Πολιτιστικά

Εργα Ελλήνων, Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών φιλοξενούνται στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης στην Αραδίππου

Εργα Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών όπως των Γύζη, Παρθένη και Μιχαηλίδη, χαρακτικά των Durer και Rembrandt καθώς και ζωγραφικά έργα των Dali, και Rubens που μεταφέρθηκαν σε χάραξη από δεινούς καλλιτέχνες του είδους, περιλαμβάνει το “Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης – Συλλογή Χριστοφόρου», που άνοιξε σήμερα τις πύλες του στην Αραδίππου. 

Ο Πάμπος Χριστοφόρου, πρέσβης επί τιμή της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσέφερε 300 περίπου έργα από την ιδιωτική του συλλογή, στον Δήμο Αραδίππου τα οποία τοποθετήθηκαν στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης, που φιλοξενείται σε μια διατηρητέα οικία, η οποία αγοράστηκε και αναπαλαιώθηκε ειδικά για να στεγάσει το Μουσείο.

Στη Συλλογή Χριστοφόρου περιλαμβάνονται έργα από τον 16ο έως και τον 20ο αιώνα, καλύπτοντας μια ιστορία τέχνης πέντε αιώνων στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Στα έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής που αποτελούν τη Συλλογή Χριστοφόρου, ο επισκέπτης συναντά την περιπέτεια, τις αναζητήσεις και τα μορφοπλαστικά μέσα της Τέχνης αυτών των αιώνων, με κοινό χαρακτηριστικό την έμπνευση των δημιουργών τους από τη Χριστιανική θρησκεία.

Χθες πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των δημοσιογράφων στο Μουσείο από τον Δήμαρχο Αραδίππου και τον Πάμπο Χριστοφόρου, οι οποίοι ανέφεραν πως “το στοιχείο της Χριστιανικής θρησκείας που απεικονίζεται στα πλείστα έργα, λειτουργεί συνεκτικά, εξειδικεύει τον χαρακτήρα της Συλλογής και δίνει τη δυνατότητα μελέτης και σύγκρισης των διαφορετικών τρόπων απεικόνισης του ίδιου θεματικού ερεθίσματος. Στην πλειονότητά τους τα έργα είναι ανυπόγραφα, ωστόσο σε αρκετά οι υπογραφές φανερώνουν ζωγράφους με σημαντικό έργο».

Στη «Συλλογή Χριστοφόρου» που είναι το αποτέλεσμα της πολύχρονης αναζήτησης, προσπάθειας και αγάπης των Χαράλαμπου και Μαρίας Χριστοφόρου προς την Τέχνη, εκπροσωπούνται σημαντικοί Ελληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων οι Γύζης, Παρθένης, Κόντογλου, Χ΄Κυριάκος Γκίκας, Μανουσάκης, Αβερκίου, Μιχαηλίδης, Κοντόπουλος, Μάρθας, Πατσόγλου και Γκολφίνος.

Ακόμα υπάρχουν έργα των Ιταλών Filippo Abbiati, Giovanni Battista Tiepolo, Giovanni Battista Salvi, της Γαλλίδας Carola Sorg, των Ισπανών Isidoro Tapia, Juan Carlos Angles και των Φλαμανδών Jan Tengnangel, Guillam Forschondt.

Αναφέρθηκε ακόμα ότι «εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα με ζωγραφικά έργα μεγάλων δασκάλων – Rafael, Tintoretto, da Cortona, Guercino, Rubens – που έχουν μεταφερθεί σε χάραξη από δεινούς καλλιτέχνες του είδους. Εδώ περιλαμβάνονται και χαρακτικά των Durer και Rembrandt».

Στην αναπαλαιωμένη οικία και στις ειδικές αίθουσες που φιλοξενούνται τα έργα, «ένας μεγάλος αριθμός ρωσικών εικόνων καταγράφει την πορεία αυτής της τέχνης και τη σταδιακή απομάκρυνσή της από τα βυζαντινά πρότυπα, ενώ οι μεταβυζαντινές εικόνες από Ελληνες αγιογράφους, μεταξύ των οποίων ο Σπύρος Πελεκάσης και ο Ιωάννης Κορνάρος, μαρτυρούν τις ωσμώσεις και τις έξωθεν επιρροές».

Σημειώνεται ότι «εκφραστικό είναι το έργο του Νικολάου Καντούνη, ζωγράφου της Επτανησιακής Σχολής. Αξιοπρόσεκτη επίσης πτυχή της Συλλογής καταρτίζουν τα σχεδόν άγνωστα θρησκευτικά έργα, τα φιλοτεχνημένα από ανώνυμους ζωγράφους της Λατινικής Αμερικής του 17ου και 18ου αιώνα, καρπός της εκεί διδασκαλίας Ισπανών ζωγράφων και της εντόπιας έκφρασης των Ινδιάνων».

Σε δηλώσεις του ο Πάμπος Χριστοφόρου ανέφερε ότι τα έργα που παρουσιάζονται στο Μουσείο τα συλλέγει εδώ και 50 χρόνια και τα συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια της πολυετούς «θητείας του» ως Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Πρόσθεσε ότι «μπορεί η Συλλογή να είναι πολύ σημαντική, αλλά η αξία της αποκτά ουσία όταν έρχεται κοντά στον άνθρωπο. Σκοπός μας είναι να μοιραστούμε με όλον τον κόσμο το έργο μιας ζωής, να έρθει κοντά στο Μουσείο, από κάθε γωνιά της Κύπρου, αλλά και να προσελκύσει και άτομα από το εξωτερικό».

Σημείωσε ακόμα ότι «τα εκθέματα μπορούν να προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα γνώσεων για την Χριστιανική Τέχνη, μέσω της ιστορίας, της πολιτιστικής τους ταυτότητας, έως και της ίδιας της θρησκείας του χριστιανισμού».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης είπε πως το «Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης – Συλλογή Χριστοφόρου» ανοίγει τις πύλες του στην Οδό Θερμοπυλών, καθιστώντας την μια  γειτονιά πολιτισμού. Σε αντικριστές πόρτες με το Λαογραφικό Μουσείο «Κώστα Καϊμακλιώτης» και σε συνάρτηση με τον αναπτυξιακό ανασχεδιασμό του πυρήνα της Αραδίππου, ο Δήμος αναβαθμίζεται και αποκτά τουριστική υπόσταση.

Πρόσθεσε ότι “η οικία που αγοράστηκε από τον Δήμο Αραδίππου και αναπαλαιώθηκε ειδικά για να φιλοξενήσει το Μουσείο «Χριστιανικής Τέχνης – Συλλογή Χριστοφόρου», κόστισε περίπου 500 χιλιάδες ευρώ. Στην οικία προστέθηκε ένα επιπλέον μοντέρνο κτίσμα, το οποίο είναι πλήρως εναρμονισμένο, τόσο τεχνικά, όσο και αισθητικά με το διατηρητέο οικοδόμημα».

Το «Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης – Συλλογή Χριστοφόρου», θα λειτουργεί καθημερινά από σήμερα Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και η είσοδος στο κοινό θα είναι δωρεάν.

Σημειώνεται ότι το Μουσείο θα μπορούν να επισκέπτονται και σχολεία αφού πρώτα διευθετηθεί ραντεβού, επικοινωνώντας με το τηλέφωνο 99 449983.

Σχετικά νέα

X
Translate »