ΠΡΟΣΩΠΑ
Μυρτώ Κατσουρή: «Θέλω μία Ευρώπη πιο Απλή»
Της Αλεξάνδρας Πάυλου
Γνωρίζουμε το Europe Direct, αλλά και όσα η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει στους πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους, μέσα από τα μάτια της Μυρτώς Κατσουρή, λειτουργού του Europe Direct της Λάρνακας. Ποιες οι συνθήκες μετά τον πόλεμο, η ακρίβεια και οι ανάγκες των νέων. Πώς η πόλη μας εναρμονίζεται σιγά σιγά με τη λογική ενός πράσινου δήμου, με βάση τα πρότυπα και του στόχου της Ευρώπης για βιώσιμη ανάπτυξη.
Με λίγες μόνο γραμμές, η Μυρτώ Κατσουρή μας εξηγεί τι είναι και ο ποιος ο ρόλος ενός Europe Direct.
«Τα Europe Direct δημιουργηθήκαν με στόχο να υπάρχουν διάφορα κέντρα σε διάφορες πόλεις, δήμους κοινότητες, πανεπιστήμια, με σκοπό τα κέντρα να παρέχουν πληροφόρηση στους πολίτες με οτιδήποτε έχει σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για παράδειγμα όταν ένας πολίτης θέλει να κάνει μία αίτηση που αφορά ευρωπαϊκά κονδύλια, το Europe Direct δεν του κάνει την αίτηση αλλά τον καθοδηγεί έτσι ώστε να την ολοκληρώσει. Θα το βοηθήσουμε να κάνει την αρχή.»
Η Λάρνακα απέκτησε το δικό της Europe Direct, περίπου 12 χρόνια πριν και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, αυτό συμβαίνει σε κάθε χώρα και του Δήμου Λάρνακας.
«Στην Κύπρο έχουμε 3 κέντρα. Πριν το covid-19 είχαμε πιο πολλές δράσεις. Είχαμε αρκετή επισκεψιμότητα… συζητούσαμε με τους πολίτες τα πάντα. Το κέντρο εξυπηρέτησης του δημότη, εκεί όπου στεγαζόμαστε, είναι ανοιχτό για το κοινό. Ο κόσμος το αγκάλιασε πολύ στη Λάρνακα. »
Μα εξηγεί το πώς η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό των νέων αλλά και τα οφέλη που μπορεί να πάρει ένα νέος ζώντας εντός της ΕΕ, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, το πρόγραμμα νέων Erasmus.
“Από τι να ξεκινήσω. Ας μη ξεχνάμε το πιο μεγάλο πρόγραμμα που έχει η ΕΕ, το Erasmus, το οποίο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους νέους να αποκτήσουν εμπειρία εργασιακή, να αποκτήσουν εμπειρία πανεπιστημιακή σε κάποια άλλη χώρα. Εγώ ξέρω από τότε που εγώ ήμουν ακόμα φοιτήτρια, τους οφείλεσαι πάρα πολύ όσους το έκαναν. Είναι πολύ σημαντικό για ένα νέο να ταξιδέψει και να πάρει εμπειρίες από μία άλλη χώρα. Να δει πώς είναι ο κόσμος, πως λειτουργούν οι νέοι σε άλλες χώρες. Θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα το Altius, το οποίο θα είναι για ανθρώπους που τελείωσαν τις σπουδές τους. Εμείς θα τους στέλνουμε 6 μήνες 1 χρόνο σε μία άλλη χώρα να αποκτούν εργασιακή εμπειρία. Θα παίρνουν φυσικά τα μισθό, στέγη και όλα όσα χρειάζονται.
Τόνισε μεταξύ άλλων και τις ανάλογες συνθήκες για έναν νέο όταν αποφασίζει να ξεκινήσει την επαγγελματική του πορεία στην Κύπρο.
