Εκπαίδευση
Βρετανικά πανεπιστήμια που κλείνουν το μάτι στους Κύπριους φοιτητές
Νέα δεδομένα για τους Κύπριους φοιτητές που επέλεγαν ή εξακολουθούν να προτιμούν τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου για τις σπουδές τους διαμόρφωσε η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Brexit, το οποίο ως γνωστό ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, δημιούργησε μια αρκετά πιο σύνθετη κατάσταση για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους, με τα ακαδημαϊκά δίδακτρα να αυξάνονται και το νέο σκηνικό να αναγκάζει τον φοιτητικό κόσμο της χώρας μας να στραφεί στην αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών και χωρών, που να παρέχουν τον βέλτιστο συνδυασμό, κόστους και ποιότητας.
Ωστόσο, η πραγματική εικόνα μάλλον απέχει από την εντύπωση που αρκετοί έχουν, ότι το κόστος για σπουδές σε βρετανικά πανεπιστήμια, σε σχέση με πριν από το Brexit, έχει περίπου τριπλασιαστεί και έχει εν πολλοίς καταστεί καθόλα ασύμφορο.
Αυτό τουλάχιστον τονίζει στο InBusinessNews ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Συμβούλων(ΚΣΕΣ), Άδωνης Αμερικάνος, τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι οι φοιτητές και γονείς να πραγματοποιούν έρευνα αγοράς πριν από την λήψη των τελικών τους αποφάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τον συνδυασμό του κόστους των διδάκτρων με το κόστος ζωής της εκάστοτε πόλης ή χωράς.
«Στη σύγκριση του κόστους των σπουδών στο εξωτερικό με το κόστος για σπουδές στην Κύπρο, δεν υπερτερεί πάντα ως πιο ακριβό αυτό του εξωτερικού», σημειώνει ο κ. Αμερικάνος. Υποδεικνύει συναφώς για παράδειγμα, πως η Αγγλία προσφέρει τριετή φοίτηση, ενώ στην Κύπρο ή π.χ. στην Ολλανδία, η φοίτηση είναι σε αρκετές περιπτώσεις τετραετής. «Αυτό», επισημαίνει, «αυξάνει αυτόματα τα έξοδα σπουδών και ζωής για ένα περισσότερο χρόνο». «Αυτό που είναι σημαντικό να λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη», υπογραμμίζει, «είναι το budget και οι ακαδημαϊκές ανάγκες και προτεραιότητες των φοιτητών».
Διαφοροποιημένα δίδακτρα
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κυπριακός Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών Συμβούλων, προχώρησε για δεύτερη χρονιά στην έκδοση λίστας βρετανικών πανεπιστημίων με διαφοροποιημένα δίδακτρα για Κύπριους φοιτητές, με στόχο την ολοκληρωμένη ενημέρωσή τους. Τα διαφοροποιημένα δίδακτρα, αφορούν τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023.
Τα πρώτα επτά πανεπιστήμια στη λίστα του ΚΣΕΣ θα διατηρήσουν τα «Home Fees» για όλους του Ευρωπαίους φοιτητές, δηλαδή θα διατηρήσουν το ίδιο ύψος των διδάκτρων με αυτά που απολαμβάνουν σήμερα και οι Βρετανοί φοιτητές και που ίσχυαν πριν από το Brexit.
Tα υπόλοιπα 29 πανεπιστήμια προσφέρουν εκπτώσεις ή και υποτροφίες σε φοιτητές από την Κύπρο/Ε.Ε. Σε κάποια πανεπιστήμια, οι εκπτώσεις/υποτροφίες αυτές δίνονται «αυτόματα» σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ σε άλλα ισχύουν όροι και προϋποθέσεις. Κατά μέσο όρο, οι εκπτώσεις και υποτροφίες ανέρχονται στις £5,000, είτε ανά ακαδημαϊκή χρονιά είτε σε όλο το ποσό των ακαδημαϊκών διδάκτρων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες των πανεπιστημίων που παρατίθενται και να μελετήσουν προσεκτικά τις λεπτομέρειες, όρους και προϋποθέσεις που αναγράφονται. Ο ΚΣΕΣ συστήνει, εξάλλου, να μελετώνται και οι ιστοσελίδες άλλων πανεπιστημίων που μπορεί να ενδιαφέρουν τους μελλοντικούς φοιτητές, ακόμη και αν δεν βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα που ακολουθεί:
Η λίστα με τα πανεπιστήμια
Δείτε πιο κάτω τη λίστα με τα πανεπιστήμια:
- (πατώντας στο όνομα του κάθε πανεπιστημίου μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του)
2.University for the Creative Arts
13.Manchester Metropolitan University
17.Nottingham Trent University
19.Royal Holloway, University of London
20.Sheffield Hallam University
36.UWE Bristol