Κοινωνία

Αντιμέτωπη με μέτρα η ΑΗΚ για Δεκέλεια

Πηγή: philenews.com

Δεμένα φαίνεται να είναι τα χέρια της Κυβέρνησης σε σχέση με τη λειτουργία της ρυπογόνου μονάδας της ΑΗΚ στη Δεκέλεια η οποία στη βάση κείμενης νομοθεσίας, αλλά και κοινοτικής οδηγίας έπρεπε να είχε βάλει λουκέτο. Για το θέμα αυτό όπως πληροφορείται ο «Φ» επίκειται σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να εξεταστούν όλα τα σενάρια. Στη σύσκεψη εκτός από τους αρμόδιους υπουργούς και τους εκπροσώπους της ΑΗΚ, θα παραβρεθούν και εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας. 

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία και ο σταθμός της Δεκέλειας  εξακολουθεί να λειτουργεί, δεν αποκλείεται από τη στιγμή που ο φορέας εκμετάλλευσης, δηλαδή η ΑΗΚ, παρατυπεί να εφαρμοστούν οι πρόνοιες της κείμενης νομοθεσίας οι οποίες βασίζονται στην κοινοτική οδηγία. Βάσει της εθνικής νομοθεσίας το κράτος πρέπει να κινηθεί δικαστικά εναντίον της ΑΗΚ. Η ποινική δίωξη της ΑΗΚ ενώπιον δικαστηρίου είναι κάτι που θα εξεταστεί στη σύσκεψη από τη στιγμή που συνιστά αδίκημα η συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού.

Το μέτρο αυτό βέβαια είναι άσχετο από τα μέτρα που θα προβούν οι Βρυξέλλες έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας για το γεγονός ότι θα συνεχίζεται η παράβαση μετά και τη λήξη της μεταβατικής περιόδου που δόθηκε μέσα από την ίδια την οδηγία το 2010. Η Κομισιόν μπορεί να επιβάλει πρόστιμο για το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε μείωση των βιομηχανικών εκπομπών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σε αδιέξοδο η Κυβέρνηση για τον σταθμό ΑΗΚ Δεκέλειας

Σημειώνεται ότι μέσα από την οδηγία περί βιομηχανικών εκπομπών (ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης) η Κύπρος εξασφάλισε παρέκκλιση περιορισμένης διάρκειας από την 1η Ιανουαρίου 2020 και τελειώνοντας την 31η Δεκεμβρίου 2023. Συγκεκριμένα, μέσα στο χρονικό διάστημα αυτό η λειτουργία των έξι ατμοηλεκτρικών μονάδων του σταθμού Δεκέλειας δεν θα έπρεπε να ξεπεράσει τις 18.000 ώρες. Ωστόσο, οι ώρες αυτές ξεπεράστηκαν στα πρώτα δύο χρόνια.

Σημειώνεται ότι από τον Αύγουστο του 2014 η Κομισιόν σε απάντηση της υπέδειξε ότι το σύστημα της ΑΗΚ δεν δικαιούται να δουλεύει πέραν των 18.000 ωρών, έχοντας υπόψη το σύνολο των ωρών που περιλαμβάνει η νομοθεσία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον πρώην Γενικό διευθυντή της ΑΗΚ, Στέλιο Στυλιανού, η ΡΑΕΚ και η Κυβέρνηση ευθύνονται για τον κίνδυνο ανεπάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Κύπρος από την υποχρεωτική απόσυρση των έξι ατμοστροβίλων του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού Δεκέλειας. Ο κ. Στυλιανού σε δηλώσεις στον «Άστρα», ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες μονάδες παράγουν περίπου το 25% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας των σταθμών.

Εξήγησε ότι ο λόγος απόσυρσης των ατμοστροβίλων είναι η δέσμευση προς την Κομισιόν σε σχέση με την ρύπανση του περιβάλλοντος. Τόνισε ότι η ΡΑΕΚ έχει την ευθύνη για την επάρκεια, προσθέτοντας ότι έμεινε δέσμια σε αυτές τις μονάδες και δεν ανέπτυξε άλλες. Ο κ. Στυλιανού σημείωσε ότι η ΑΗΚ προσπαθούσε να πάρει άδειες για νέες μονάδες και έβρισκε εμπόδια από την ΡΑΕΚ που προσπαθούσε να προσεγγίζει ιδιώτες. Είπε ότι αν και έγιναν κάποιες συμφωνίες με ιδιώτες, αυτοί ανέμεναν την έλευση του φυσικού αερίου.

Υπέδειξε ότι η μόνη λύση ώστε να μην επηρεαστεί η ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου είναι η συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων και η παράκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για παράταση. Σημείωσε ωστόσο ότι αν η Κομισιόν δεχτεί τη συνέχιση λειτουργίας τους, θα υπάρχει πρόστιμο για τους ρύπους, το οποίο όπως ανέφερε, θα μεταφερθεί στους πολίτες.

Σχετικά νέα

X
Translate »