«Ξέρουμε πολύ καλά πως εδώ υπάρχουν νέοι που κάνουν πρακτική άσκηση άμισθή και δουλεύουν κανονικό ωράριο και μένουν ακόμη με τους γονείς τους γιατί δε μπορούν να μείνουν ακόμα μόνοι τους. Υπάρχει κόσμος που εργάζεται 10-20 χρόνια και παίρνει 1200-1300 ευρώ… και φανταστείτε έχει οικογένεια.. Δεν είναι μόνο οι νέοι, ζούμε σε εποχή υπερκατανάλωσης, πολλοί νέοι δουλεύουν για 800 ευρώ και κρατούν κινητό των 1000 ευρώ.
Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην αείμνηστη Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιαλιανίδου.
«Έγιναν πολλά και σημαντικά βήματα από την αείμνηστη Υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία αγωνίστηκε πάρα πολύ για αυτά τα θέματα, τους νέους και τα δικαιώματα των γυναικών. Έχουν γίνει βήματα για να αλλάξουν κάποια πράγματα στην Κύπρο, εξελιχθήκαμε αρκετά και με τη γονική άδεια για τους άντρες και η πληρωμή τους. Αυτά είναι κοινωνικές αλλαγές που θέλουν χρόνο. Πρέπει όμως σίγουρα να γίνουν πιο ταχύτατα βήματα. Ο κόσμος θέλει στήριξη από το Κράτος.»
Το θέμα του Κατώτατου Μισθού, στο τραπέζι συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Καταρχάς αυτή τη στιγμή θα υπάρξει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το θέμα του κατώτατου μισθού και θα περάσει μέσα από έλεγχο. Θα ελέγξουν τις ανάγκες το κόστος ζωή σε κάθε χώρα και αν ανταποκρίνεται σε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Οπότε, είναι το πρώτο βήμα το οποίο θα περάσει μέσα από νομοθεσία και είναι κάτι πολύ σημαντικό.»
Κι όσο αφορά την πράσινη πόλη:
«Υπάρχει ο στόχος τώρα μέχρι το 2035, της πράσινης οικονομίας. Να υπάρξει απεξάρτηση από το φυσικό αέριο, να ενισχυθεί η διαδικασία με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υπάρξει λιγότερη κατανάλωση από τους πολίτες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει μία απόφαση, δίνει τις οδηγίες και το χρονικό περιθώριο για να τα υλοποιήσει… και αν δεν τα τηρήσεις πληρώνεις πρόστιμο. Δεν είναι θέμα αποφάσεων ενός δημάρχου, πρέπει σταδιακά να εναρμονιστούν όλοι με την ιδέα της πράσινης ανάπτυξης…»
«Φαίνεται πως τα επόμενα χρόνια θα γίνει πιο δύσκολη η κατάσταση με το περιβάλλον, δε θα μπορούμε να λειτουργήσουμε ανεξάρτητα, ιδιαίτερα στην κατανάλωση ενέργειας.»
Μία από τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις του περιβάλλοντος γίνεται μέσα από τα ρούχα.
«Ξέρετε πόσο μεγάλη ζημιά γίνεται από την υπερκατανάλωσή. Η νοοτροπία που είχαμε παλιά που ψωνίζαμε σακούλες με ρούχα επειδή ήταν φθηνά και μετά από 1-2 χρόνια να πετούσαμε, ξανά και ξανά, αυτό επιβαρύνει το περιβάλλον. Αυτός είναι ένας από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
“Ονειρεύομαι μια Ευρώπη πιο απλή”
Κι όσο ο κόσμος εξελίσσεται, τόσο μεγαλύτερες είναι οι ανάγκες και οι δεξιότητες που απαιτείται να έχει ένας πολίτης.
«Και τι εννοούμε με την έννοια της δεξιότητας, η Κύπρος έχει έλλειψη από πολλά επαγγέλματα.. μείναμε στη λογική των κλασσικών επαγγελμάτων – δικηγόρος, λογιστής – υπάρχουν όμως ελλείψεις.. θα φτάσουμε σε ένα σημείο να ψάχνουμε ράφτες και τσαγκάρηδες. Αυτό δεν είναι βιώσιμη ανάπτυξη….»