Εκπαίδευση
Αντίστροφη μέτρηση για τις εξετάσεις τετραμήνων
Πηγή: philenews.com
Μία εβδομάδα πριν από την επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και το βλέμμα των εκπαιδευτικών φορέων είναι στραμμένο και στο κεφάλαιο «αξιολόγηση» και συγκεκριμένα, στις εξετάσεις τετραμήνων. Μία διαδικασία που αφορά τους μαθητές όλων των τάξεων Λυκείων και Τεχνικών Σχολών και η οποία αρχίζει στις 14 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 28 του ίδιου μήνα.
ΟΕΛΜΕΚ, ΠΣΕΜ και οργανωμένοι γονείς έχουν εδώ και καιρό εκφράσει τις ανησυχίες τους ενόψει των εξετάσεων του πρώτου τετραμήνου, κυρίως για την περίπτωση των τελειόφοιτων μαθητών καθώς φέτος για πρώτη φορά διαχωρίζονται και οι Παγκύπριες Εξετάσεις, με το εξεταστικό σύστημα να διαφοροποιείται.
Συγκεκριμένα, οι τελειόφοιτοι μαθητές από τη φετινή σχολική χρονιά θα παρακάθονται στις εξετάσεις πρώτου τετραμήνου και στις εξετάσεις δεύτερου τετραμήνου για τους σκοπούς της αξιολόγησης τους στο σχολείο και για τις ανάγκες του απολυτηρίου τους, καθώς επίσης και στις Παγκύπριες Εξετάσεις τέλος της σχολικής χρονιάς οι οποίες θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον σκοπό πρόσβασης στα πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας.
Το γεγονός ότι οι εξετάσεις θα διεξαχθούν σε συνθήκες πανδημίας και τα όσα αυτή έχει επιφέρει τα τελευταία χρόνια και στην Εκπαίδευση, μεγαλώνει την ανησυχία, καθώς πολλά παιδιά τίθενται εκτός σχολικής δράσης λόγω κορωνοϊού.
Η ΠΣΕΜ όχι μόνο εμμένει στη θέση της για αναστολή των εξετάσεων τετραμήνου αλλά και πριν από μερικές μέρες πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας προς το Προεδρικό προτάσσοντας το αίτημά της αυτό.
Υπέρ της αναστολής των εξετάσεων για φέτος μόνο λόγω των συνθηκών, τάσσεται και η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης. Πρόσφατα με ανακοίνωσή της η Συνοσμοπονδία ζητούσε την αναστολή των εξετάσεων για τη Γ’ Λυκείου και τη διεξαγωγή των Παγκύπριων Εξετάσεων όπως αυτές γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια.
Την ίδια ώρα, ανησυχίες διατυπώνονται και από την ΟΕΛΜΕΚ, η οποία ασκεί πιέσεις στο υπουργείο Παιδείας για να ξεκαθαρίσει τα χρονοδιαγράμματα της σχολικής χρονιάς και των εξετάσεων καθώς επίσης και το θέμα της ύλης του δεύτερου τετραμήνου σε συνάρτηση με τι διδακτικό χρόνο.
Η ΟΕΛΜΕΚ ζητά από τον υπουργό Παιδείας όπως οριστούν άμεσα συναντήσεις των Συνδέσμων των ειδικοτήτων που έχουν προβλήματα με την ύλη, με τους οικείους επιθεωρητές, ούτως ώστε να ξεκαθαριστούν όλα τα σχετικά ζητήματα που προκύπτουν και να προσαρμοστεί η ύλη στο πλαίσιο του διδακτικού χρόνου που θα υπάρχει.
«Θα επικρατήσει χάος»
Καμπανάκι για την επαναλειτουργία και των δημοτικών σχολείων χτυπά ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, ο οποίος σε ανάρτησή του σημειώνει ότι «με την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην κοινότητα, λόγω των χιλιάδων κρουσμάτων και νέων επαφών κάθε μέρα, πιστεύω πως το άνοιγμα των σχολείων, ή το άνοιγμα των σχολείων με τον ίδιο τρόπο και συνθήκες όπως έκλεισαν για τις διακοπές των Χριστουγέννων, θα ισοδυναμεί με «αυτοκτονία». Θυμίζω πως την εβδομάδα που έκλεισαν τα σχολεία μας τα κρούσματα ήταν περίπου 850 τη μέρα και το ποσοστό θετικότητας 0,8%. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έλειπαν αρκετά παιδιά και αρκετοί εκπαιδευτικοί, σε σημείο που δεν βρίσκονταν αντικαταστάτες. Τώρα με προοπτική να αυξηθούν, έχουμε δυστυχώς 5000 κρούσματα τη μέρα, ποσοστό θετικότητας 6% και χιλιάδες επαφές κάθε μέρα. Διερωτώμαι αν ανοίξουν κανονικά τα σχολεία ποιοι θα αντικαστήσουν τους εκατοντάδες εκπαιδευτικούς που θα απουσιάζουν και ποιοι θα κάνουν μάθημα στις χιλιάδες μαθητών που θα απουσιάζουν, είτε ως επαφές είτε ως κρούσματα. Πώς θα διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια σε τέτοιες συνθήκες και πώς θα διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευσης;».