Εκπαίδευση

Κουρασμένο το εκπαιδευτικό σύστημα στην Κύπρο

Πηγή: philenews.com

Στο συμπέρασμα όπως το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι καιρός να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής και των προκλήσεων της, μέσα από αναθεώρηση τόσο του περιεχομένου του με την προσθήκη ή/και την ενίσχυση γνωστικών αντικειμένων, όσο και της μεθοδολογία του, κατέληξαν φορείς, οι οποίοι συμμετείχαν χθες σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, με τη συμμετοχή των βουλευτών της επιτροπής Παιδείας, με συντονιστή τον πρόεδρό της, Παύλο Μυλωνά. Εισηγήτρια του θέματος που απασχόλησε είναι η Μαρία Τσαγγαρίδου, φοιτήτρια Νομικής και η οποία συμμετέχει στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης φοιτητών στη Βουλή για τους θερινούς μήνες, έπειτα από πρωτοβουλία της Προέδρου του Σώματος, Αννίτας Δημητρίου. 

Το θέμα με το οποίο καταπιάστηκε το σεμινάριο ήταν «ο εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος διά της εισαγωγής μαθημάτων κοινωνικής και πολιτικής φύσεως στη Μέση Εκπαίδευση, καθώς κι εναλλακτικοί τρόποι διδασκαλίας και αξιολόγησης».

Σύμφωνα με την κ. Τσαγγαρίδου οι σύγχρονες ανάγκες σήμερα επιτάσσουν αλλαγές στο περιεχόμενο και στη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται στην Εκπαίδευση, με ιδιαίτερη αναφορά να γίνεται στην ανάγκη επαναφοράς και ενίσχυσης του μαθήματος της Αγωγής του Πολίτη και δη, με ένα πιο φρέσκο και σύγχρονο τρόπο. Οι τομείς, οι οποίοι τέθηκαν επί τάπητος, προς προβληματισμό των αρμόδιων φορέων ήταν της Πολιτικής Αγωγής, της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας, της Σεξουαλικής Αγωγής καθώς και το μάθημα της Ιστορίας. Όπως ανέφερε η εισηγήτρια του θέματος, θα μπορούσε το εκπαιδευτικό μας σύστημα να υιοθετήσει εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας εκεί και όπου χρειάζεται, όπως για παράδειγμα ο τύπος του σεμιναρίου. Με αυτό τον τρόπο, ο μαθητής θα τεθεί πλέον στο επίκεντρο, θα γίνεται ανταλλαγή απόψεων πάνω σε κάθε θέμα και κατ’ επέκταση η πρακτική αυτή θα συμβάλει στην καλλιέργεια και ανάπτυξη της κριτικής σκέψης.

Όσον αφορά προβλήματα που εντοπίζονται στο εκπαιδευτικό σύστημα και τα οποία παρουσιάστηκαν από την κ. Τσαγγαρίδου είναι τα ακόλουθα:

>> Βαθμοθηρία

>> Ύλη μαθημάτων

>> Απουσία μαθημάτων πολιτικής και σεξουαλικής αγωγής

>> Απουσία ευρωπαϊκής χροιάς και κουλτούρας

>> Μη ικανοποιητική προώθηση εξωσχολικών δραστηριοτήτων

>> Μονοδιάστατος τρόπος διδασκαλίας και αξιολόγησης

>> Τάση ομογενοποίησης μαθητών με έμφαση στις μαθησιακές τους αποδόσεις και περιορισμένη προσοχή στις διαφορετικές τους ανάγκες και ικανότητες.

Έπειτα από συζήτηση που έγινε με τους υπόλοιπους φοιτητές και τους βουλευτές της επιτροπής Παιδείας, η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι προκύπτει θέμα βασικών ζητημάτων για τα οποία υπάρχει στην κοινωνία άγνοια, όπως για παράδειγμα η διάκριση των εξουσιών. Η κ. Δημητρίου έκανε λόγο για ένα «κουρασμένο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο έχει κουράσει τους μαθητές», κάτι που πρέπει να αλλάξει. Σημείωσε επίσης ότι είναι σημαντικό για τη Βουλή, να ακούει τις εισηγήσεις των νέων στα θέματα που τους απασχολούν και εξέφρασε την ετοιμότητα όπως γίνει η απαραίτητη εργασία ώστε αυτά να φτάσουν στους αρμόδιους φορείς, και γιατί όχι να προκύψουν και σχετικές πολιτικές.

Εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας, στη συζήτηση παρευρέθηκε ο Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης, Νικόλας Γιασουμής, ο οποίος μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις καινοτομίες που σχεδίασε και εφαρμόζει το υπουργείο σε μια προσπάθεια αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος. Μεταξύ αυτών, έγινε αναφορά στην αναθεώρηση προγραμμάτων το 2015 καθώς και στην υιοθέτηση της πολιτικής του πολλαπλού βιβλίου, ούτως ώστε εκπαιδευτικοί και μαθητές να έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης πολλών και διαφορετικών πηγών, κάτι που θα ενισχύσει τη γνώση, τις δεξιότητες αλλά και την κριτική σκέψη.

 

 

Διαπιστώσεις, σκέψεις και… βιβλία Ιστορίας

Ανάμεσα στα διάφορα που λέχθηκαν στο πλαίσιο της συζήτησης από τους φοιτητές που συμμετείχαν και μοιράστηκαν τις σκέψεις τους με τους βουλευτές της Επιτροπής, ήταν και η μετάβαση των μαθητών από το σχολείο στην κοινωνία, ως ενήλικοι πολίτες πλέον. Επισημάνθηκε ότι σε αυτή τη φάση υπάρχει σοβαρό κενό, κάτι που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και την πολιτικοποίηση τους ως ενεργοί πολίτες.

Επιπρόσθετα, έγιναν αναφορές και στα βιβλία της Ιστορίας, με συμμετέχοντες να επισημαίνουν ότι αυτά ενδεχομένως παραλείπουν να αναφερθούν σε σημαντικά γεγονότα ή περιόδους, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η σφαιρικότητα με την οποία παραδίδεται το μάθημα από τους εκπαιδευτικούς στους μαθητές. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη να δίνεται μεγαλύτερη σημασία στην ιστορία της Κύπρου, ενώ παράλληλα τέθηκε και η θέση ότι πλέον είναι ανάγκη να αναβαθμιστεί και ο ρόλος των εκπαιδευτικών Συμβουλευτικής μέσα στα σχολεία.

 

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Στο μενού πάντα η κριτική σκέψη

Η κριτική σκέψη και η ανάγκη όπως αυτή καλλιεργηθεί στους μαθητές ξεπρόβαλε και χθες, στο πλαίσιο της συζήτησης στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παιδείας. Πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα, τα οποία πέφτουν στο τραπέζι κάθε φορά που συζητούμε για την Εκπαίδευση. Και τόσα χρόνια δεν έγινε κάτι το ουσιαστικό ώστε να επιτευχθεί. Μένουμε συνήθως στα λόγια αλλά κολλάμε στην πράξη. Και η παπαγαλία συνεχίζεται, όπως συνεχίζουμε να βγάζουμε μαθητές που κυνηγάνε στο σχολείο το βαθμό και όχι την πραγματική γνώση και τον προβληματισμό. Σημαντικό μεν το βήμα για το πολλαπλό βιβλίο αλλά από μόνο του δεν είναι αρκετό. 

Σχετικά νέα

X
Translate »