Γενικά

Η Carmel «σκεπάζει» την Κύπρο-Έρχεται χαμηλό βαρομετρικό με σφοδρή κακοκαιρία

Κεντρική φωτο: Αχιλλέας Αλεξανδρου
Πηγή: sigmalive.com
Βαθύ χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται να επηρεάσει την Κύπρο από το βράδυ του Σαββάτου. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κακοκαιρία που θα «χτυπήσει» το νησί θα είναι έντονη, τόσο μάλιστα που τις επόμενες ώρες αναμένεται να δοθεί και ονομασία.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το όνομα της κακοκαιρίας θα είναι Carmel και το Τμήμα Μετεωρολογίας αναμένεται να προβεί σε σχετική ανακοίνωση-προειδοποίηση για τα χαρακτηριστικά της.
Η συγκεκριμένη ονομασία βρίσκεται στον κατάλογο των ονομάτων που προαποφασίστηκαν και είναι το τρίτο όνομα του καταλόγου. Η ονομασία δόθηκε από την Ισραηλινή Μετεωρολογική Υπηρεσία και το όνομα Carmel παραπέμπει στο αντίστοιχο βιβλικό όρος.
Υπενθυμίζεται ότι την 1η Οκτωβρίου 2021, η Τριμερής εθνική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, μέσω των Μετεωρολογικών Υπηρεσιών τους και στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) αλλά και του Ευρωπαϊκού φορέα που συντονίζει σε τεχνικά θέματα το δίκτυο των Εθνικών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών (EUMETNET), εγκαινίασε τη διαδικασία ονοματοδοσίας συστημάτων ακραίου καιρού που θα επηρεάζουν την Ανατολική Μεσόγειο, για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Σεπτεμβρίου 2022.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Climate Watch Advisory Group του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, τις επόμενες δύο και πλέον εβδομάδες θα σημειωθούν βροχοπτώσεις πέραν του κλιματικού αναμενόμενου, με πιθανότητα πέραν του 90% για την πρώτη εβδομάδα, πέραν του 70% για τη δεύτερη εβδομάδα και κοντά στο 60% για την τρίτη εβδομάδα, σύμφωνα με το Climate Watch Advisory Group του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η εβδομαδιαία συσσώρευση θα είναι γενικά από 10 χιλιοστά μέχρι 30 χιλιοστά πέραν του κανονικού για τις περισσότερες περιοχές ενώ αναμένεται και αυξημένη χιονόπτωση.
Την ίδια ώρα σημειώνεται πως ο κίνδυνος για πλημμύρες είναι υπαρκτός σε όλες τις χαμηλές περιοχές με χαρακτηριστικά λεκάνης.
Στο χάρτη που ακολουθεί δίνεται η κατανομή των συστημάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα στα 6000 περίπου μέτρα (500hpa) όπου διακρίνεται καθαρά ο διαχωρισμός της ατμόσφαιρας σε αντικυκλωνική συμπεριφορά και ψηλές θερμοκρασίες στην ανώτερη ατμόσφαιρα (δυτική και κεντρική Ευρώπη – κίτρινο χρώμα) και στην κυκλωνική συμπεριφορά της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία  συνοδεύεται από χαμηλές θερμοκρασίες στο επίπεδο αυτό.
Η διάταξη αυτή ευνοεί τον εγκλωβισμό ψυχρού αέρα πάνω από την ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα οδηγήσει τον καιρό των επόμενων δύο και πλέον εβδομάδων.
Στο επόμενο γράφημα, δίνεται ο προγνωστικός χάρτης επιφάνειας με τα καιρικά συστήματα που επικρατούν στις 12UTC στις 16 Δεκεμβρίου με κύριο χαρακτηριστικό ένα ασθενές βαρομετρικό χαμηλό που συνδέεται με τη χαμηλή πίεση στην ανώτερη ατμόσφαιρα και την παντελή έλλειψη οποιουδήποτε συστήματος στην κεντρική, δυτική και νότια Ευρώπη.
Αναλυτικά ο καιρός
Ασταθείς καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την περιοχή, ενώ βαρομετρικό χαμηλό με κέντρο κοντά στη Ρόδο κινείται αργά ανατολικά και θα επηρεάζει την περιοχή, από αργά το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και τη Δευτέρα.
Το Σάββατο, περίοδοι με ηλιοφάνεια θα εναλλάσσονται με συννεφιά, που αναμένεται να δώσει μεμονωμένες βροχές ή καταιγίδα, αλλά από τα μεσάνυκτα και μετά ο καιρός θα καταστεί κυρίως συννεφιασμένος, με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στα ψηλότερα ορεινά, αναμένεται χιονόπτωση. Την Κυριακή και τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος, με βροχές και τοπικές καταιγίδες καθώς και χιονόπτωση στα ψηλότερα ορεινά. Τα φαινόμενα παροδικά θα είναι έντονα και παρατεταμένα. Την Κυριακή, στα προσήνεμα παράλια, αναμένεται παροδικά πολύ ισχυρό μέχρι σφοδρό νοτιοδυτικό ρεύμα αέρα, ενώ από τη νύκτα της Δευτέρας ο καιρός θα βελτιωθεί αισθητά.
Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή μέχρι την Κυριακή, για να κυμανθεί κοντά ή λίγο πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές. Τη Δευτέρα αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας, για να κυμανθεί πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Σχετικά νέα

X
Translate »