Uncategorized

Ανοίγουν θέσεις για την Πυροσβεστική-Προβλέπεται δύσκολη η θερινή περίοδος

Η θερινή περίοδος προβλέπεται να είναι δύσκολη, «άλλωστε δεν έχουμε εύκολη θερινή περίοδο στην Κύπρο», δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέας Κεττής, προσθέτοντας ότι η ευαισθητοποίηση του κοινού, η έγκυρη ενημέρωση και η συμβολή όλων είναι απαραίτητη, «ούτως ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια αλώβητη χρονιά γιατί τα πράγματα όντως είναι επικίνδυνα».

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μιλάει μεταξύ άλλων για αύξηση αστικών πυρκαγιών και μείωση πυρκαγιών υπαίθρου, κάνει λόγο για δύο υπερσύγχρονα drones που έχει πλέον στη διάθεσή της η Πυροσβεστική Υπηρεσία και για την επιπρόσθετη στελέχωση του σώματος που προγραμματίζεται, ενώ για την εξασφάλιση εναέριων μέσων λέει πως καταβάλλονται «υπερπροσπάθειες».

 

Σε ερώτηση αν ενόψει της νέας θερινής περιόδου η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι σε ετοιμότητα για αντιμετώπιση πυρκαγιών, ο κ. Κεττής απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι ειδικά την προηγούμενη περίοδο, αλλά και αυτή την περίοδο, «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία στη συντήρηση του μηχανοκίνητου ή άλλου εξοπλισμού, που έχουμε για την αντιπυρική περίοδο».

«Προφανώς είμαστε έτοιμοι και προετοιμαζόμαστε για να στελεχώσουμε όπως πρέπει όλους τους σταθμούς υπαίθρου, τους οποίους διαθέτουμε, ως επίσης και να στελεχώσουμε τα διάφορα παρατηρητήρια, τα οποία διαθέτουμε, που καλύπτουν ένα ευρύ οπτικό φάσμα της υπαίθρου για σκοπούς παρατήρησης, αλλά να οργανωθούμε σε συνεργασία μαζί με όλες τις άλλες Υπηρεσίες καταστολής, το Τμήμα Δασών, την Αστυνομία, το Ταμείο Θήρας και όλους όσοι συμβάλουν στην καταστολή των πυρκαγιών, να οργανώσουμε ένα σωστό σύστημα περιπολιών, ούτως ώστε να έχουμε και τη δια ζώσης παρατήρηση στην ύπαιθρο αλλά να πω ότι είχαμε ξεκινήσει και πέρσι αλλά και φέτος θα χρησιμοποιούμε σε αρκετό βαθμό, θα έλεγα, και την τεχνολογία για σκοπούς παρακολούθησης και έγκαιρου εντοπισμού οποιασδήποτε πυρκαγιάς στην ύπαιθρο και στα δάση, που είναι στην επιχειρησιακή ευθύνη του Τμήματος Δασών», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς πόσα παρατηρητήρια υπάρχουν, ο κ. Κεττής είπε ότι υπάρχουν 18 παρατηρητήρια.

«Σίγουρα οποιοδήποτε παρατηρητήριο μπορεί να μετακινηθεί ή να αναπροσαρμοστεί στη βάση του δυνητικού κινδύνου», ανέφερε. Σε σχέση με το πρόγραμμα περιπολιών που προγραμματίζεται να γίνει, εξήγησε ότι «είναι στη βάση των δυνητικών κινδύνων που υπάρχουν, δηλαδή κατόπιν αξιολόγησης κα εκεί και όπου παρατηρούμε ότι υπάρχει μια συχνότητα πυρκαγιών ή παρατηρούμε ότι μπορεί στη συγκεκριμένη περιοχή να υπάρχει αυξημένος ο κίνδυνος έναρξης μιας πυρκαγιάς ή αυξημένος ο κίνδυνος πιθανής έναρξης μιας πυρκαγιάς και γρήγορης επέκτασης». «Άρα, εκεί και όπου αξιολογούμε ανάλογα να προσαρμόζουμε τις τακτικές μας», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση αν χρησιμοποιείται και στα παρατηρητήρια η τεχνολογία, μεταξύ των οποίων και τα drones, ο κ. Κεττής είπε ότι είναι ένα ευρύ φάσμα.

