Γενικά

Αννίτα: Η Κύπρος και ο λαός μας δεν συμβιβάζονται με την κατοχή

Η Κύπρος και ο λαός μας δεν συμβιβάζονται με την κατοχή, ανέφερε την Κυριακή η Αννίτα Δημητρίου, η οποία τόνισε πως δεν αποδεχόμαστε τη συνέχιση της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης και σίγουρα δεν μένουμε αδρανείς μπροστά στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας. Δεν μας το επιτρέπει η ιστορία μας, είπε, εκφωνώντας τον επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ηρωομάρτυρα Χριστόδουλου Φωτίου Μαούζη, στην Αναφωτία.

“Οι μνήμες του πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής οδυνηρές. Οι πληγές από τα εγκλήματα σε βάρος του πολύπαθου νησιού μας παραμένουν ανοικτές” είπε η κ. Δημητρίου. Συνέχισε, λέγοντας πως η αδιάλλακτη και προκλητική στάση της Τουρκίας, όσον αφορά στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και στην κυπριακή ΑΟΖ, αποτελεί συνέχεια της πάγιας επεκτατικής της πολιτικής, που έχει ως στόχο την οριστική διχοτόμηση του νησιού μας.

“Όμως η Κύπρος, ο λαός μας δεν συμβιβάζονται με την κατοχή, δεν αποδέχονται τη συνέχιση της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης και σίγουρα δεν μένουμε αδρανείς μπροστά στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας. Δεν μας το επιτρέπει η ιστορία μας” τόνισε.

Η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία “είναι πάντοτε πρόθυμη και έτοιμη να συμμετέχει σ’ έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, ώστε μέσω ενός έντιμου και ειλικρινούς διαλόγου να επιτύχουμε μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών και αξιών  της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

“Καταθέτουμε συνεχώς στο τραπέζι προτάσεις προς άρση του αδιεξόδου, στο οποίο βρισκόμαστε με ξεκάθαρη ευθύνη της Τουρκίας και των εδώ εγκάθετών της. Παρ’ όλα αυτά, με την άτεγκτη και προκλητική στάση της, η Άγκυρα συντηρεί τον βίαιο διαχωρισμό του νησιού μας, στερώντας από τους πρόσφυγες το δικαίωμα επιστροφής στις πατρογονικές τους εστίες, από τις οικογένειες των αγνοουμένων τη δυνατότητα να μάθουν τι απέγιναν οι αγαπημένοι τους και συνολικά από τον κυπριακό λαό την ευκαιρία να οικοδομήσει ελεύθερος το μέλλον του, χωρίς την παρουσία ξένων στρατών και την απειλή των όπλων” είπε.

Το να χτίσουμε το μέλλον που αξίζει στον τόπο μας, το μέλλον που αξίζει και σε εμάς και στα παιδιά μας είναι η ιερή παρακαταθήκη που μας έχουν αφήσει οι ήρωές μας» ανέφερε η Προεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και τόνισε πως «η δική μας οφειλή τόσο προς όσους ήρθαν και πέρασαν όσο και προς αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς είναι να φέρουμε σε πέρας αυτόν τον ιερό σκοπό, αυτό το τίμιο έργο που θεμελίωσαν και με τη ζωή και με τον θάνατό τους».

«Τα διδάγματα από τη θυσία των ηρώων μας ας είναι οι οδηγοί μας σε αυτό στο δύσκολο δρόμο της απελευθέρωσης και της επιστροφής» κατέληξε η Αννίτα Δημητρίου.

Η τύχη του Χριστόδουλου Μαούζη, όπως και πολλών συμπολεμιστών του, για χρόνια αγνοείτο από το 1974. Η οικογένειά του για δεκαετίες ζούσε στην άγνοια και στο σκοτάδι. Ήταν μόλις το 2011, όταν τα οστά του Χριστόδουλου εντοπίστηκαν και αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA. Είχε ριχτεί μαζί με άλλους σφαγιασθέντες Ελληνοκυπρίους σε αρχαίους τάφους στο τουρκοκυπριακό χωριό Μπεϊκιογιού.

Σχετικά νέα

X
Translate »