ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Τρία έργα που θα µεταµορφώσουν το παραλιακό µέτωπο των Περβολιών

Πηγή: dialogos.com.cy

 

  • Ο πεζόδροµος, ο νέος Φάρος και οι κυµατοθραύστες
  • Στο περίµενε για τη δεύτερη φάση του παραλιακού πεζόδροµου, αφού η Πολεοδοµία τα έκανε θάλασσα µε το σχεδιασµό

Του Τάσου Περδίου

Το πρώτο µεγάλο βήµα για την ολική αναµόρφωση του παραλιακού µετώπου των Περβολιών έγινε µε την κατασκευή του παραλιακού πεζόδροµου.

Η πρώτη φάση του έργου ολοκληρώθηκε το 2017 και απέδωσε ένα φανταστικό αποτέλεσµα. ∆υστυχώς, η επέκτασή του µε τη δεύτερη φάση εκκρεµεί εδώ και έξι χρόνια. Ακόµα δυστυχέστερο είναι το γεγονός ότι οι διαδικασίες υλοποίησης του έργου θα καθυστερήσουν ακόµα περισσότερο, όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών (30 Ιουνίου 2023) σε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Μαρίνου Μουσιούττα. Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου περιγράφει ένα αλαλούµ στις διαδικασίες σχεδιασµού και προσφοροδότησης µε αποκλειστική ευθύνη της Πολεοδοµίας, δίδοντας ταυτόχρονα µια αισιόδοξη µεν, αλλά ανέφικτη εκτίµηση σε ό,τι αφορά την πορεία του έργου.

Σύµφωνα µε τον Υπουργό Εσωτερικών, το αρχικό σχέδιο για τη Μελέτη της Β’ Φάσης ολοκληρώθηκε από το Τµήµα Πολεοδοµίας και Οικήσεως και εντός του 2018 υποβλήθηκε στο Τµήµα Περιβάλλοντος η Προκαταρκτική Έκθεση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίµησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που ακολούθησε και την παρουσίαση/έλεγχο της µελέτης διαπιστώθηκε ότι ο παραλιακός πεζόδροµος θα έπρεπε να µετακινηθεί σε πιο ασφαλή σηµεία, σε τέτοια απόσταση από την ακτογραµµή, που να µην εµπίπτει εντός της ζώνης εκτόνωσης του κύµατος, κάτι που στην ουσία αποκάλυψε λανθασµένο σχεδιασµό από την Πολεοδοµία.

Η χωροθέτηση του πεζόδροµου εµπίπτει εντός ζώνης προστασίας της παραλίας

Ακολούθως, η Περιβαλλοντική Αρχή ανέφερε ότι ο σχεδιασµός του πεζόδροµου θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να επαναξιολογηθεί από την Περιβαλλοντική Αρχή αφού, όπως αναφέρθηκε, συγκεκριµένη περιοχή στην οποία χωροθετήθηκε ο πεζόδροµος καταγράφεται ως περιοχή µε υψηλό βαθµό διάβρωσης των παραλιών και εµπίπτει εντός ζώνης προστασίας της παραλίας.

«Ως εκ τούτου, το πιο πάνω έργο δεν θα µπορούσε να υλοποιηθεί σύµφωνα µε το αρχικό σχέδιο, χωρίς τη θετική γνωµάτευση από το Τµήµα Περιβάλλοντος», σηµείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Ακολούθησε αναθεώρηση της µελέτης µε µετακίνηση της όδευσης του πεζόδροµου – ποδηλατόδροµου προς την ενδοχώρα, στα σηµεία όπου υπάρχει διαθέσιµη δηµόσια γη.

Σύµφωνα µε τον Υπουργό Εσωτερικών, µετά από επαναξιολόγηση του αρχικού σχεδίου, έχει συµπεριληφθεί στην αναθεωρηµένη µελέτη και ο χώρος στάθµευσης, χώροι υγιεινής/ντουζιέρες για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και στα όρια του έργου κάθετη πρόσβαση για πυροσβεστικό/ασθενοφόρο όχηµα, καθώς και ξύλινη πλατφόρµα σύνδεσης του πεζόδροµου µε τη θάλασσα για χρήση από άτοµα µε αναπηρίες.

Τροποποιήσεις στα κατασκευαστικά σχέδια

Ο Υπουργός Εσωτερικών οµολογεί ότι οι προαναφερόµενες αλλαγές προϋποθέτουν και τροποποιήσεις στα κατασκευαστικά σχέδια και εκ νέου υποβολή της Έκθεσης Πληροφοριών («Εκτίµηση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τη ∆ιαµόρφωση Παραλιακού Πεζόδροµου/Ποδηλατοδρόµου στα Περβόλια») στην Περιβαλλοντική Αρχή, µέσω του Τµήµατος Πολεοδοµίας και Οικήσεως.