«Σίγουρα, θα χρησιμοποιήσουμε και τα drones που έχουμε ως Πυροσβεστική Υπηρεσία και ήδη έχουμε εκπαιδεύσει προσωπικό με δύο υπερσύγχρονα drones και αυτά θα χρησιμοποιούνται τόσο για σκοπούς παρατήρησης, εκεί και όπου αξιολογούμε ότι υπάρχει κίνδυνος, αλλά και για σκοπούς επιχειρήσεων με την παροχή πραγματικής εικόνας σε πραγματικό χρόνο και επιπρόσθετα, με την αξιολόγηση μιας πυρκαγιάς, τα όρια της πυρκαγιάς, εκεί που υπάρχουν ζωντανά μέτωπα μιας πυρκαγιάς, ούτως ώστε να χτυπιούνται και από εναέρια και από τις επίγειες δυνάμεις», σημείωσε.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι αμέσως μετά την πυρκαγιά του Αρακαπά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες για να γίνει μια μελέτη όσον αφορά το θέμα ενός ολιστικού προγράμματος παρακολούθησης τόσο της υπαίθρου όσο και των δασών και έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιών.

«Να πω ότι αυτή η μελέτη έχει ολοκληρωθεί υπό την επίβλεψη και την ηγεσία του Αρχιπύραρχου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Πολύβιο Χατζηβασιλείου. Έχει γίνει παρουσίαση με πολύ καλές εντυπώσεις  και το ολιστικό πρόγραμμα, σκοπός του κράτους είναι να το εφαρμόσει, είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο θα πάρει χρόνο να εφαρμοστεί γιατί είναι πάρα πολλά πράγματα, τα οποία πρέπει να μπουν σε λειτουργία και να αγοραστούν για να μπορέσει αυτό το ολιστικό πρόγραμμα παρακολούθησης να εφαρμοστεί , αλλά σκοπός του κράτους είναι να εφαρμοστεί από φέτος», πρόσθεσε.

Όπως είπε, ήδη έχει γίνει ένα προκαταρκτικό σχέδιο για το πως ξεκινά να εφαρμόζεται, με ένα κονδύλι γύρω στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ, που είναι μια πρώτη φάση, «γιατί το ολοκληρωμένο μπορεί να ξεπερνά και τα 20 εκατομμύρια»

«Ήδη έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Οικονομικών για εξασφάλιση του αναγκαίου ποσού για να προχωρήσει στο Υπουργικό Συμβούλιο και αυτό προνοεί ζωντανή παρακολούθηση διάφορων περιοχών μέσω καμερών ή άλλων μέσων, ούτως ώστε να έχουμε άμεση επαφή με το περιβάλλον και εδώ είναι η ουσία: ο έγκυρος εντοπισμός και η έγκυρη καταστολή. Αυτή είναι η φιλοσοφία και της πρόληψης αλλά και της κατάσβεσης», συμπλήρωσε.

 

 

Αντιπυρική περίοδος

Απαντώντας σε ερώτηση πότε αρχίζει η αντιπυρική περίοδος, ο κ. Κεττής είπε ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινά ουσιαστικά από την 1η του Μάη και κανονικά τελειώνει τέλος του Οκτώβρη, «αλλά περιττό να πω ότι λόγω και της κλιματικής κρίσης, πλέον, αυτά τα όρια πάνε να καταργηθούν γιατί να σας πω ότι πριν τρία χρόνια, το Δεκέμβρη είχαμε ρεκόρ πυρκαγιών».

