Γενικά
Βροχή απόψε οι «Τεταρτίδες» πάνω από τον Πενταδάκτυλο – Ταξιδέυουν από Λευκωσία προς Λάρνακα σε 1 δευτερόλεπτο!
Πηγή: politis.com.cy
Τα πρώτα «πεφταστέρια» της χρονιάς αρχίζουν να γίνονται αντιληπτά στις περιοχές μας αυτές τις μέρες και φέρουν την ονομασία «Τεταρτίδες» (Quadrantids). Πρόκειται για ένα φαινόμενο παρόμοιο με τις «Περσίδες», το οποίο θα κορυφωθεί απόψε. Η ονομασία «Τεταρτίδες» προέρχεται από τον αστερισμό του Επιτοίχιου Τέτρας, που ήταν ένα αρχαίο όργανο, αλλά αυτός ο αστερισμός σήμερα δεν υπάρχει, συνεπώς υπάγεται στον Βοώτη.
Ο Πρόεδρος της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου, Χρύσανθος Φάκας, δήλωσε στο politis.com.cy πως κόσμος μπορεί να τα δει στον αστερισμό του Βοώτη, ο οποίος είναι η επέκταση της Μεγάλης Άρτου. Όπως σημείωσε, η Μεγάλη Άρτος εύκολα εντοπίζεται από τους Κύπριους, αφού βρίσκεται περίπου πάνω από τον Πενταδάκτυλο.
Την ίδια ώρα ο κ. Φάκας συνέστησε στους πολίτες να επιλέξουν ένα μέρος που θα είναι μακριά από τα φώτα, έτσι ώστε να μπορούν να απολαύσουν καλύτερα το φαινόμενο των «Τεταρτίδων». Μάλιστα, το γεγονός ότι απόψε η νύχτα θα είναι ασέληνη, δηλαδή χωρίς φεγγάρι, είναι σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αστρονομικής Εταιρείας Κύπρου σύμμαχος μας, ώστε να γίνει ευκολότερα και καλύτερα ορατό το θέαμα.
Στην πραγματικότητα, δεν μιλάμε για αστέρια τα οποία πέφτουν, αλλά για πετραδάκια τα οποία άφησε στον διάβα του ένας αστεροειδής πριν από πολλά χρόνια. Ο κ. Φάκας εξήγησε ότι αυτά τα πετραδάκια τα απορροφά η βαρύτητα της γης, εισέρχονται στην ατμόσφαιρα, αρχίζουν να αποκτούν πολύ μεγάλες ταχύτητες και αρχίζουν να πυρακτώνονται στον ουρανό, ενώ ακολούθως εξαϋλώνονται και αφήνουν πίσω τους μια πολύ μεγάλη φλόγα.
Η ταχύτητα που αναπτύσσουν τα πετραδάκια αυτά, αγγίζει τα 40 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Για να αντιληφθούμε το πόσο γρήγορα κινούνται, ο κ Φάκας έδωσε το παράδειγμα πως τα πετραδάκια αυτά ταξιδεύουν από τη Λευκωσία στη Λάρνακα μέσα σε ένα δευτερόλεπτο! Πρόσθεσε πως οτιδήποτε και αν μπορούσε να κινηθεί σε αυτές τις ταχύτητες (είτε άνθρωπος, είτε αυτοκίνητο, είτε αεροπλάνο κλπ), θα άρπαζε φωτιά και θα φαινόταν σαν μια φλόγα στον ουρανό, λόγω της πολύ πυκνής ατμόσφαιρας η οποία αντιστέκεται.
Τέλος ο Χρύσανθος Φάκας διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία επικινδυνότητα στο φαινόμενο αυτό.