Aστυνομικά νέα

Απαλλάχτηκαν οι επτά αστυνομικοί για την υπόθεση με το βαν

Πηγή: philenews.com

 

Έπεσε οριστικά η αυλαία μιας πρωτοφανούς υπόθεσης σε βάρος επτά μελών της Αστυνομίας, η οποία είχε συνδεθεί -έστω και με έμμεσες αναφορές- με το βαν παρακολουθήσεων. Τα εν λόγω στελέχη του Σώματος, ελέγχονταν για σοβαρά αδικήματα που αφορούσαν παροχή βοήθειας σε ιδιώτη, πρώην αστυνομικό, καθ’ υπέρβαση καθήκοντος. Μέσω δικογραφίας προκύπτει πως ήταν ύποπτα για κατηγορίες, οι οποίες αφορούσαν μεταξύ άλλων το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, ενώ κάποιοι εκ των επτά ελεγχόμενων φέρονταν να είχαν ρόλο σε σχέση με την υπόθεση του «κατασκοπευτικού βαν».

Ωστόσο, ουδέποτε προέκυψε κάτι εναντίον τους. Εξού και την περασμένη Τετάρτη (22/06), ενημερώθηκαν αρμοδίως από στέλεχος της Αστυνομίας, το οποίο τους ενημέρωσε επίσημα ότι κατόπιν διερεύνησης  δεν προέκυψε κανένα πειθαρχικό η ποινικό αδίκημα σε βάρος τους. Κατά συνέπεια, η υπόθεση αρχειοθετήθηκε.

Η αυλαία της υπόθεσης άνοιξε στον Αύγουστο του 2020 όταν ανακριτής της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου της Αστυνομίας, εξασφάλισε ένταλμα έρευνας σε βάρος επτά μελών της Αστυνομίας.

Το ένταλμα, μετά από νομικά διαβήματα των δικηγόρων των επτά προσώπων (Γιάννης Πολυχρόνης, Βίκτωρ Ακάμας και Άντρος Πελεκάνος) ακυρώθηκε ένα μήνα αργότερα, ωστόσο αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον στην προκειμένη, έχει να κάνει με την ένορκο δήλωση του ανακριτή της υπόθεσης.

Ο τελευταίος στο πλαίσιο του αιτήματος του στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για έκδοση ενταλμάτων έρευνας, είχε κάνει συνεχείς και ξεκάθαρες αναφορές στο «κατασκοπευτικό βαν». Για το εν λόγω όχημα και τον εξοπλισμό που αυτό έφερε, είχαν ελεγχθεί οι Ισραηλινοί ιδιοκτήτες εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, Ταλ Ντίλιαν (Intellexa –wiSpear) και Αβραάμ Σαχάκ Άβνι (NCIS Intelligence).

Τα όσα ανέφερε, λοιπόν, στην ένορκο δήλωσή του ο ανακριτής της υπηρεσίας των «αδιάφθορων» ήταν πολύ σοβαρά για τους επτά ελεγχόμενους συναδέλφους του. Όλους τους είχε συνδέσει με παράνομη προσφορά υπηρεσιών στον ιδιώτη πρώην συνάδελφό τους έναντι αμοιβής.

 

 

Η σύνδεση με το βαν

Είχε, μάλιστα, κάνει λόγο για άμεση ανάμειξη των τριών εξ αυτών με την υπόθεση παρακολουθήσεων. Για τους δύο πρώτους υπόπτους ανέφερε επί λέξει ότι είχαν «υπηρεσιακή εμπλοκή με την πολύκροτη υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν».

Για τον τρίτο ύποπτο ο ανακριτής της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου (ΥΕΕΑ), υποστήριξε τα ακόλουθα: «Για την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν, ο τρίτος ύποπτος φέρεται να έδινε υπηρεσιακές πληροφορίες της Αστυνομίας στον… (σ.σ. όνομα ιδιώτη), σχετικά με την έκδοση ενταλμάτων εναντίον προσώπων που σχετίζονταν».

Οι πιο πάνω αναφορές, λοιπόν, λόγω της τροπής που είχε η υπόθεση, έμειναν μετέωρες, καθώς ουδέποτε αιτιολογήθηκαν.

 

 

«Διαβαθμιζόμενη ως απόρρητη»

Η έρευνα της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου της Αστυνομίας σε βάρος των επτά στελεχών της Δύναμης, ξεκίνησε μετά από γραπτή απόρρητη πληροφορία που λήφθηκε. Σε δικογραφία που εξασφάλισε ο «Φ», το μέλος της υπηρεσίας των «αδιάφθορων» παρουσιάζεται να αναφέρει: «Η ποινική έρευνα της υπόθεσης ξεκίνησε στις 23/7/2020 οπότε και λήφθηκε γραπτή πληροφορία στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας Η προέλευση της εν λόγω πληροφορίας δεν αποκαλύφθηκε, καθότι είναι διαβαθμισμένη ως απόρρητη».