«Αν προσέξατε έχουν καταργηθεί οι εποχές λόγω της κλιματικής κρίσης και το παρατηρούμε εμείς ειδικά στην πυροσβεστική, καθότι μπορεί να επιχειρούμε ακόμα και σε αυτή την περίοδο, σε έντονα καιρικά φαινόμενα σε μια επαρχία, στην μικρή Κύπρο, και σε άλλη επαρχία να επιχειρούμε κατάσβεση πυρκαγιών με εναέρια μέσα. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει την κλιματική κρίση και το πως άλλαξαν τα δεδομένα πλέον και είναι εδώ που θέλουμε ο κόσμος πλέον να το αφομοιώσει και να είναι προετοιμασμένος, καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου και για τα δύο ενδεχόμενα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση τι έχουν αλλάξει οι κλιματικές αλλαγές ως προς τον τρόπο εξέλιξης μιας πυρκαγιάς από την ώρα εκδήλωσης της και τι είναι αυτό που έχει διδάξει η περσινή μεγάλη πυρκαγιά στην Ορεινή Λάρνακα και Λεμεσό, ο κ. Κεττής είπε ότι έχει αλλάξει δραματικά η συμπεριφορά μιας αγροδασικής πυρκαγιάς και αυτή η αλλαγή είναι συγκυρία πολλών παραγόντων.

«Εννοώ η ξηρή εύφλεκτη ύλη που υπάρχει πλέον στην ύπαιθρο, είχαμε μια πολύ καλή χρονιά . Προφανώς και η ξηρή εύφλεκτη ύλη θα είναι και είναι πολύ μεγάλη, η χαμηλή υγρασία που υπάρχει στις διάφορες περιοχές και ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, η μορφολογία του εδάφους, που επηρεάζει δραστικά την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς, με διάφορα φαινόμενα που αναπτύσσονται, οι άνεμοι που αναπτύσσονται, που για την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι ο χειρότερος εχθρός, οι καταβατικοί  ανέμοι, οι αναβατικοί άνεμοι. Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι πολύ-πολύ επικίνδυνοι όταν αναπτυχθούν μαζί», σημείωσε.

 

 

Στοιχεία πυρκαγιών

Απαντώντας σε ερώτηση, σε πόσα επεισόδια εκδήλωσης πυρκαγιών συνέδραμε η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά την περσινή περίοδο, ο κ. Κεττής είπε ότι την περσινή περίοδο είχαμε 12.333 κλήσεις που αυτές συμπεριλάμβαναν πυρκαγιές αστικές, πυρκαγιές υπαίθρου, ειδικές εξυπηρετήσεις και κάποιες ψευδείς κλήσεις, οι οποίες δεν είναι πάντα κακόβουλες ή με κακή πρόθεση.

«Οι 7.383 κλήσεις ήταν αστικές πυρκαγιές, οι 4.474 ήταν πυρκαγιές υπαίθρου και οι υπόλοιπες ήταν ειδικές εξυπηρετήσεις. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει το πολύπλευρο και πολυδιάστατο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και εδώ είναι που πρέπει να κατανοήσει και ο κόσμος ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν είναι μια Υπηρεσία, η οποία διαχειρίζεται μόνο πυρκαγιές υπαίθρου ή τις δασικές πυρκαγιές, όπως ενεργούμε πάντοτε μαζί με το Τμήμα Δασών και αντίθετα. Έχουμε τις αστικές πυρκαγιές, έχουμε τεχνολογικές ή άλλες καταστροφές, αντιμετώπιση χημικών, ραδιενεργών υλικών, τροχαία δυστυχήματα, ορεινές διασώσεις, διασώσεις από υγρό στοιχείο, διασώσεις από πολυώροφα κτίρια , πυρκαγιές σε πολυώροφα κτίρια, πυρκαγιές σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες, διασώσεις για οποιοδήποτε άλλο σκοπό, εργατικά ατυχήματα, κτλ. Προσπαθούμε τα μέγιστα να είμαστε σωστοί και εποικοδομητικοί και στην κατάσβεση των πυρκαγιών υπαίθρου», σημείωσε.

Ερωτηθείς ποια είναι η κύρια αιτία των πυρκαγιών, ο κ. Κεττής είπε ότι το 92% με 93% πίσω από κάθε πυρκαγιά είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα ειδικά για τις πυρκαγιές υπαίθρου, αλλά και πάνω από 90% για τις αστικές πυρκαγιές.

