Γενική Επικαιρότητα

Ενοικιοστάσιο – Νέο Διάταγμα: Έως 6% αύξηση στα ενοίκια μέχρι το 2025

Πηγή: brief.com.cy

Αύξηση στα ενοίκια έως και 6% για την διετία 2023 – 2025 προβλέπει το νέο διάταγμα που εξέδωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης τον Απρίλιο, μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά μόνο τα ακίνητα που εμπίπτουν στον Νόμο Περί Ενοικιοστασίου, κτίρια δηλαδή που κτίστηκαν πριν από τις31/12/1999  και ο ενοικιαστής έχει καταστεί θέσμιος. Περισσότερα για τον συγκεκριμένο νόμο θα δούμε στη συνέχεια.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η απόφαση για αύξηση 6%, έρχεται μετά από 10 χρόνια όπου τα συγκεκριμένα διατάγματα που εκδίδονται ανά διετία, προνοούσαν μηδενική αύξηση ενοικίου. Το τελευταίο διάταγμα είχε εκδοθεί στις  22 Απριλίου 2021 και έληξε στις 21 Απριλίου 2023. 

Πιο συγκεκριμενα το νέο Διάταγμα αναφέρει: 

Το Υπουργικό Συµβούλιο, ασκώντας τις εξουσίες που του χορηγούνται από την παράγραφο (α) του εδαφίου (4) του άρθρου 8 των περί Ενοικιοστασίου Νόµων του 1983 µέχρι 2020, μετά από σύσταση της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, καθορίζει, για τους σκοπούς του προαναφερόμενου άρθρου, το ποσοστό του 6 τοις εκατόν, ως το ανώτατο όριο αυξήσεως ενοικίων για τη διετία που αρχίζει από τις 22 Απριλίου 2023 μέχρι και τις 21 Απριλίου 2025. 

Για καταστήματα: 

Το Υπουργικό Συµβούλιο, ασκώντας τις εξουσίες που του χορηγούνται από το εδάφιο (2) του άρθρου 19 των περί Ενοικιοστασίου Νόµων του 1983 µέχρι 2020, μετά από σύσταση της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, καθορίζει, για τους σκοπούς του προαναφερόμενου άρθρου, ως ποσοστιαία αναλογία αύξησης των ενοικίων για καταστήματα μέσα σε δυσπραγούσα περιοχή, το 6 τοις εκατόν, για τη διετία που αρχίζει από τις 22 Απριλίου 2023 μέχρι και τις 21 Απριλίου 2025.

Άρα, όσα ακίνητα εμπίπτουν στον Περί Ενοικιοστασίου Νόμο, εάν δεν υπάρχει σε ισχύ συμφωνία, ο ιδιοκτήτης μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση του ενοικίου έως και 6% για την επόμενη διετία και ο ενοικιαστής είναι υποχρεωμένος να την καταβάλει. 

Σημειώνεται ότι για ακίνητα που χτίστηκαν μετά το 2000 μέχρι και σήμερα, ισχύει ο νόμος περί Συμβάσεων. Ιδιοκτήτης και ενοικιστής υπογράφουν συμβόλαιο και συμφωνούν τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της κάθε πλευράς. Με την λήξη του συμβολαίου, ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιβάλει όσο αύξηση θέλει. Εάν δεν καταλήξουν σε συμφωνία για αύξηση, τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να οδηγήσει τη διαφορά στο δικαστήριο, ζητώντας την έξωση του ενοικιαστή.

Ο νόμος Περί Ενοικιοστασίου

Ο Περί ενοικιοστασίου Νόμος του 1983 ρυθμίζει τις σχέσεις ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, δημιουργώντας σε αυτούς κάποιες υποχρεώσεις.

Ένας ενοικιαστής γίνεται θέσμιος όταν κατέχει ένα ακίνητο ως ενοικιαστής και έχει λήξει ή τερματιστεί η συμφωνία ενοικίασης που είχε με τον ιδιοκτήτη.

