ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Λάρνακα: Έρχονται τα έξυπνα συστήματα νερού σε υδροδότηση και αποχέτευση
Πηγή: dialogos.com.cy
-
Πώς θα αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες με έγκαιρη ανίχνευση των προβλημάτων
- Τα συστήματα θα χρησιμοποιούνται για ανίχνευση διαρροών, χαμηλών πιέσεων, προβλήματα στην ποιότητα του νερού κ.α.
Η προοπτική των έξυπνων συστημάτων νερού στην υδροδότηση και στις αποχετεύσεις ήταν το αντικείμενο ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσαν στις 28 Ιουλίου 2023 τα Συμβούλια Αποχετεύσεων και Υδατοπρομήθειας Λάρνακας μαζί με το Κέντρο Αριστείας «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η ημερίδα είχε τίτλο «Σχεδιάζοντας το επόμενο βήμα διαχείρισης δεδομένων ύδρευσης και αποχέτευσης στη Λάρνακα» και πραγματοποιήθηκε στον «Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης Δήμου Λάρνακας». Στόχευε στην ενημέρωση όλων των παρευρισκόμενων ως προς τον τρόπο λειτουργίας των Οργανισμών και για τα διάφορα πεδία εφαρμογής πρακτικών στον κάθε Οργανισμό που αφορούν τα τεχνικά τους τμήματα, τη συμμετοχή των Οργανισμών στα διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, καθώς και τα ερευνητικά έργα σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας «Κοίος».
Του Τάσου Περδίου
Η προφύλαξη των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης ως δύο από τις πλέον σημαντικές και κρίσιμες υποδομές ήταν στο επίκεντρο της ενημέρωσης που έγινε, με τους εισηγητές να τονίζουν ότι η προστασία και η σωστή λειτουργία τους έχει άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία, καθώς και στο περιβάλλον. «Για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες για παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών, οι οργανισμοί αυτοί ανά το παγκόσμιο μελετούν την εφαρμογή έξυπνων συστημάτων», τονίστηκε.
Τα έξυπνα συστήματα νερού αποτελούν μια νέα προσέγγιση διαχείρισης των δικτύων νερού και αποχέτευσης, με τη χρήση αισθητήρων για τη μέτρηση υδραυλικών και ποιοτικών παραμέτρων, σε διάφορα σημεία. Τα δεδομένα που λαμβάνονται τυγχάνουν επεξεργασίας μαζί με προηγμένα υπολογιστικά μοντέλα και μπορούν να βοηθήσουν τους οργανισμούς που τα διαχειρίζονται να ανιχνεύσουν έγκαιρα προβλήματα στο δίκτυο (όπως διαρροές, αλλοίωση στην ποιότητα), αλλά και στη λήψη αποφάσεων.
Στο πλαίσιο του Κυπριακού Προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Κέντρο Αριστείας «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου υποστηρίζει τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και Αποχετεύσεων Λάρνακας στη μετατροπή της διαχείρισης των δικτύων σε «έξυπνα συστήματα νερού», μέσω της εφαρμογής τεχνολογιών όπως συστήματα «Έγκαιρης Προειδοποίησης» σε περίπτωση προβλημάτων και τα «Ψηφιακά Δίδυμα». Πρακτικά, τα συστήματα θα χρησιμοποιούνται από τους αρμόδιους του κάθε οργανισμού για ανίχνευση διαρροών, χαμηλών πιέσεων, προβλήματα στην ποιότητα του νερού κ.α. Τέλος, με τα «ψηφιακά δίδυμα» θα μπορούν οι μηχανικοί να μελετούν διάφορα σενάρια που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία των δικτύων, όπως νέες αναπτύξεις, ή να μπορούν να προβλέψουν τυχόν επιπτώσεις στα δίκτυα σε σενάρια έντονης βροχόπτωσης, σπάσιμο σωλήνας, απώλειας ηλεκτρικής παροχής κ.α.