Σημείωσε ότι υπήρξε μια αύξηση στις αστικές πυρκαγιές από την περσινή χρονιά που ανέρχεται στο 20,51%, ενώ στις πυρκαγιές υπαίθρου υπήρχε μια μείωση περίπου 6% με 6,5% από την περσινή χρονιά, αλλά, όπως ανέφερε, «είχαμε μια δραματική αύξηση στις ζημιές, δηλαδή ήταν γύρω στις 600 χιλιάδες ευρώ ζημιές πέρσι, ενώ όπως καταγράψαμε εμείς φέτος ξεπεράσαμε τα 18,5 εκατ. ζημιές φέτος και αν πάρουμε την γενική αποτίμηση όπως αυτή καταγράφηκε από τα Υπουργεία της πυρκαγιάς του Αρακαπά και κάποιων άλλων πυρκαγιών που ήταν εκεί κοντά, έχουν ξεπεράσει το κράτος τα 120 εκατ. ευρώ ζημιάς το 2020-2021».

«Και καταλήγουμε ότι οτιδήποτε επενδύσεις στην πρόληψη είναι μηδαμινό, σε χρηματικό ποσό εννοώ, όταν σου βγει μια πυρκαγιά και σου εξελιχθεί όπως η συγκεκριμένη πυρκαγιά που εξελίχθηκε την περσινή χρονιά.  Ό,τι επενδύσουμε στην πρόληψη θεωρώ ότι είναι επένδυση και για το κράτος και για όλους», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη φετινή χρονιά, ο κ. Κεττής είπε ότι η γενική αποτίμηση της περιόδου «αντιλαμβάνεστε βρισκόμαστε στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου». «Άρα, προφανώς, οποιαδήποτε αποτίμηση και αξιολόγηση ζημιών ή χρηματικών ή ζημιών σε περιουσίες, κτλ, σίγουρα θα γίνει με το τέλος της αντιπυρικής περιόδου»,σημείωσε.

Σε ερώτηση αναφορικά με το αν σε πυρκαγιές που τέθηκαν κακόβουλα, έχουν εντοπιστεί αυτοί που τις έθεσαν, ο κ. Κεττής είπε ότι δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν, παρόλα ταύτα όμως , έχουν εντοπιστεί αρκετοί και έχουν καταδικαστεί αρκετοί.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα έχουν κάποια σύσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, είπε ότι βρίσκονται σε επαφή με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες.

«Αυτή την περίοδο είμαστε σε ενεργή επαφή γιατί υπάρχουν τα θέματα αποψιλώσεων και θέλω με την ευκαιρία αυτή να πω ότι πρέπει να επισπευσθούν οι αποψιλώσεις. Και να παρακαλέσω και τις Επαρχιακές Διοικήσεις και τα Κοινοτικά Συμβούλια και τους Δήμους και τα Δημόσια Έργα να προχωρήσουν άμεσα με τις αποψιλώσεις . Και να επισπευσθεί σε περιοχές που είναι δυνητικά επικίνδυνες εντός πόλεων, κοντά σε βιομηχανικές περιοχές, κοντά σε γήπεδα. Να επισπευσθούν οι αποψιλώσεις εντός των Δήμων, εντός οικοπεδοποιήσιμων χώρων», υπογράμμισε.

 

Στελέχωση Πυροσβεστικής

Αναφορικά με το αν θεωρείται ικανοποιητική η στελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο κ. Κεττής είπε ότι κανείς δεν θα πει ότι είναι ικανοποιητική η στελέχωση.

«Παρόλα ταύτα, τα τρία τελευταία χρόνια η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει προσλάβει πέραν των 100 πυροσβεστών και προγραμματίζεται νέα πρόσληψη – και μιλώ για επαγγελματίες πυροσβέστες- στη διαδικασία που τρέχει με την αστυνομία, καθότι όταν είχε γίνει η προκήρυξη ήμασταν ως τότε μαζί με την Αστυνομία, δεν είχαμε αυτονομηθεί», ανέφερε.