Όταν λοιπόν ένας ενοικιαστής γίνει θέσμιος, τότε:

– Μπορεί να συνεχίζει να διαμένει στο ακίνητο εφόσον πληρώνει το ενοίκιο. Αν δεν πληρώνει μπορεί να του γίνει έξωση με διαδικασίες μέσω δικαστηρίου. Οι διαδικασίες έξωσης για ενοικιαστές που δεν πληρώνουνέγιναν πιο απλές και γρηγορότερες με νόμο που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2020. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο, ο ιδιοκτήτης υποστατικού που έχει συμβληθεί με τον περί ενοικιοστασίου νόμου, εφόσον καθυστερήσει η καταβολή ενοικίου για 21 ημέρες μπορεί να κινήσει τη διαδικασία έξωσης του ενοικιαστή και αν αυτός δεν πληρώσει τις οφειλές του, ή δεν δώσει ικανοποιητική απάντηση στο Δικαστήριο, τότε προχωρεί η διαδικασία έξωσης που θα έχει στο σύνολο της διάρκεια 6 μήνες. Το Δικαστήριο θα δίνει περίοδο χάριτος 90 ημερών στον ενοικιαστή να παραδώσει το υποστατικό, είτε αυτό είναι κατοικία, είτε εμπορικό.

– Το δεύτερο σημείο είναι ότι η αύξηση στο ενοίκιο καθορίζεται από το νόμο. Παλαιότερα και για πολλά χρόνια, το μέγιστο ποσοστό της αύξησης ήταν 14% κάθε δύο χρόνια ενώ ακολούθως έγινε 8% για μια διετία, πριν φτάσουμε στην τελευταία 10ετία με μηδενική αύξηση. 

Πότε μετατρέπεται μια ενοικίαση σε θέσμια: 

  • Το ακίνητο να είναι σε περιοχή που προνοεί ο νόμος.  Ουσιαστικά όμως ο νόμος καλύπτει σχεδόν όλες τις περιοχές τόσο στις πόλεις όσο και στα περίχωρα.
  • Να έχει συμπληρωθεί το κτίσιμο του ακινήτου μέχρι τις 31/12/1999.
  • Το ακίνητο να ήταν υπό ενοικίαση η να προσφερετο υπό ενοικιαση κατά την 31.12.99. Το συγκεκριμένο κριτήριο προέκυψε μετά από απόφαση του Δικαστηρίου σε υπόθεση το 2020.
  • Να υπάρχει συμφωνία ενοικίασης
  • Να έχει λήξει ή τερματιστεί η πρώτη συμφωνία ενοικίασης και ο ενοικιαστής να εξακολουθεί να κατέχει το ακίνητο.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που το ενοίκιο είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με άλλα ακίνητα στην περιοχή, ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία μέσω δικαστηρίου, όπου ο ιδιοκτήτης μπορεί να διεκδικησει σημαντική αύξηση στο ενοίκιο.

Θέλουν κατάργηση ή σοβαρή διαφοροποίηση του νόμου οι Ιδιοκτήτες Ακινήτων

Εδώ και αρκετά χρόνια οι Ιδιοκτήτες Ακινήτων ζητούν ουσιαστικά είτε την κατάργηση είτε την διαφοροποίηση και εκσυγχρονισμό του πολύ παλιού πλέον και αναχρονιστικού όπως αναφέρουν νόμου Περί Ενοικιοστασίου. Ο νόμος όπως υποστηρίζουν είναι άδικος και δημιουργεί πολλά προβλήματα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, που χάνουν ουσιαστικά την κυριότητα και τον έλεγχο του ακινήτου τους. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις όπου ενοικιαστές μένουν σε ένα ακίνητο εφ’ όρου ζωής, και πλέον είναι σαν να είναι αυτοί οι ιδιοκτήτες. 

Όπως δηλώνει στην Brief ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων Γιώργος Μουσκίδης το θέμα συζητήθηκε πολλές φορές με κόμματα και κυβερνήσεις. Όπως σημειώνει: «Όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ΑΚΕΛ, έχουν θέση ότι είτε πρέπει να καταργηθεί είτε πρέπει να γίνει μια σοβαρή διαφοροποίηση του νόμου περί ενοικιοστασίου. Αυτή ακριβώς είναι και η δική μας θέση».