Ο επίκουρος ερευνητής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ Δημήτρης Ηλιάδης μίλησε για την προοπτική των ευφυών δικτύων νερού στην πόλη της Λάρνακας και διάφορες πιθανές εφαρμογές που μπορούν να ενσωματωθούν στα υφιστάμενα συστήματα. Ειδικότερα, ανέπτυξε την αναγκαιότητα δημιουργίας «ψηφιακού διδύμου», δηλαδή ενός υπολογιστικού μοντέλου που αναπαριστά το πραγματικό σύστημα, για ενίσχυση της ικανότητας λήψης αποφάσεων, καθώς και για την έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση προβλημάτων.
Ακολούθως, εκπρόσωποι από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τη διαχείριση των συστημάτων ύδρευσης από τον Οργανισμό, αλλά και για τα ευρωπαϊκά έργα, τα οποία έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν, με σκοπό την πράσινη και ψηφιακή αναβάθμιση του ΣΥΛ, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του οργανισμού και τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρονται προς τους πελάτες/καταναλωτές του Συμβουλίου. Σε αυτά περιλαμβάνονται έργα όπως εγκατάσταση καινούργιας υδατοδεξαμενής, εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και έξυπνων αισθητήρων για έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων, καθώς και δημιουργία «ψηφιακού διδύμου» για υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων.
Επιπρόσθετα, οι εκπρόσωποι από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας παρουσίασαν το σύστημα λυμάτων και ομβρίων της Λάρνακας, αλλά και τη μέθοδο επεξεργασίας λυμάτων, που πραγματοποιείται στο Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων. Τέλος, παρουσιάστηκαν τα ευρωπαϊκά έργα τα οποία έχει αναλάβει να υλοποιήσει το ΣΑΛ, καθώς και τα διάφορα Σχέδια Χορηγιών στα οποία έχει λάβει χρηματοδότηση, όπως σύστημα τηλεμετρίας, υπολογιστικού νέφους, web portal, καθώς επίσης και υλοποίηση «ψηφιακού διδύμου» για μελέτη διαφόρων σεναρίων.
Έργα για πράσινη και ψηφιακή αναβάθμιση
Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας εξήγγειλε τη χάραξη πορείας προς την πράσινη και ψηφιακή αναβάθμιση από το 2021 παρουσιάζοντας την πρόταση για χρηματοδότηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με στόχο την υποστήριξη προς τη μετάβαση του οργανισμού σε έναν έξυπνο, ψηφιακό και πράσινο οργανισμό. Το ΣΑΛ εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους €5.250.000 και εντάχθηκε στην ενότητα «Έξυπνη και Βιώσιμη Διαχείριση Υδάτινων Πόρων» του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το ΣΑΛ έχει θέσει ως στόχο τη στροφή προς εναλλακτικές και βιώσιμες μορφές ενέργειας και τη μετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο και τεχνολογικά ανεπτυγμένο οργανισμό προς την εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος. Σε αυτά τα πλαίσια επιδιώκει την εφαρμογή δράσεων όπως η περαιτέρω χρήση ηλιακής ενέργειας (φωτοβολταϊκών συστημάτων) και βιοαερίου, η εφαρμογή σχεδίου παρακολούθησης των λυμάτων και του τριτοβάθμιου επεξεργασμένου νερού για θέματα υγείας του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, καθώς και για τη μείωση επικίνδυνων ουσιών στα επεξεργασμένα λύματα. Επίσης, για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Συμβουλίου προς τους πολίτες και επιχειρήσεις ανακοινώθηκαν δράσεις ψηφιοποίησης της διαχείρισης λυμάτων και όμβριων με τη χρήση Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (Geographical Information System – GIS), όπως και εφαρμογή συστήματος συντήρησης με σκοπό τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων και τη βέλτιστη απόδοση του δικτύου.
Ανάμεσα στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που εξαγγέλθηκαν είναι η κατασκευή μονάδας παραγωγής βιοαερίου στο Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας, το οποίο θα χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε μονάδα συμπαραγωγής (CHP) θερμότητας/ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία επίσης θα κατασκευαστεί στα πλαίσια του ίδιου έργου με επιχορηγημένο κόστος €1.000.000.