«Κατόπιν πολλών προσπαθειών και της Διοίκησης και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχουν εξασφαλιστεί και άλλες θέσεις, γύρω στις 120 για το 2020-2023. Άρα, θεωρώ ότι θα φτάσουμε όταν υλοποιηθούν όλα αυτά σε ένα καλό επίπεδο στελέχωσης. Σίγουρα, υπάρχουν κενές θέσεις. Είμαστε στις 80 μέχρι αυτή την περίοδο, μέχρι το τέλος του χρόνου, οι κενές θέσεις μπορεί να πάνε μέχρι και τις 88, αλλά μέσα σε αυτό το πακέτο, καλυπτόμαστε σε ότι αφορά την πλήρωση των θέσεων ως ένα βαθμό», πρόσθεσε.

 

 

Γίνονται υπερπροσπάθειες για τα εναέρια μέσα

Ερωτηθείς πόσο επηρεάζει ο πόλεμος στην Ουκρανία τις προσπάθειες ως Κύπρος να έχουμε στη διάθεση μας όλα τα μέσα πυρόσβεσης, όπως πτητικά, ο κ. Κεττής είπε ότι «καταρχάς το θέμα εξασφάλισης των εναέριων μέσων και εννοώ για τις προσφοριοδοτήσεις, οι οποίες τρέχουν και έτρεχαν άλλες χρονιές, είναι κάτι το οποίο διαχειρίζεται το Τμήμα Δασών. Παρόλο ταύτα, είμαστε σε επαφή με το Τμήμα Δασών».

«Εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι ότι γίνονται υπερπροσπάθειες. Σίγουρα, υπάρχουν τα εναέρια μέσα, τα οποία έχει η Κύπρος. Τα δύο αεροσκάφη του Τμήματος Δασών, τα ελικόπτερα της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς που μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Υπάρχει αυτή η άμεση επαφή και αμφίδρομη αλληλοβοήθεια με τις Βρετανικές Βάσεις, που σε ουκ ολίγες περιπτώσεις μας έδωσαν βοήθεια όσον αφορά τα εναέρια μέσα. Πέραν όμως αυτών, να πω ότι φαίνεται να εξασφαλίζεται η πλήρωση ακόμα δύο αεροσκαφών από την Ισπανία, από το Τμήμα Δασών και γίνονται  προσπάθειες για να εξασφαλιστούν και δύο ελικόπτερα. Γίνονται από το Τμήμα Δασών και από το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης υπερπροσπάθειες, ούτως ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτό το κενό, το οποίο προκλήθηκε λόγω των κυρώσεων , οι οποίες επιβλήθηκαν στην Ρωσία», σημείωσε.

 

 

Η θερινή περίοδος προβλέπεται να είναι δύσκολη

Σε μήνυμα του ενόψει της θερινής περιόδου, ο κ. Κεττής είπε ότι η  θερινή περίοδος προβλέπεται να είναι δύσκολη, «άλλωστε δεν έχουμε εύκολη θερινή περίοδο στην Κύπρο».

«Εμείς ως Υπηρεσίες, να ξέρετε ότι θα προσπαθούμε και θα προσπαθούμε το μέγιστο, αλλά σίγουρα χωρίς την βοήθεια και την συμβολή του κοινού τίποτε δεν μπορεί να είναι εύκολο και όσο σε θέματα πρόληψης που αφορούν τον έγκαιρο εντοπισμό μιας πυρκαγιάς, την έγκυρη ενημέρωση μιας πυρκαγιάς στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για να ανταποκριθεί είτε αυτή μπορεί να είναι αστική είτε αυτή μπορεί να είναι υπαίθρου ή δασική. Άρα, ευαισθητοποίηση του κοινού, έγκυρη ενημέρωση και η συμβολή όλων είναι απαραίτητη ούτως ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια αλώβητη χρονιά γιατί τα πράγματα όντως είναι επικίνδυνα», κατέληξε.

Σχετικά νέα

X
Translate »