Η αναφορά σε απόρρητη πληροφορία, μπορεί να παραπέμπει μόνο σε υπηρεσία ασφαλείας της Δημοκρατίας.

 

 

Σε νευραλγικά πόστα

Τα επτά μέλη της Αστυνομίας υπηρετούσαν σε νευραλγικά πόστα όπως το Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλημάτων (υπάγεται στο αρχηγείο Αστυνομίας), σε επαρχιακά Τμήματα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ), σε δικανικά εργαστήρια του Σώματος και σε υπηρεσίες που σχετίζονταν με τον κλάδο των πληροφοριών. Μετά τη σε βάρος τους διερεύνηση τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για περίοδο δύο μηνών, ενώ όταν επανήλθαν στα καθήκοντά τους μετατέθηκαν.

 

 

Τι τους καταλογιζόταν

Οι επτά αστυνομικοί, σύμφωνα πάντα με το αίτημα της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου, είχαν συνδεθεί με παράνομες δοσοληψίες με τον ιδιώτη πρώην συνάδελφό τους. Ο τελευταίος ασχολείτο με παροχή υπηρεσιών σε άλλες νόμιμες εταιρείες που ασχολούνταν με συνδρομητικά κανάλια. Οι ελεγχόμενοι φέρονταν να του παρείχαν εξειδικευμένες υπηρεσίες έναντι αμοιβής μεταξύ 500-1.000 ευρώ και να του έδιδαν πληροφορίες που εξασφάλιζαν από το σύστημα της Αστυνομίας.

Οι εν λόγω αστυνομικοί ήταν ύποπτοι για 12 αδικήματα: (1) Δεκασμός δημοσίου λειτουργού, (2) κατάχρηση εξουσίας, (3) παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία, (4) δόλος και κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, (5) παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος, (6) παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και αποκάλυψη κρατικού απορρήτου, (7) ανυπακοή σε διατάξεις Νόμων που επιβάλουν καθήκον, (8) παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και αποκάλυψη κρατικού απορρήτου, (9) δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (10) αθέμιτη κτήση περιουσιακού οφέλους, (11) συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (12) αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

 

 

«Ο όρκος ήταν μεμπτός»

Το ένταλμα έρευνας που είχε εξασφαλίσει και εκτελέσει τον Αύγουστο του 2020 η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου της Αστυνομίας είχε ακυρωθεί (certiorari) μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 20 Οκτωβρίου του 2020. Μετά από σχετικό αίτημα του δικηγόρου Γιάννη Πολυχρόνη και κατόπιν εξέτασης των νομικών επιχειρημάτων του, η Δικαστής Τ. Ψαρά-Μιλτιάδου, επισημαίνει στην κατακλείδα της απόφασής της: «Συνεπώς το Δικαστήριο εκδίδοντας το ένταλμα έρευνας ενήργησε καθ’ υπέρβαση εξουσίας, αφού ο εν λόγω όρκος δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος. Στην πραγματικότητα το Επαρχιακό Δικαστήριο δεν είχε ενώπιόν του οποιοδήποτε υλικό για να ασκήσει τη δική του κρίση, αφού ο όρκος που στήριζε το αίτημα ήταν μεμπτός ως προς τον τρόπο παρουσίασης των «γεγονότων», αλλά και κατά παράβαση του Νόμου, αφού παρουσίαζε τα σοβαρά κενά ή πλημμέλειες που αναλύθηκαν πιο πάνω. Ενόψει αυτής της κατάληξης, παραμένει όχι μόνο ακαδημαϊκό το θέμα των λοιπών κατ’ ισχυρισμόν παραβάσεων, αλλά και ατελέσφορο. Η αίτηση επιτυγχάνει. Εκδίδεται ένταλμα certiorari και το επίδικο ένταλμα έρευνας ακυρώνεται. Τα έξοδα της ex parte αίτησης και της παρούσης επιδικάζονται υπέρ του αιτητή, όπως θα υπολογιστούν από τον πρωτοκολλητή και εγκριθούν από το Δικαστήριο».

Όπως ήδη σημειώσαμε, και η ίδια η Αστυνομία ενημέρωσε τους επηρεαζόμενους, πως πλέον δεν έχει προκύψει τίποτα σε βάρος τους.

Ο «Φ» επικοινώνησε με τον δικηγόρο των πέντε εκ των επτά στελεχών της Αστυνομίας, Γιάννη Πολυχρόνη, ζητώντας του σχετικό σχόλιο. Ο γνωστός νομικός ανέφερε πως οι πελάτες του είχαν κόστος, χωρίς να έχει αποδειχθεί οτιδήποτε σε βάρος τους. Καταλήγοντας, δεν απέκλεισε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από πλευράς του με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πελατών του.

Σχετικά νέα

X
Translate »