Αφού τύχει αξιολόγησης η µελέτη από την Περιβαλλοντική Αρχή, θα αποσταλεί η σχετική γνωµάτευση από το Τµήµα Περιβάλλοντος προς το Τµήµα Πολεοδοµίας και Οικήσεως, η οποία θα είναι καθοριστική για τον τελικό σχεδιασµό του έργου, προσθέτει ο Κ. Ιωάννου. Εκτιµά όµως ότι οι προσφορές για κατασκευαστικές εργασίες θα προκηρυχθούν µέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ακόµα και µε την ολοκλήρωση της τελικής µελέτης όµως, θα παραµένουν σε εκκρεµότητα η εξασφάλιση των εγκρίσεων από αρµόδιους φορείς (Κλάδος ∆ιαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, Κλάδος Κυκλοφοριακών Μελετών και Οδικής Ασφάλειας του Τµήµατος ∆ηµοσίων Έργων, Συµβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, Τµήµα ∆ασών, Τµήµα Γεωργίας) και η πολεοδοµική έγκριση. Οπότε γίνεται κατανοητό ότι η προκήρυξη προσφορών µέχρι το τέλος του 2023 είναι παντελώς ανέφικτη.

Η δεύτερη φάση του παραλιακού πεζόδροµου θα φτάσει το µονοπάτι από το ∆ηµοσιογραφικό Χωριό όπου τελειώνει η πρώτη φάση (ξεκινά από τον Φάρο των Περβολιών), µέχρι το Μενεού. Η διάρκεια των εργασιών έχει υπολογιστεί περίπου στα δύο χρόνια.

Σε περίπου ένα χρόνο οι κυµατοθραύστες

Από τα τρία έργα, οι κυµατοθραύστες είναι σε κατασκευαστικό στάδιο από το φθινόπωρο του 2021 και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν περί τα µέσα του 2024.

Το έργο αφορά την κατασκευή εννέα παράλληλων κυµατοθραυστών στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου των Περβολιών, η οποία οριοθετείται δυτικά από το ακρωτήριο Πετούντα και ανατολικά από το ακρωτήριο Κίτι.

Οι εννέα καινούργιοι κυµατοθραύστες στην ακτή Περβολιών συµπληρώνουν τον αριθµό 15 που είχε προτείνει η µελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για σκοπούς αντιµετώπισης της διάβρωσης.

Μαγευτική περιοχή!

Μια από τις περιοχές µε τη µεγαλύτερη φυσική οµορφιά στην Κύπρο πρόκειται να γίνει ακόµα οµορφότερη τα αµέσως επόµενα χρόνια. Το παραλιακό µέτωπο των Περβολιών, µε σήµα κατατεθέν τον περίφηµο Φάρο, είναι σε πορεία περαιτέρω αναβάθµισης µέσα από τρία έργα που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Η κατασκευή των κυµατοθραυστών που είναι σε εξέλιξη και σχεδιάστηκε για να ανακόψει τη διάβρωση της ακτής, θα ακολουθηθεί από την ανάπλαση του Φάρου και τη δεύτερη φάση του παραλιακού πεζόδροµου, έργα τα οποία θα ανεβάσουν επίπεδο µια ήδη µαγευτική περιοχή.

Πριν το τέλος του 2023 τα πρώτα έργα στον Φάρο

Τα έργα ανάπλασης του Φάρου των Περβολιών αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το τέλος του χρόνου και εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου έξι μήνες. Όλες οι εργασίες στο εσωτερικό και εξωτερικό του χώρου θα γίνουν στη βάση Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν πέρσι τον Οκτώβριο η Αρχή Λιμένων Κύπρου (που είναι ιδιοκτήτρια του χώρου), η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λάρνακας, το Κοινοτικό Συμβούλιο Περβολιών και το Κέντρο Αριστείας CMMI (Cyprus Marine and Maritime Institute – Κυπριακό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ναυτιλίας).

Στόχος είναι να αποκατασταθεί ο Φάρος στην αρχική του μορφή, ενώ εξωτερικά θα δημιουργηθεί ένα μικρό αμφιθέατρο ως χώρος εκδηλώσεων. Με την αφαίρεση των περιφράξεων, το κοινό θα έχει άμεση επαφή και απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα.

Ως ένας «Φάρος θαλάσσιας γνώσης» θα φιλοξενήσει εκθέματα που σχετίζονται με το βυθό και τη θάλασσα, αλλά κυρίως θα αξιοποιηθούν νέες υπερσύγχρονες τεχνολογίες πληροφόρησης, καθώς οι επισκέπτες αλλά και τα σχολεία θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με το θαλάσσιο στοιχείο με έναν πιο διαδραστικό τρόπο.

Ο Φάρος των Περβολιών κουβαλά ιστορία 160 χρόνων. Κτίστηκε περί το 1860, ενώ το 1891 ενσωματώθηκε στο οικοδόμημα η οικία του φαροφύλακα και εν συνεχεία, το 1901, ο φάρος ανοικοδομήθηκε εκ νέου, με κόστος 117 λίρες.

Είναι ένας από τους πρώτους φάρους που κατασκευάστηκαν στην Κύπρο και είναι πετρόκτιστος σε σχήμα οκταγώνου, στον οποίο εφάπτεται η μικρή οικία του φαροφύλακα. Τεχνικά ο φάρος είναι τύπου αναλαμπής λευκού φωτός κάθε 15 δευτερόλεπτα, με ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας τα 20 μέτρα και εμβέλεια φωτός τα 13 ναυτικά μίλια.

Σχετικά νέα

X
Translate »