Aστυνομικά νέα
Μητέρα 10χρονου Σταύρου στο Sigmalive: «Σκότωσε το παιδί μου, πού είναι η δικαιοσύνη;»
Ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τρία χρόνια αναστολή, επέβαλε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας στον Δρ. Ηρακλή Παντελιδάκη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τον θάνατο τον Μάιο του 2018, του μαθητή Σταύρου Γιωργαλλή, 10 ετών από τα Κλαυδιά της επαρχίας Λάρνακας.
Η μητέρα του 10χρονου Σταύρου, Μαρία Γιωργαλλή, μιλώντας στο SigmaLive χαρακτήρισε «άδικη την απόφαση του δικαστηρίου». Εξήγησε ότι «τίποτα δεν θα φέρει πίσω το παιδί. Αλλά η απόφαση ήταν εάν το ξανακάνει να τον φυλακίσουν. Ένα σκυλάκι στην Κύπρο έχει παραπάνω αξία από το παιδί μου, το οποίο σκοτώθηκε από αμέλεια. Εάν αφήσει κάποιος ένα σκυλί δεμένο στο σπίτι του, είναι 10.000 πρόστιμο. Εκείνο έχει παραπάνω εκτίμηση».
Σε σχέση με το ενδεχόμενο έφεσης, απάντησε ότι «περιμένω από τον Γενικό Εισαγγελέα να κάνει έφεση».
Στο δικαστήριο η κ. Μαρία απευθυνόμενη στον ιατρό, ανέφερε «ελπίζω να ζήσεις μια κανονική ζωή τώρα γιατί έχεις καταστρέψει τη ζωή μου. Όταν μου είπε «συγγνώμη», του απάντησα είναι πλέον πολύ αργά. Όταν του είχα πει «κάνε αξονικό το παιδί μου», μου είχε πει «τι νομίζεις κυρία μου, όποιος πέφτει θα κάνουμε αξονικό;». Τούτο μου είπε. Μάλιστα, στην προηγούμενη δικάσιμο ο δικηγόρος του τον παρουσίασε ως το θύμα της υπόθεσης. Το Κράτος μου λέει ότι δεν έχει αξία το παιδί μου. Ο σκύλος έχει περισσότερη αξία στην Κύπρο παρά ένας άνθρωπος. Ο γιατρός έπρεπε να είχε κάνει σωστά τη δουλειά του. Έχει καθαρό ποινικό μητρώο αλλά σκότωσε το παιδί μου. Κάποιος πρέπει να τιμωρηθεί αλλά κανένας δεν τιμωρείται στην Κύπρο. Πού είναι η δικαιοσύνη;».
Επίσης, του φώναξε «η εκδίκηση ανήκει στον Κύριο».
Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση της η Δικαστής αναφέρει πως «έχω σταθμίσει όλα όσα έχουν αχθεί ενώπιον μου. Με δεδομένη τη σοβαρότητα του αδικήματος, τις προβλεπόμενες υπό του Νόμου ποινές και τις αρχές που έχει θέσει η νομολογία αναφορικά με τα αδικήματα αυτής της φύσης, λαμβάνοντας περαιτέρω, υπόψη και σταθμίζοντας κάθε άλλο σχετικό με την επιμέτρηση της ποινής παράγοντα, η σοβαρότητα του αδικήματος δεν αφήνει το οποιοδήποτε περιθώριο παρά την επιβολή ποινής φυλάκισης. Οι διάφοροι μετριαστικοί παράγοντες στους οποίους έχω αναφερθεί δεν μπορούν να διαφοροποιήσουν το είδος της ποινής. Τους λαμβάνω όμως υπόψη σε σχέση με το ύψος της».
Εξετάζοντας κατά πόσο δικαιολογείται η αναστολή της ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε η Δικαστής αναφέρει πως «λαμβάνω υπόψη μου το λευκό ποινικό μητρώο του κατηγορουμένου, την ηλικία του και την οικογενειακή του κατάσταση, τις επιπτώσεις που είχε και έχει το όλο περιστατικό στην επαγγελματική του σταδιοδρομία και στην προσωπική του ζωή, όπως επίσης και το πόσο βαθιά τον στιγμάτισε το τραγικό αυτό γεγονός, προκαλώντας του βαριά κατάθλιψη. Λαμβάνω υπόψη το χρονικό διάστημα το οποίο έχει παρέλθει σε συνάρτηση με τον αποτρεπτικό ρόλο που καλείται μεταξύ άλλων να επιτελέσει η ποινή».
Σε σχέση με τις συνθήκες διάπραξης του αδικήματος αναφέρει η Δικαστής, «θα λάβω υπόψη ότι από τις πράξεις του κατηγορουμένου η πράξη που αφορούσε τον κίνδυνο που ανέλαβε να δει μόνος του την ακτινογραφία έγινε εντός του πλαισίου της κακής θα έλεγα πρακτικής που επικρατούσε στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας να μη γνωματεύονται οι ακτινογραφίες από ακτινολόγο».
Υπενθυμίζεται πως ο 10χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όταν ενώ έπαιζε καλαθόσφαιρα την ώρα της γυμναστικής στο Δημοτικό Σχολείο Αλεθρικού όπου φοιτούσε, έπεσε στο έδαφος και χτύπησε στο κεφάλι.
Αφού εξετάστηκε από τους γιατρούς του Τμήματος Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, απολύθηκε ενώ λίγες ώρες αργότερα, η μητέρα του μετέφερε τον δεκάχρονο πίσω στο Νοσοκομείο, αφού είχε πόνους στο κεφάλι.
Ο 10χρονος είχε μεταφερθεί ακολούθως με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου απεβίωσε στο χειρουργείο.