδους οι απάτες αλλά και για τις ενέργειες στις οποίες μπορεί να προβεί. Μπορεί επίσης, να υποβάλλει το παράπονο του και σε σύντομο χρονικό διάστημα, λειτουργός του γραφείου θα επικοινωνήσει μαζί του για την υπόθεση που τον απασχολεί.
Επίσης ο κόσμος μπορεί να καλεί στο τηλέφωνο 22808200 μέχρι τις επτά το βράδυ, για να του παρασχεθεί η ανάλογη βοήθεια.