Πώς ο νόμος αυξάνει τις τιμές των ενοικίων 

Όπως τονίζει ο κ. Μουσκίδης, ο συγκεκριμένος νόμος δημιουργεί πολλές στρεβλώσεις και πολλά προβλήματα και είναι ένας από τους κύριους λόγους για την αύξηση των ενοικίων.

«Από την στιγμή για παράδειγμα που η αύξηση ήταν μηδενική για 10 χρόνια, οι ενοικιαστές δεν είχαν λόγο για να φύγουν. Έτσι δεν υπάρχουν διαθέσιμες κατοικίες που υπόκεινται στην περί ενοικιοστασίου νόμου για ενοικίαση. Ως εκ τούτου, όλο το ενδιαφέρον στην αγορά, πέφτει στα ακίνητα που δεν υπόκεινται στον συγκεκριμένο νόμο, με αποτέλεσμα να αυξηθούν σημαντικά και τα ενοίκια. Αν φύγει ο νόμος θα πέσουν και οι τιμές ενοικίων. Η κατάργηση ή η σημαντική διαφοροποίηση είναι μονόδρομος ούτως ώστε τα ενοίκια να καθορίζονται από την αγορά. Έτσι θα ρυθμιστούν και οι τιμές των ενοικίων. Όλη η ζήτηση τώρα πέφτει στα μη ενοικιοστασιακά ακίνητα, Αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε λιγότερα ακίνητα, είναι λογικά να ανεβαίνουν οι τιμές».
 
Η καταστροφή των πολυκατοικιών στα κέντρα των πόλεων

Επιπλέον, εξαιτίας αυτού του νόμου όπως σημειώνει ο κ. Μουσκίδης, καταστράφηκαν οι πολυκατοικίες στα κέντρα των πολεων αφού η επιδιόρθωση είναι ασύμφορη για τους ιδιοκτήτες. «Δεν έχουν κίνητρα και λόγο οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε επιδιορθώσεις στο ακίνητό τους αφού για παράδειγμα για 10 χρόνια η αύξηση ήταν μηδενική και πολύ δύσκολα έφευγαν ενοικιαστές». Επιπρόσθετα, όπως αναφέρει «σε περιπτώσεις που ιδιοκτήτες ζητούν από ενοικιαστές να αποχωρήσουν για να προβούν σε ανακαινίσεις και επιδιορθώσεις, αντιμετωπίζουν αντιδράσεις και σε αρκετές περιπτώσεις οι ενοικιαστές δεν φεύγουν από το ακίνητο». Αξίζει να αναφέρουμε ότι η νομοθεσία που προωθείται για ΜΟΤ στα κτίρια, συχνούς ελέγχους δηλαδή, θα προνοεί έξωση από ακίνητα που πρέπει να επιδιορθωθούν. Θα αναγκάζει δηλαδή ο νόμος τους ενοικιαστές να φεύγουν από τα επικίνδυνα ακίνητα στα οποία χρειάζεται να γίνει ανακαίνιση και επιδιορθώση.

Ο κ. Μουσκίδης τονίζει ότι «σήμερα δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει αυτός ο νόμος ο οποίος έγινε για να προστατευτούν οι πρόσφυγες μετά την εισβολή. Για να μην τους εκμεταλλευτούνται με αυξήσεις στα ενοίκια».

Σημειώνει ότι «Ο ενοικιαστής προστατεύεται καλύτερα με το συμβόλαιο που θα έχει με τον ιδιοκτήτη. Στο συμβόλαιο είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις όπως συμφωνούνται μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή». 

Όσον αφορά το νέο διάταγμα για αύξηση έως 6% στα ενοίκια την επόμενη διετία, ο κ. Μουσκίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση για το πώς προέκυψε το 6%. Σημείωσε ότι το γεγονός ότι για 10 χρόνια η αύξηση ήταν μηδενική, δημιούργησε αρκετά προβλήματα.

Σχετικά νέα

X
Translate »